Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Орхан Исмаилов
Орхан Исмаилов

Зам. - министърът на отбраната Орхан Исмаилов понася стоически ударите на съдбата.
Като този, че ако той запази високия си пост в Министерството на отбраната (МО), Коалиция "Патриотичен фронт" моментално оттегля подкрепата си за правителството. "Едва ли аз съм най-значимата персона, от която зависи съдбата на кабинета", казва най-атакуваният зам.-министър в правителството. Само за дни от встъпването в длъжност
той разклати коалицията
Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов сподели пред "168 часа", че не могат да преглътнат назначението. Но патриотите не били против хората с турски имена във властта като Вежди Рашидов. На среща с премиера обаче лидерите щели да настояват да се оттегли кандидатурата на Исмаилов.
Междувременно в редакцията на "168 часа" постъпи сигнал за сделки с гори и земеделски земи,
в които е намесеноено името на новия зам.-министър. Депутат от ГЕРБ обяви, че сигналът трябва задължително да бъде проверен от компетентните органи. И да започне разследване.
Депутатът Валери Симеонов бил запознат отчасти с документи, предоставени и на "168 часа".
Потърсен за коментар зам.-министърът отрече данните от сигнала. Нямал бизнес, защото залагал на науката. Той познавал посочения в сигнала като главен играч в схемата Бейхан Мустафов, но нямал нищо общо с него.Мустафов бил приятел на брат му. И действително успял да развие крупен бизнес.
Това не е първи шамар в живота на Исмаилов. Полковник му се подиграл жестоко, когато преди години си подал кандидат-студентски документи в Шумен за военни вузове, без дори да подозира, че някога ще бъде заместник на военния министър.
Тогава мъж с три големи звезди на пагона направо го отрязъл. Наредил му ултимативно: "Момче, отказвай се. Няма начин да успееш, след като се казваш Орхан, спомня си днес Исмаилов.
Третият удар
срещу него
бил, когато депутати от БСП скандализирали обществото през 2007 година с разкритието, че Исмаилов има фалшива диплома от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Но истината излязла наяве след разследване - дипломата за магистър по специалността "Право" била редовна.
Докато протестите на националистическите организации срещу назначението на зам.-министъра са най-дискутираната тема в парламента, в МО тази тема се отминава с мълчание.
"Приемаме г-н Исмаилов като зам.-министър. Той притежава нужните качества, за да заеме високата длъжност - квалификация и компетентност за работа в поверените му ресори от министъра на отбраната", заяви юридическият съветник на министъра на отбраната Елена Маркова. Според нея въпрос на време било зам.-министърът да се справи с поставените задачи. Лична изненада за юристката било някой да си позволява да дели българските граждани заради етнос и религия. "В кой век живеем, за да има подобно делене", недоумява Маркова. Пред конституцията и пред законите всички сме равни с едни и същи граждански права, категорична бе тя.
Администрацията на
МО е изключително дисциплинирана
и не се влияе от това кой как се казва. Ние разсъждаваме от гледна точка на закона, обясни г-жа Маркова.
Като много земен и добронамерен описват Исмаилов негови подчинени. Те били толкова затрупани с работа и било излишно изобщо да се коментира има ли създадени настроения в МО срещу Исмаилов след атаките на парламентарно представени националистически формации.
Преди да стане зам.-министър, Исмаилов е заемал не по-малко отговорни длъжности. Бил е зам.-председател на Комисията по сигурността на информацията (КСИ). А след това и на Комисията по досиетата.
На всеки три години агентите от ДАНС проверявали цялата му рода - майка му, баща му, съпругата Гюлджан, синът му Ахмед. Те не отминали даже 5-годишната дъщеря Алев.
Проверките били наложителни, защото като зам.-председател на КСИ Исмаилов боравел със свръхсекретна информация. А за да има достъп до такава информация, трябвало да бъде проверяван на всеки три години.
"Ако има един
списък на най-проучваните
хора в България,
без съмнение аз ще го оглавя", казва зам.-министърът.

Кой е предложил Исмаилов за високия пост в Министерството на отбраната, четете в печатното издание на в. "168 часа"