Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бруталният разстрел на Борис Борисов-Белята на 26 март изглеждал буквално като кървава сцена от криминален филм, разказват близки до разследването пред в. „168 часа”. Малко след 21 ч. във фаталния ден 8 души се събират до оградата на затвора в Казичене.

Срещата е за преразпределение на столичния наркопазар. На мястото отиват не само дилъри, но и затворници, които в момента излежават присъдите си в учреждението.

Дали някои от осъдените са успели да прескочат оградата, или са участвали в преговорите от другата й страна, още не е ясно. Въпреки че общежитието е от открит тип, ако някой от затворниците е бил навън, дори за малко без съответното разрешение, това се категоризира като престъпление по чл. 297, ал. 1 или ал. 2 от Наказателния кодекс – бягство от затвора, уточниха от Министерството на правосъдието.

Първоначалният замисъл на срещата не бил Боби Белята да бъде убит, твърдят източниците на вестника. Конфликт по време на преговорите обаче довел до откриването на стрелба. Борисов е пронизан от общо 13 куршума, калибър 9 по 18 мм.

Оръжието, с което е ликвидиран мъжът, сочен за дясна ръка на Христофорос Аманатидис–Таки, най-вероятно е "Глок", с пълнител със 17 патрона. Куршумите са попаднали в гърдите и главата на жертвата.

Бившият автомобилен състезател е все още жив, когато е намерен. Борис Борисов е открит свлечен, подпрян с гръб на оградата на затворническото общежитие. Малко след това издъхва от раните си и екипът на Бърза помощ само констатира смъртта му.

 Колата му, марка "Тойота", се намира на около 50 метра от мястото на разстрела. Телефоните на убития са открити в нея. Борис не искал да ходи сам и със собствения си автомобил, затова помолил приятеля си Цветан да го закара. Взели лек автомобил „Тойота” на трети човек и потеглили.

Щом пристигнали, Цветан се отдалечил. Пътят от автомобила до оградата е кален и мочурлив и всички, които отиват на срещата, вървели пеша дотам.

В момента, когато започва престрелката, приятелят на Боби Белята се намира по средата на тази отсечка. Виждайки какво се случва, Цветан започва да бяга в обратна посока, но стрелецът насочва оръжието си към него.

Под дъжд от куршуми свидетелят на убийството скача в езерото, което се намира непосредствено до мястото на срещата. Потапя се в мръсната вода и плува до отсрещната страна на гьола, докато убиецът продължава да се опитва да го улучи.

Почти по чудо мъжът се спасява и се скрива в храстите. Оцелелият бяга към близката бензиностанция на "Шел" на Околовръстното шосе, на около 200 метра от разстрела, и подава сигнал на 112.

Свидетелят е задържан и разпитван, но дълго отказва да даде конкретна информация за случилото се. Връща се заедно с разследващите до мястото на обстрела. Дали в крайна сметка се е пречупил да издаде убийците на своя приятел или не, предстои да стане ясно.

Как Боби Белята постави бомбата в колата на Иван Тодоров-Доктора и какво е участието му в обира на дома на Доган четете в новия брой на в. "168 часа".