Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"168 часа" обучи 72 студенти за разследващи журналисти

"Ако имате друга възможност, по-добре не ставайте разследващи журналисти." Това бяха първите думи на отговорния редактор на в. "Капитал" Йово Николов по време на лекцията му в Академията на "168 часа".
Историите, които разказаха както той, така и останалите осем лектори, по време тридневното обучение обаче накараха
72 студенти да мечтаят именно за тази професия
"168 часа" организира Академия за разследваща журналистика по случай 25-годишнината от първия брой на седмичника.
Деветима топжурналисти разкриха пред студенти от СУ "Св. Климент Охридски", УНСС, Великотърновския университет и Шуменския университет тайните на занаята.
В първия ден на Академията своя опит относно рисковите ситуации в професията сподели главният редактор на в. "168 часа" Слави Ангелов.
Той разказа за някои от най-големите опасности, с които се сблъсква криминалният журналист, и как може да се предпази от тях. Студентите разбраха кои са силните и кои слабите страни в психопрофила на престъпника, от които трябва да се пазят или възползват.
Как се издирват българи в чужбина разказа Алексения Димитрова, журналист във в. "24 часа".
Тя сподели пред студентите част от методите си за събиране на информация чрез архиви и работа с чуждестранните агенции и служби и разказа как е променила над 250 съдби на българи, загубили връзките си с роднините си в чужбина.
Третата лекция в първия ден от Академията бе на юриста Радомир Чолаков. Той пък обясни на студентите как да защитават авторското си право и разказа как заедно с Алексения Димитрова успява да спечели едно от първите дела за плагиатство у нас.
На 28 април фотожурналистът Йордан Симеонов разкри част от техниките на репортажната фотография. Показа пред студентите снимки, спечелили наградата "Пулицър" и променили завинаги хода на историята. По време на неговата лекция бяха представени фотопопадения, които е правил екипът на в. "168 часа".
 Редакционният директор на сп. "Гео" Георги Милков разказа за някои от най-горещите точки на света, които е посещавал по време на отразяването на военни конфликти.
Отговорният редактор на в. "Капитал" Йово Николов говори за скандални разкрития, за които е бил награждаван многократно.

Как премина последният ден от обучението и какви са впечатленията на студентите от Академията четете в новия брой на в. "168 часа".