Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 "Времената станаха лоши.
Децата не слушаха бащите си.
И всеки искаше да напише книга."
(Определение за проклети времена в древен египетски папирус)

Полудял ли е Брендо? Омекнал ли е мозъкът на суровия гангстер? Как от кокаинов крал, доставящ отрова на стотици хиляди мъже и жени в Европа, се превърна в будистки писател философ?
И Тони Сопрано изперква от мафиотски стрес, размеква се и търси спасение при психоаналитик, а нашият директно пръска светлина и знание към широката публиката....
А вярно ли е, че сам си е написал книгата, или някой му е помагал?
Какво цели с публикуването - да уязви някого?
Да преметне за пореден път българското правосъдие, или да отправи откровено послание към обществото?
Десетки въпроси неуспешно търсят истината за появата на 183-страничната "Съзирам душата на България". Книгата на кокаиновия крал Евелин Банев, която бе разпространена внезапно в редакциите на големите вестниците по обяд на 10 март. В бяла картонена кутия. Заедно с бял лотос от плат под похлупак и кратка анотация от издателите.
Слухът, че Брендо пише книга, пусна адвокатката му още преди месец и половина. Мнозина помислиха, че това е шега или в най-добрия случай опит за документалистика, чрез която босът иска да уязви и удари враговете си.
Превъплъщението му от международен наркобос до писател, близък до философията на конфуцианството и будизма обаче,
шокира както престъпния свят, така и криминалистите,
които са слагали белезници на ръцете му.
Дни след излизането на книгата на пазара никой няма категорична версия за авторството и целта на Евелин Банев и все пак криминални психолози, антимафиоти и хора от мафията са категорични в едно - той със сигурност няма психически проблем, нито пък цели с книгата някакво директно или индиректно внушение към правосъдието.
Всички анализатори са убедени, че, както и самият Брендо посочва в книгата, пресечната точка у него се е случила в затвора в Италия, когато освен лишаването от свобода той получава два много тежки удара - отвлечена е дъщеря му Лара и го предават много близки хора.
Сякаш целият свят се обръща тогава срещу бившия борец от Тополовград Транспортирал до вчера по 40 тона кокаин годишно от Латинска Америка към Европа. Печелил милиони на седмица, той се оказва безнадеждно заключен в затвор в чужбина, където правосъдието не е така благосклонно към него като в родината. В същото време животът на близките му е смъртоносно застрашен и те имат най-силна нужда от него. Но той е заключен и не може да им се притече на помощ. В такива моменти малцина са тези, които не се замислят какво реално са им донесли материалните блага и какво са загубили, за да стигнат до тях.
Още от онзи период има информация, че Евелин Банев започва да се интересува усилено от източна философия и дори медитира.
Достатъчно ли е обаче всичко това, за да напише книга със сравнително добър стил, подредена много прилично драматургично и демонстрираща добър езиков речник и богата обща култура. И най-вече представяща ни човек, опознал изключително дълбоко себе си, отрекъл се от материалното и поел уверено по пътя към познанието и светлината?
"Не! Това е пълен абсурд. Този човек до преди 15 години въобще не можеше да говори
- разказват хора, които добре са го познавали. - Брендо няма как да претърпи толкова рязко развитие. Няма такъв случай в историята. Той постигна много в престъпния свят не защото е толкова умен, а защото е дисциплиниран и слушаше когото трябва."

Брендо ли е истинският автор на философското четиво според психолози и бивши служители в ГДБОП, четете в печатното издание на в. "168 часа"