Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Смъртта на княз Кардам след дългогодишна кома е поредната трагедия в царското семейство. След нея династичните права се превхвърлят на Симеоновия внук, така че бъдещият цар на българите (не на България) ще се казва Борис IV.
Първородният син на царя издъхна в мадридската болница "Санчинаро" на 7 април. Той бе закаран там от близките си заради белодробна инфекция вследствие на почти 7-годишното обездвижване.
"С голямо прискърбие ви съобщаваме за кончината на Н.Ц.В. княз Кардам Търновски. До леглото на княз Кардам в последните мигове бяха неговите родители цар Симеон II и царица Маргарита, неговата съпруга княгиня Мириам, княз Константин Видински и княз Кирил Преславски, както и други членове на семейството. Бог да го прости!", се казва в съобщението на личната секретарка на цар Симеон Втори Мия Мореро от Мадрид.
Кардам бе погребан в тесен семеен кръг
на следващия ден - 8 април. В последния момент от Мароко пристигна за опелото и княгиня Калина със сина си Симеон Хасан и съпруга си Китин Муньос.
Най-големият й брат претърпя зверска катастрофа с ягуара си на 15 август 2008 г. - в деня на празника на Голяма Богородица, който испанците почитат изключително много.
В 15 часа царският син пътува със съпругата си Мириам Унгрия по магистралата от Бургос към Мадрид. Той е зад волана и е вдигнал 150 км/ч с мощната си кола. На един остър завой близо до предградието "Молар" автомобилът се прехвърля през мантинелата, удря се в дърво и се преобръща. Причините това да се случи все още не са установени.
Мястото е изключително опасно
и точно там неведнъж са ставали катастрофи, написаха испанските медии тогава. Затова ограничението на скоростта в участъка е 100 км/ч. На мястото на инцидента веднага идва екип на пътна полиция. Той разпознава аристократичната двойка и се обажда в двореца на тогавашния крал Хуан Карлос. Монархът разпорежда да се изпрати военен хеликоптер, за да се окаже спешна помощ на двамата пострадали.
Князът е транспортиран много бързо в университетската болница "12 октомври" в Мадрид. Лекарите установяват, че има тежка травма на черепа, в кома е, в критично състояние са и ръцете му. Мириам Унгрия е хоспитализирана в "Ла пас". Тя оздравява, защото е пострадала по-леко. Лакътят й е счупен и има множество натъртвания по тялото.
Няколко пъти през годините след катастрофата царските прессекретари пускаха съобщения, че са
обнадеждени за състоянието на първородния син
на царя. Ту пишеха, че вече е по-добре, ту - че реагирал на това, което му говорят и разбирал какво се случва около него. Но близки на семейството споделяха, че цар Симеон не говори нищо за сина си.
Заради деликатността на темата никой не смеел да го попита как се развиват нещата с Кардам.
През май 2009 г. се появи информация, че князът отваря очи и премигва с клепачи, но не може да говори. Тогава бе изпратен в специализирана болница в Галисия за комплексно лечение на хора с черепно-мозъчни и гръбначни травми.

Каква е трагичната съдба на други членове на царската фамилия и кой наследява царските имоти, четете в печатното издание на в. "168 часа"