Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американският журналист Стивън Сотлоф загина от ножа на същия ислямист, който закла и колегата му Джеймс Фоули. Брутална, варварска екзекуция, непостижима за човешкия ум през XXI век. Тази двойна смърт е най-разтърсващата гледка в света тази година, макар че през 2014 г. човешкото око обръгна на кошмари и на покъртителни човешки трагедии - палежа в Одеса, сваления пътнически самолет над Украйна, наводненията на Балканите...
Към българите обаче тази година е особено безмилостна. Човек няма време да дойде на себе си у нас след пароксизма на пороите и градушките, когато го връхлита разкритие за готвени покушения и после банковата криза. Новините, довеждащи до изтръпване и изстъпление, в България се застъпват една с друга през тази година. Неслучайно журналистите бяха обвинени за тях.
Професията на журналиста е призната за най-рисковата. По-опасна е дори от професията на състезателя от Формула 1. Всяка година десетки журналисти споделят съдбата на Сотлоф и Фоули в различни части на света и това е не просто лош късмет, а саможертва. Смисълът на живота и на смъртта на тези журналисти е предупреждението към хората, към човечеството.
Може би прекалено се вторачваме в украинския конфликт, който все пак е локален, и пропускаме да осъзнаем вече надвисналата глобална заплаха от ислямския фанатизъм. Опитахме се да представим и двете заплахи за България синергично, но това се оказва трудно. Най-лошо ще е, ако съвсем скорошни събития ни помогнат да бъдем по-убедителни. Следващият журналист, жертва на джихадистите, може да е например българин, и то тук, в България.
Датата 11 септември наближава, а фанатикът мисли в щампи като нумеролог. Случайно ли е, че точно 11 пътнически самолета бяха откраднати в Либия, когато групировката "Либийска зора" превзе летището в Триполи. Тези самолети може да бъдат използвани за атаки в стил 11 септември срещу градове в Европа или в Близкия изток. Съвсем лесно е да си представим как ще се взривят или ще бъдат свалени с ракети, след като пилотите камикадзе не са се подчинили на команди. Съвсем лесно е да допуснем и че в останките от тези самолети ще има овързани тела на похитени чужди граждани като Сотлоф и Фоули.
Най-смъртоносното въздействие на тероризма е върху въображението. Той не изключва практически никоя възможност, не оставя непрекрачена никоя граница и с това предизвиква влудяващ страх.
Този страх е залогът в битката, която варварството води с цивилизацията. Защото самата история на човешката цивилизация може да се разглежда като история на преодоляването на човешките страхове.
Днес като че ли е време да обърнем лице към страха. Днес боевете в Украйна трябва да спрат и е добре, че там вече се подготвя примирие. Защото не държавите като Украйна, а хората като Сотлоф и Фоули, като всеки един от нас са станали мишена.