Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проклятието на Яворов застигна с 15 жертви масона от Горни Лом

Възможно е да има връзка между трагедията в Горни Лом и стопанисването на дома-музей на Яворов в София от масонската ложа, оглавявана от шефа на взривения завод. Оказва се, че колкото и да звучи невероятно, още преди повече от година нещастието е било предвидено.
"Тези хора са невярващи и не знаят, че
кармата и трагическата съдба на Яворов може да застигне онези, които се гаврят с неговата памет."
Тези пророчески думи изрекъл проф. Михаил Неделчев в свое интервю преди 20 месеца. Предсказанието си известният литератор направил през февруари 2013 г., защото, както много други наши писатели, които бяха скандализирани от случващото се с Яворовата къща и той е бил омерзен от отношението на собствениците масони към къщата-музей.
Къщата на "Раковски" 136 в столицата има много лоша слава. Тя е място на три самоубийства - първото е на Лора Каравелова, второто е на поета Яворов, а в по-ново време там сложи край на живота си и охранител на дома-музей. В същото време фирмата "Дом Яворов", която би трябвало да го стопанисва, е собственост на Валери Митков. Бизнесменът е печално известният собственик на завод "Миджур", който загуби и сина си при трагичния инцидент с взривяването на боеприпаси.
Откакто е собственост на братството, макар че конструкцията й е нестабилна, никой не давал и 5 лева, за да я ремонтира. Възмутен от случващото се с дома на великия поет, проф. Михаил Неделчев потвърди пред "168 часа", че къщата е много опасна заради тежката карма, която носи от миналото си. Той призна също, че веднага след като е чул за взрива, неминуемо се е сетил за предсказанието си.
"Разбира се, че се сетих за думите си - казва проф. Неделчев. Нещо повече, това се случва, точно сто години след трагедията на поета. Малко е трагично да го каже човек, но според мен има връзка. Едва ли е случайно това, което стана. Затова и бих препоръчал на този господин час по-скоро да дари къщата, за да вдигне проклятието от себе си.
На 16 октомври е края на годината на траура. Отбелязахме годишнината с най-различни изяви. Между тях е и моята книжка, която точно така се казва - "Яворовата година на траура".
Михаил Неделчев припомня, че Яворовата година за траур е времето между двете самоубийства - самоубийството на Лора и това на Яворов.

Защо и членовете на масонската ложа са били недоволни от начина, по който се използва дома на Яворов, четете в новия брой на в. "168 часа"