Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мейуедър ще прибере лъвския пай от 120 млн. долара.
Мейуедър ще прибере лъвския пай от 120 млн. долара.

361 894 долара. Точно толкова трябва да отделите, ако искате да се насладите пълноценно на Мача на века в бокса.
Петгодишното чакане на мегасблъсъка между ФлойдМейуедър и Мани Пакиао е към своя край. Двамата ще се изправят един срещу друг в нощта на събота срещу неделя, а залогът са световните титли във версиите WBA, WBC и WBO в полусредна категория (64-67 кг). Разбира се, без да броим планината от пари.
Ако все още осмисляте споменатата в началото сума, време е за обяснение. Това е цената на билетите за най-добрите места в MGM GrandGardenArena в Лас Вегас. Те са разположени непосредствено край ринга. Щастливците, които ще се настанят там, ще виждат съвсем ясно всеки удар, а не е изключено
да бъдат опръскани с капки пот. Или кръв
Само за информация - финалът на Супербоул може да се гледа срещу 10 000 долара (средна цена), а този на световното първенство по футбол - срещу 9000 долара.
Едва 1000 пропуска, които бяха пуснати за директна публична продажба, бяха разграбени за точно 60 секунди. Най-евтините струваха 1500 долара. След това черноборсаджии завъртяха добри печалби с онлайн търгове. Преобладаващата част от 16 800-местното съоръжение е отдавна разпродадена. Много от билетите бяха разпределени между екипите на двамата боксьори, промоутърите, спонсорите и домакините от казиното.
Разбира се, снабдяването с пропуск далеч не е единственият разход за зрителите. Нощувката дори в най-евтиния хотел във Вегас вечерта след мача ще струва 1000 долара. Без включена храна.
Отсега е ясно, че мачът ще счупи всички финансови рекорди не само в бокса
Без съмнение ни очаква най-грандиозното събитие в сферата на спортния маркетинг с приходи от порядъка на половин милиард долара.
Само гарантираният награден фонд е 200 млн. долара, като Мейуедър ще прибере 120 млн. долара, а Пакиао - 80 млн. долара. Сумата обаче вероятно ще набъбне с допълнителни 50 млн. долара в зависимост от приходите от телевизионни права. А само в САЩ се очаква те да ударят 300 млн. долара. Цената за американските фенове, които искат да гледат пряко двубоя по системата per-per-view, е 99,95 долара или 89,95 долара, съответно в HD или в SD качество. Досегашният връх бе 150 млн. долара, генерирани на мача между Мейуедър и СаулАлварес през 2013 г.
Цяла армия инспектори от медийния гигант, който притежава правата - НВО, ще дебнат за нарушения. Нито един бар в САЩ няма право да излъчва картина за клиентите си, дори и да е платил таксата. Заведенията се нуждаят от специален лиценз. Цената варира според капацитета - за около 300 места собствениците трябва да се разделят с 5000 долара. Глобата за пиратство може да достигне 100 000 долара.
Отделно организаторите потриват ръце за невижданите досега 13,2 млн. долара от спонсори - три пъти повече от предишния рекорд. Парите ще бъдат платени от общо пет компании срещу правото да рекламират продуктите си в залата, респективно в цял свят. Пивоварната Tecate например брои 5,6 млн. долара, за да стане официален доставчик на бира за мача и същевременно логото й да бъде поставено върху ринга. Конкурентната оферта бе от Corona - 5,2 млн. долара.
Иначе Мани Пакиао ще заработи 2 млн. долара от... гащетата си. Цели 6 различни фирми ще рекламират върху тях. За да се поберат емблемите им, бе използвана специална удължена кройка. Филипинецът вероятно ще изглежда нелепо, но на кого му пука. Американецът Флойд Мейуедър пък си поръча екстравагантни протектори за зъбите - със злато, с диамантен прах и дори със стодоларова банкнота. На някои от тях е изписано името му, на други има послания за съперника. Общият им брой е над десет, като всеки струва 25 000 долара. За сравнение - качествените протектори, употребявани в професионалния бокс, излизат най-много 35 долара.
Коланът, с който ще триумфира победителят, също е повече от впечатляващ. Стойността му е 1,31 млн. долара и е изработен от 12 мексикански бижутери. Инкрустиран е с 3015 диаманта и 800 грама чисто злато. Отделено е място и за флаговете на всички 167 държави, които членуват в Световния боксов съвет. А реферът Кени Бейлис ще получи хонорар в рекорден размер - 25 000 долара.
Това обаче са само финансовите измерения на един от най-дългоочакваните сблъсъци на професионалния ринг. Кои всъщност са боксьорите, които ще преобърнат представите за бизнес моделите в спорта?
Мейуедър - гангстер с ръкавици
Безумно талантлив, неприлично богат, крайно ексцентричен и с излъчване на гангстер, Флойд Мейуедър дори лежа в затвора - през 2012 г. изтърпя двумесечна присъда за побой над бившата си приятелка Жоси Херис. Обича да се перчи с лукса във всичките му измерения - имоти, коли, часовници, красиви момичета. Според мнозина Флойд има повече пари, отколкото може да похарчи до края на живота си. Но въпреки това не се отчайва и продължава с опитите.
Достатъчно е да споменем колекцията му от автомобили. Те са над 100, включително 16 ролс-ройса, Макларън 650S, Ферари 458 Spider, Ферари Енцо, Бугати Вейрон.
Повечето никога не са напускали гаражите му в Маями и в Лас Вегас. Всички коли в първото му имение са бели, а във второто - черни.
Флойд е вманиачен по пачките и неслучайно най-популярният му прякор е Мистър Пари. Често пътува с цели сакове, натъпкани със 100-доларови банкноти. Носи обувките си само по веднъж. Оставя ги в хотелските си стаи като подарък за персонала. Същото важи и за боксерките, само че ги изхвърля. Лети със собствен самолет, купил е и още един за антуража си. Притежава часовници за общо 5 млн. долара, а любимото му занимание е да дразни враговете си със снимки в социалните мрежи - например как брои огромни суми, докато се забавлява с прочути приятели като рапъра 50 цента, или в леглото с няколко разсъблечени мадами.
И защо не - Мейуедър е заработил над 400 млн. долара в досегашната си кариера, без да смятаме космическите приходи от предстоящия двубой. Американецът е най-печелившият спортист за миналата година според класацията на "Форбс" със 105 млн. долара. Стряскащи са показателите му и на ринга - 47 победи и нито една загуба.
"Мохамед Али наричаше себе си най-великия. Е,
аз съм най-добрият в историята
Знам, че ще бъда критикуван за думите си, но не ме интересува", заяви наскоро в типичния си стил Флойд. - Та Али е загубил от боксьор със седем мача зад гърба си - Лион Спринкс. Побеждавали са го и други. А мен не са. Фактите са си факти. Уважавам го за кариерата му и всичко, което е направил в живота.

Целият материал четете в новия брой на в. "168 часа".

Десетки фирми се натискат да рекламират върху гащетата на Пакиао.
Десетки фирми се натискат да рекламират върху гащетата на Пакиао.