Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На Запад, където мафията има много по-дълга история и еволюция, когато някой гангстер се размекне, на другата сутрин го намират с куршум в тила.
В Сицилия, Калабрия, Неапол, ако щете и в далечно Мексико и дори в Япония, важи същото сурово правило. То е силно и неизбежно като гравитацията - подчинява му се всяко кътче на земното кълбо.
Размекнатият гангстер навсякъде в галактиката е сериозен проблем и организацията го оперира по спешност с 9-милиметрови парапродукти.
Точно по тази причина мафиотите навсякъде по света крият най-ревниво тайните за психическото си състояние. Те може да се гордеят, че са глупави, че са им криви краката, а лицето - разсечено с белег от дясната вежда до лявата сгъвка на устата, но никога не признават емоционални проблеми. Само Тони Сопрано и Робърт де Ниро, тв герои, прескачат чат-пат до психоаналитичката, но това е ужасна тайна, от която жестоко се срамуват.
Омекнали колене, преди да натиснат спусъка, развълнуван стомах над трупа, нощни кошмари и изпотявания? Да, всичко това е част от живота на мафиота и, да - точно тази част, за която не бива да разбира никой.
В България обаче тези правила, оказва се, не важат. Тук за момента като световна физическа и културна закономерност работи все още единствено гравитацията. Но ако корупцията можеше да й повлияе, най-вероятно поне в събота и неделя трябваше да се държим здраво за земята, за да не изхвръкнем в орбита.
Директно там се изстреля още с първата си книга кокаиновият крал Евелин Банев-Брендо. След като 10 години захранва с тонове бяла отрова цяла Европа, в затвора в Италия той получи шамара на живота си, изживя бурен катарзис и се събуди в килията нов човек - будист, писател и поет едновременно.
Не казвам, че има нещо лошо в това. Напротив. Много се радвам, че спасява душата си и е сериозно загрижен за всички деца по света и въобще за човечеството като цяло.
Смущава ме единствено обстоятелството, че в България дори и на мафията вече не може да се разчита като хората. Винаги съм твърдял, че в нашата страна единствено организираната престъпност работи ефективно, с максимален капацитет, без почивен ден и с ясни и непроменими принципи.
Брендо обаче, който само допреди броени дни беше един от най-достойните нейни представители, ме опроверга безвъзвратно. По света гангстерите се срамуват да влязат в една сграда с психоаналитик, а у нас директно стават будисти и поети.
Когато и мафията в България зацикли от системни грешки, вече няма никаква надежда и оптимизъм. Сигурно е, че ние сме най-абсурдната и екзотична страна, и то не само на Стария континент.
Но ако внезапното превъплъщение на Брендо дори и със сериозен спор за авторството е поне със сигурност едно безопасно начинание, то какво да кажем за онзи доказан урод Илиян Здравков, който уби студентката Вероника във Велико Търново.
Изведнъж се оказа, че още през 1993 г. по абсолютно същия начин - с тесла, той е смазал главата на баба Гроздана в село Копривец. А дни преди това душил и ограбил друга възрастна жена, която умряла от преживения ужас.
И това обаче не е достатъчно за българската правосъдна система. След бруталната смърт на Вероника разбираме, че докато я е убивал с теслата, циганинът Илиян Здравков е трябвало да бъде в затвора, тъй като имал влязла в сила присъда на Казанлъшкия районен съд.
Тоест всичко това е можело да не се случи...
Бил е обявен за издирване, както още няколко хиляди рецидивисти като него, които обаче днес не са там, където им се полага, а се разхождат на свобода между нас. Често и с опасни предмети в ръце.
Е, това имам предвид, като казвам, че сме най-абсурдната държава не само на планетата, а може би и в галактиката.