Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не може да съдят канибалската секта

Няма закон, който да инкриминира яденето на човешко месо в България, установи проучване на в. "168 часа". Нито канибализмът, нито оскверняването на трупове са посочени като престъпление в Наказателния кодекс.
Същевременно се оказва, че по нашите земи съществуват подобни практики. Секта, върлуваща в Благоевградско, попадна в полезрението на ДАНС като канибалска.
Оказва се обаче, че определението, което даде председателят на Комисията по вероизповеданията Емил Велинов и насочи вниманието към странния култ на агхорите, не е напълно вярно. Всъщност те ядат остатъци от тела след кремация на мъртъвци, което представлява некрофагия.
Също толкова зловещо, а може би дори повече, но и храненето с части от трупове не попада в законодателната ни уредба. Така се оказва, че дори ДАНС да залови членовете на сектата при подобен зловещ ритуал, те най-вероятно няма да бъдат осъдени.
“Няма специална наказателноправна норма за човекоядство - коментира адвокат Марин Марковски. - Също няма наказателен текст, който да определя, че изяждането на труп представлява престъпление. Това е толкова отвратително и низко, но винаги може да се направи нещо ужасяващо, което да не е било предварително регламентирано. Но досега не е имало нужда от такъв текст и не съществува."
Странно е, че в България за разлика от по-голямата част от държавите в света няма текст, който да осъжда оскверняването на човешко тяло след смъртта. За сметка на това обаче надгробните паметници се оказват защитени според Наказателния кодекс:
Чл. 146, ал. 2: “Който оскверни, унищожи или повреди религиозен храм, молитвен дом, светилище или прилежаща към тях сграда, техни символи или надгробни паметници, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация, както и с глоба от три хиляди до десет хиляди лева.”
В представите на повечето хора канибализмът е съпроводен с умъртвяване на жертвата. Оказва се обаче, че практиките на агхорите по никакъв начин не са свързани с убийство. Именно затова те не биха получили най-тежките присъди, които според Марковски може да се дадат за канибализъм, само че придружен с умишлено убийство.
"Според чл. 116 в Наказателния кодекс, ако убийството е извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин, тогава присъдата е от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор със или без право на замяна - коментира адвокатът.- Каквато и кървава представа да се появи в главите ни за човекоядството, във всички случаи този текст от Наказателния кодекс задължително ще се приложи. Доколкото познавам практиката, доживотна присъда без право на замяна е най-вероятна."

Какви са ужасяващите практики на сектата агхори, членове на която бяха установени у нас, четете в новия брой на в. "168 часа".