Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Камен Чипев
Камен Чипев

Нелеп нещастен случай, а не непремерен риск, поет от луди глави, е причината за смъртта на Камен Чипев, Момчил Велчев и Кристиян Велинов над хижа "Яворов".
Това заяви пред в. "168 часа" близък приятел на един от загиналите - Борислав Сандов.
Той познава Камен от години и е убеден, че нито той, нито останалите сноубордисти, които бяха затрупани от лавината на 8 март, биха предприели рискован ход. Напротив, мъжете били опитни, добре подготвени и разумни.
"Познавах Камен от много време, работили сме заедно по различни екопроекти - разказва екологът Борислав Сандов, който в момента е по работа в Брюксел. -
Утре пътувам към България, за да присъствам на погребението
Не мога да повярвам, че това се е случило.
Камен беше много добър и жизнерадостен човек. Много обичаше планината и спорта. Това беше животът му. Винаги е бил много активен, защитавайки както екологични, така и политически каузи.
Знам, че беше добър спортист. Изключено е да е взел неразумно решение, когато е тръгнал да се спуска. Не вярвам наистина някой да ги е предупреждавал, каквато версия се появи, и те да не са го послушали."
Оказва се, че информацията, която се появи за Камен Чипев в медиите, всъщност отговаря на истината само наполовина. 38-годишният мъж не е бил на работа в Европейската комисия, а преди 7 години е изкарал стаж там в отдел "Околна среда". До миналата година е работел във фондация "Тайм Екопроекти".
"Камен беше основният двигател на фондацията - енергичен, жизнерадостен и всеотдаен - разказва Велеслава Абаджиева, колежка на загиналия. - За седемте години, в които сме работили заедно, не съм го видяла нито веднъж угрижен,
винаги беше усмихнат, безкористно отдаден
на екологичната кауза.
Много обичаше кучето си Чарли. Казвал ми е, че от спортовете освен сноуборд, е карал и скейтборд и колело. Не е вярна информацията, че е заемал някаква длъжност в Европейската комисия, а просто преди да дойде във фондацията, беше изкарал един стаж там."
"Като колега Камен беше изключително интелигентен и чувствителен - казва и екологът Тома Белев. - Опитваше се да търси общото и да стига до консенсус в спорните въпроси. Винаги е бил много креативен и позитивен човек. Същевременно
отговорен - с каквото
се захванеше, винаги
беше изпълнено
Виждал съм го как работи с групи и се справяше отлично. Това, с което последно се занимаваше, отново беше насочено към устойчиво развитие и опазване на екосистемите, както и преди, но този път на по-високо ниво. Напоследък темите, с които се занимаваше, бяха строго научни."
Петко Цветков от ръководството на "Зелените" също сподели пред "168 часа", че има отлични впечатления от работата си с Камен.
Момчил и Кристиян също се занимавали и с други спортове освен със сноуборда. Двамата тренирали активно скално катерене. Десетки техни приятели от клуба, където спортували, са сложили във фейсбук профилите си черни снимки.
"Преди всичко бяха добри катерачи - разказва техен приятел. - Виждахме се
на тренировки на стената в купола на Софийския университет И двамата бяха много свестни хора." 34-годишният Момчил Велчев бил фармацевт.
Приятелите на тримата мъже са възмутени от коментарите както в медиите, така и от твърдението на хижаря, че Момчил, Камен и Кристиян са били предупредени да не се спускат в опасния ден, но въпреки това са предприели рисков ход. Никой от хората, които са ги познавали, не вярва, че това би могло да се случи.
Разказите на оцелелите от групата също потвърждават, че момчетата нямат никаква вина.

Автентично свидетелство за трагичния инцидент, четете в печатното издание на в. "168 часа"

Кристиян Велинов
Кристиян Велинов
Момчил Велчев
СНИМКА: АЛЕКСАНДЪР ПЕНКОВ
Момчил Велчев СНИМКА: АЛЕКСАНДЪР ПЕНКОВ