Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не е ли най-лесното нещо на този свят да полетиш към облаците, губейки безвъзвратно връзка с реалността. Историята се е нагледала на бързо изгрели звезди на небосклона, които още по-бързо след това се превръщат в черни дупки.
Световният спорт е претъпкан от тъжни примери за прибързано повярвали си момчета и момичета, които след това търкат натъртеното място след падането от високо.
И ние също сме дали много на света по тази тема. Само си спомнете житейските неволи на Валери Божинов, който някога бе желан от най-богатите европейскиграндове, а сега си изкарва парите в треторазреден италиански отбор. Рецептата на провала е много простичка за изпълнение - щипка успех, чаена лъжичка слава и достатъчно голяма доза самозабравяне, за да стане манджата с праз.
Точно такъв кошмар в кухнята си приготвя звездата на "Лудогорец" Козмин Моци. На него му трябваше точно една година, за да напомпа до такава степен самочувствието си, че да му отеснеят нашите 111 000 кв. км.
Някои ще кажат, че на румънския защитник
му е позволено да лети в облаците
Той имаше най-голяма заслуга за класирането на "Лудогорец" в Шампионската лига, откъдето дойдоха големите пари в разградския клуб. Футболните фенове едва ли ще забравят онзи момент, в който румънецът застана на вратата и отрази две дузпи, за да прати отбора си в рая.
След този подвиг дойдоха големите премии и още по-сочните похвали. Цялата държава говореше за Козмин Моци. Славата му беше толкова огромна, че започнаха да правят ключодържатели с неговия лик. Твърде емоционалните крясъци на спортния коментатор на Би Ти Ви Алекси Сокачев "Мооооци! Мооооци! Моооци!", ехтяха от почти всеки телевизор, след което и "Господари на ефира" създадоха един куп хитроумни скечове по темата. Но и това не стигна и босът на "Лудогорец" обяви, че новостроящата се трибуна на стадиона в Разград ще носи името на румънския герой.
Историята можеше и да има щастливо продължение, ако Козмин си бе потиснал егото и се бе съсредоточил върху своето усъвършенстване, което да го подготви за скок в още по-голям европейски отбор и за още впечатляващи успехи в професионалния футбол.
Само че симпатичният защитник избра друг стил на поведение. На него явно не му се чака, утре, другата седмица, или следващата година, за да се радва на славата си.
Иска още сега всички да му козируват
и да му правят път в дискотеката. А който не го харесва, моментално ще се сблъска с гибелния му гняв.
Как си позволяват някакви запалянковци да го освиркват на стадиона в Ловеч. Него, истинският и неповторим Моооци, който игра рамо до рамо с великия Роналдо. Гамените обаче явно имат къса памет и го засипаха с ругатни. И той реши да им отговори с възможно най-цветния и характерен за нашите стадиони жест. Козмин отново влезе във всички новинарски емисии, но не с поредна геройска изява на терена, а с размахания среден пръст към запалянковците на "Литекс".
Няма проблем, момчето е сгрешило и като си понесе тежкото наказание от БФС, ще си осъзнае грешката и отново ще намери скромността в себе си, разсъждаваха феновете на румънския национал.
Нищо подобно не се случи, тъй като футболната ни централа отказа да се заеме със скоростното превъзпитание на Моци и го наказа само за един мач и 3000 лева глоба. Решението на Дисциплинарната комисия отприщи страстите. Мнозина се разгневиха, че румънецът несправедливо е пожален, но получиха в отговор примери от историята за други наши звезди, които са минавали между капките по абсолютно същия начин.
Самият Козмин се извини и обеща повече да не прави така. И само след няколко седмици се опита да извади сливиците без упойка на съперников играч. Зверският му ритник в ребрата на Стефан Николич предизвика интереса на фенове по целия свят. Повечето коментари препоръчваха на Козмин да зарязва футбола и да се отдаде на бойните спортове без правила.
Безумната проява и този път щеше за малко да се размине без санкция. Главният съдия на скандалния мач съзнателно или не подмина
кикбоксьорския ритник
на Моци. След дълго умуване БФС все пак реши да разгледа случая.
След като си изтърпи наказанието, Козмин може пак да се извини на човека, чието здраве застраши сериозно. Въпросът е дали има файда от тези извинения и дали Моци осъзнава, че подобно поведение в никакъв случай не е полезно за неговото бъдеще.
Най-лесното е да се самозабравиш и двойно по-трудно е след това да се върнеш на правия път. Тепърва идват важни мачове за "Лудогорец" в евротурнирите, а там съдии и делегати въобще нямат представа колко е известен той в България и ще му вдигнат червения картон при далеч по-безобидно нарушение.
Случаят "Моци" в действителност е симптоматичен за българския футбол. В "А" група родните звезди ритат и псуват безнаказано и после реват като магарета, когато ги гонят за същите прегрешения в евромачовете. Вредно е за самите тях да им се подмазва всичко живо и да живеят в пълен институционален комфорт. Вредно е и за самия български футбол да произвежда такива звезди, които след една-две добри изяви започват да го
шутират здраво отзад.
Защото всичките скандали, побоища и средни пръсти са точно това - як шут в г.за на най-популярната игра. После се чудим защо избягаха хората от стадиона. На тях им се гледа футбол, а не кеч.
Редно е сега Моци да отнесе няколко мача наказание и да бъде глобен от своите шефове за безумната си постъпка в дербито с ЦСКА. Възможно е да се разсърди в началото, но след това ще осъзнае, че му е било полезно, тъй като популярните футболисти най-добре знаят, че пътят към ада е осеян с добри намерения.