Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Самолетът изведнъж се наклони рязко на едната страна. Стоях до прозореца и видях как едното крило сочи към земята. От странната гледка сърцето ми се разтупа лудешки. Всичко стана за секунди, но точно тях няма да ги забравя никога", разказва пътник от полет OS0793, който на 31 януари вечерта попада в изключително силна турбуленция.
Самолетът на Австрийските авиолинии, извършващ редовен полет от Виена до София, вече се кани да се приземи на столичното летище, когато внезапен порив на вятъра го размята като детска играчка. Машината се тресе неудържимо, а някои от пътниците са на ръба на истерията. Сред пасажерите, изживели една от най-страшните случки в живота си, е и депутатът на БСП и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин. Пред "168 часа" той призна, че не помни друг толкова сериозен случай, въпреки че е
прекарал стотици часове във въздуха
Стряскащата случка е забелязана и от минувачи в центъра на столицата. Един от тях разказа пред "168 часа", че е видял как вятърът сякаш влачи на една страна самолета.
"Никога преди това не съм виждал толкова странна гледка. Това се случва само във филмите. Помислих си какво ли изживяват хората там горе в небето. Понечих и да снимам, но за съжаление телефонът ми не успя да хване случката", разказва Иван, който се е запътил към мола на "Стамболийски". И други хора около търговския център ще си спомнят по-късно, че са се учудили от рева на твърде ниско преминаващ самолет. На борда на OS0793 ужасът бързо се настанява в сърцата на пътниците.
"Притесних се, че в един момент сме твърде близо до земята и различавам отделните сгради. Помислих си, че ако се снишим още малко, ще закачим антените на последния етаж на мола. Сега осъзнавам, че това е твърде преувеличено и сме били много далеч от земята, но в мигове на паника какви ли не неща ти минават през главата. След като отново набрахме височина, стюардесите минаха през всеки един от нас да ни предложат минерална вода, да ни питат добре ли сме и имаме ли нужда от нещо. Проявиха професионализъм и с усмивки се опитваха да ни убедят, че всичко е наред и това е просто поредната турбуленция. Само че мен нямаше как да ме заблудят. Имам статут на сенатор на една определена авиокомпания, което означава, че съм пропътувал хиляди и хиляди километри със самолет и се ползвам с определени преференции. През всичките тези години съм видял какво ли не, но това със сигурност ми беше най-критичната ситуация", категоричен е пътник от полет OS0793. Доказателство за сериозността на случката е и отказът на пилота да направи нов опит за кацане на летище София. След като успява да овладее машината, той прави обратен завой и каца в Белград.
"Капитанът излезе и обяви, че за нищо на света няма да пробва пак да кацне
в София. Обясни ни, че се връща във Виена. Не мога да твърдя, че се е уплашил и той, както и всички други пътници, но явно не му се рискуваше. Много от пасажерите обявиха, че бързат и не могат да се разкарват като куфари по летищата. Стана страхотен скандал, но пилотът беше непреклонен. Аз и още 30 човека обявихме, че искаме да слезем в Белград. Опитаха се да ни залъжат, че това е невъзможно. Заплашихме с бунт и в крайна сметка ни свалиха", разказва пасажер от полет OS0793. Според него бившият министър Кристиан Вигенин не е бил сред тези, които са пожелали да слязат на сръбска земя. По време на турбуленцията секретарят на БСП също демонстрирал железни нерви и не показал  никакви признаци на паника.

Какво разказа самият Кристиан Вигенин за инцидента с пътническия самолет, четете само в новия брой на в. "168 часа"