Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Убитият Мастара
Убитият Мастара

На 21 ноември 2002 г., малко след 17 ч, 39-годишният Димитър Стаматов разговаря с 3-ма мъже на бул. "Стефан Стамболов". Застанали са на крачка от офис на мобилен оператор, близо до строеж - инвестиция на Стаматов, който има успешен бизнес в производство на месни изделия.
Фирмата му "Дани 87" е с добри пазарни позиции. От друга страна собственикът, известен с прякора Мастара, е прочут с приятелските си отношения с Димитър Желязков -Очите, който по това време е в апогея на влиянието си в сенчестия свят по морето. Негов съдружник във втората му фирма - "Импулс", за пилешки продукти, е Мариан Георгиев-Марата, който също се движи между легалния бизнес и подземния сектор.
По време на разговора Стаматов внезапно се хваща за сърцето и се свлича на тротоара. След секунда объркване 3-мата около него разбират, че шефът им е прострелян. Не чакат линейка, веднага го качват на най-близката кола и тръгват към болницата. Но когато пристигат, вече е късно - куршумът е минал близо до сърцето, причинил е остра кръвозагуба и смъртта е настъпила за минути.
По-късно съдебно-медицинската експертиза ще установи, че Мастара e прострелян откъм гърба, в областта на лявата лопатка, раневият канал е в посока от ляво на дясно, като куршумът е минал само през меки тъкани, без да засегне кост, и е излязъл през гърдите.
Мястото на екзекуцията е отцепено, започва претърсване както на самата улица, така и по всички съседни сгради.
На 22 ноември криминалисти претърсват покривите на околните блокове, но не откриват нищо. Ден по-късно, при повторен оглед, на покрива на бл. 33 в ж.к. "Братя Миладинови", диагонално от лобното място на Мастара, е открита флоберкова пушка, поръсена с червен пипер. Смята се, че е направено, за да се неутрализират следите от стрелеца.
Куршумът, отнел живота на Мастара, така и не е намерен
Това е една от мистериите, които остават без отговор близо 12 години и половина. Но не е единствената, заради които случаят е в графа неприключени след толкова дълъг период от време.
Делото в момента лежи на бюрото на съдия Събчо Събев от Бургаският окръжен съд и очаква да бъде насрочено. Прогнозите, че ще се появи в графика за април, не се оправдаха. Според окръжната прокуратура няма причина процесът да не бъде насрочен за май.
Опитите на различни участници в криминалната сага тя да бъде отдалечена от съда са повече от очевидни и засега доста ефикасни.
Процесът, който рано или късно ще тръгне, ще се проведе в една доста различна ситуация от тази през есента на 2002 г. с напълно променена конфигурация на основните действащи лица.
За убийството са обвинени трима - Бойко Стоянов, Тодор Неделчев-Недьо и Пламен Дишков-Кела.
Бойко Стоянов е връстник
на жертвата -
роден е през 1963 г.
По време на престъплението Стоянов е без постоянна работа, нещо като момче за всичко, което гравитира около силовите структури или в това, което те са се трансформирали. Профилът му е далеч от този на професионален килър, но той е единственият, който е във влязла в сила присъда като директен убиец на Димитър Стаматов. Макар с пандизчийски стаж повече от 12 години, Стоянов има и актуална роля в предстоящия процес. Той е важен свидетел, при това от тези, които твърдят едно през 2002 г., друго през 2003-а и съвсем различно 10 години по-късно.
Той изтърпява по-голямата част от наказанието си в бургаския пандиз, последно е готвач. Дори за известно време се засичат с Дишков - след неговата екстрадиция от Португалия през август 2011 г. След това Стоянов е преместен в старозагорския затвор.
Той се отказва от самопризнанията, направени през ноември 2002 г., още през март 2003-а, а през 2012-а развива версията си в друга посока - посочва като извършител на екзекуцията самия съдружник на Мастара - Мариан Марата, който също не е сред живите. Георгиев е убит на 5 април 2005 г., докато седи пред компютъра си. Офисът му за недвижими имоти, близо до центъра на Равда, е обсипан с канонада от куршуми. Един от тях отнесъл част от монитора и парчето се е забило в главата на 30-годишния мъж. По тялото му са преброени над 10 огнестрелни рани. Прокуратурата не кредитира с доверие новата версия на Бойко Стоянов. Срещу него дори е заведено дело за лъжесвидетелстване.
Тодор Неделчев-Недьо е сред момчетата близо
до Пламен Кела
в периода 2000-2002 г. СИК вече е минало, охранително-застрахователният бизнес отстъпва място на търговията с петролни продукти и работа по инфраструктурни проекти, а макар и само на 25 г. Кела показва качества, които му позволяват да заеме добри бизнес позиции. От една страна, Дишков гради имидж на сериозен млад предприемач с легален бизнес, от друга - съмнително често се оказва в ролята на подвижна мишена. Тодор Неделчев е на крачка от него, когато през януари 2001 г. самоделка, метната до входа на "Фенеси клуб" в Бургас
едва не откъсва крака му
и отнема живота на други двама мъже
- Добрин Кафеджиев и Димо Колев. Неделчев също е в обсега на бомбата, но се отървава само с драскотини и уплаха.
През ноември 2002 г. е обвинен за помагач в убийството на Мастара. Арестуван е на летището, преди да се качи на самолета и да напусне страната. Остава зад решетките по време на целия процес на първа инстанция, който завършва с оправдателна присъда на 2 юли 2004 г. Той се появява и по време на делото в Бургаския апелативен съд. Оправдателната присъда е потвърдена с решение N 53 от 13 юли 2005 г. След нея следите на Неделчев се губят. Когато процесът стига до ВКС и се връща обратно в Бургас с инструкции да бъде гледан от нов състав на Апелативния съд, обвиненият в помагачество вече е в неизвестност. По-късно той е осъден задочно на 16 години лишаване от свобода.
Недьо се появява вназапно през есента на 2012 г. На 19 октомври е доведен в Съдебната палата при извънредни мерки за сигурност и е разпитан наново като свидетел. Тогава е и първата среща между него и Дишков след 10 години пауза. В новите си показания Неделчев свидетелства срещу Кела. Той прекарва няколко месеца в затвора в Кремиковци, като междувременно иска отмяна на задочната си присъда и ново дело. ВКС удовлетворява молбата му.
По това време Пламен Дишков вече е минал
по този път
По официални данни бургазлията напуска страната на 23 ноември 2002 г. - лети за Полша от Аерогара София. Той е сред първите разпитани след убийството на Мастара - привикан е още вечерта на 21 ноември, но след това е пуснат.
Когато Бойко Стоянов споменава неговото име като човек, който му е поръчал убийството и му е давал указания как да го извърши, Дишков вече не е в страната. Цялото досъдебно производство за убийството, както и всички фази на процеса, минават в негово отсъствие. Изчезването на Кела ражда не една легенда. Най-популярната от тях е, че е
станал неузнаваем след няколко пластични операции
Друга го праща под венчило с възрастна германка. През 2005 г. Интерпол попада на следите на бургазлията и той е задържан в Германия. Това обаче съвпада с фаза от процеса, в която той има оправдателна присъда и немските власти отказват екстрадицията му.
След обрат по делото с присъда N 46 от 9.03. 2007 г. на Върховния касационен съд Пламен Дишков-Кела е признат за виновен като поръчител и помагач на убийството на Мастара и получава 20-годишна присъда. Със същото решение е потвърдена и 16-годишната присъда на Недьо. През март 2007 г. нито един от двамата не е в страната и напрактика присъдите им не могат да бъдат приведени в изпълнение. По правилата и за двамата трябва да има издадена европейска заповед за арест. В сайта на Интерпол са публикувани данните на Дишков, но снимка на Недьо така и не се появява.
Кела остава в неизвесност до август 2011 г., когато е арестуван показно в португалския град Кашкайш на Атлантическото крайбрежие. При разпитите твърди, че не знае за присъдата и не се е укривал, просто не е бил търсен. Винаги е отричал участие в убийството на Стаматов.
Доведен е в България с полет през Франкфурт, а на 6 януари 2012 г. става един от обитателите на Бургаския затвор. Още докато е в Португалия, адвокат оттам, както и известна кантора от столицата, са ангажирани да задвижат процедурата по отмяна на присъдата и възобновяване на досъдебното производство от момента, в който Дишков не е участвал в него - т.е. от самото му начало.

От 16 май 2012 г. Кела е "невинен до доказване
на противното"
ВКС отменя присъдата му и възобновява разследването. От решението на върховните магистрати става ясно, че предаването на Пламен Дишков е осъществено при две решаващи условия - да се осигури на задочно осъдения правото да поиска нов процес, в който да участва лично, както и невъзможност да му бъде наложено по-тежко наказание.
През следващите 2 години Кела прави няколко опита да излезе на свобода, но удря на камък. Формално той остава арестант, но прекарва част от ареста си в... 5-звезден хотел. Така през август 2013 г. след операция на крака, извършена в "Пирогов", с определение на Бургаския окръжен съд Дишков е преместен в балнеохотел "Поморие" с охрана.
Междувременно към изчезналия проектил, отнел живота на Мастара, се добавят още мистерии.
Още в края на лятото през 2012 г. разследването прие, че всички необходими действия са извършени и започва предявяване на събраните доказателства на страните. Процедурата обаче внезапно била прекъсната с разпореждане от ВКП за разпит на нови свидетели.
Случайно или не, това се случва, след като обвиняемият Дишков е изпратил жалба до главния прокурор, в която сигнализира за манипулиране на запис на следствен експеримент, проведен през март 2003 г.
При предявяване на доказателствата Кела и адвокатите му забелязват, че от озвучаването липсва реплика на един от полицаите, която им прави впечатление при предишни прослушвания. От репликата на полицая ставало ясно, че по време на възстановката на екзекуцията в недостроената сграда, собственост на Мастара, е забелязан съдружника на жертвата Мариан Георгиев-Марата. Гласът на униформения обаче по неведоми пътища изчезнал от записа. Заради това се наложило да разпитат полицая, забелязал Марата, както и порасналия вече син на убития - Йордан, на когото Мастара всъщност кръстил известната си фирма "Дани 87".
Остават съмненията и за мястото, от където е произведен изстрелът със снайпер. Въпреки че в обвинителния акт е посочен именно покривът на бл. 33, около това също има доста спорове, които ще се активизират в съдебната зала. Балистичната експертиза е направена, като е прието едно определено положение на фигурата на Стаматов в момента на стрелбата, но дори и минималното навеждане или завъртане би променило всичко, коментира експерт пред "168 часа". Намирането на флоберката наблизо не е убедителна индикация, още повече че оръжието не е открито веднага.
Пламен Дишков излезе на свобода след фалстарт
на процеса,
насрочен за 22 октомври 2013 г. Той дори не се яви в съдебната зала, а адвокатите му размахаха поредното медицинско, че не може да ходи заради оперирания си крак. Не здравето му обаче стана причина делото да не се състои. Съдия Събчо Събев дори се удиви, че арестантът се влошава въпреки 5-звездните условия за лечение. Но пък намери за нередно част от материалите по делото да са му предявени в отсъствие на адвокат и върна папката на прокуратурата. Това на практика означаваше свобода за Кела, тъй като той вече беше прекарал зад решетките повече от допустимото по закон - година и половина, ако няма започнато съдебно производство.
Година и половина след първия неуспешен опит нашумялото дело все още не е започнало. От една страна, се създава впечатление, че разследващите дават "мило и драго" убийството най-сетне да "бъде изкарано". Делото дори бе иззето от местните следователи и прехвърлено в Националната следствена служба. Прокурорите, които наблюдават разследването, от двама станаха четирима. От друга страна, все изскача някой пропуск, който мнобройната армия от адвокати на Дишков хваща още във въздуха.
Междувременно около основното дело се нароиха още куп дела - например прокуратурата обвини Бойко Стоянов за лъжесведетелстване заради променените показания, а Дишков води частно дело за клевета срещу бившия си "паж" Недьо, който в новите си показания го е посочил като поръчител на екзекуцията.
В предстоящия процес някогашните авери - макар и на нож, отново ще застанат един до друг като обвиняеми. След като ВКС отмени и присъдата на Неделчев, двете възобновени разследвания бяха обединени.
Делото аха да тръгне през февруари, дори имаше насрочена дата. В последния момент обаче бе изтеглено от прокуратурата, след като лъсна поредният процесуален гаф. Допуснато е съдебен състав, който е гледал мярка за неотклонение на Пламен, да се произнася по частен протест на прокуратурата, делото "се минира" с нарушения, които опорочават каквото и да е решение по него, смята един от адвокатите на Дишков - Валентин Калчев.
Докато чака твърда дата, Дишков не си губи времето
Според запознати той се е захванал със строителен бизнес чрез фирми, регистрирани на името на негови близки. Справка в търговския регистър показва, че на негово име нови дружества няма. Забраната му да напуска страната отдавна изтече и заедно с приятелката си, с която са заедно от преди ноември 2002 г., периодично пътуват из Европа. И се връщат, засега. Проявяват интерес към изкуството, особено изобразителното. Двамата са се установили в един от тузарските апартаменти в някогашния "арест" на Кела - Гранд хотел "Поморие". Наемът на месец е 5-цифрена сума.

Бойко Неделчев
Бойко Неделчев
Пламен Дишков-Кела
Пламен Дишков-Кела
Тодор Неделчев
Тодор Неделчев