Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Г-н Танев, реална ли е прогнозата на Съюза на артистите в България (САБ), че ако Министерството на културата не изплати около 5 млн. лева държавна субсидия, много театри може да не отворят наесен?
- Прогнозата е напълно реална. Проблемът обаче не е в настоящото Министерство на културата. Наследството, оставено от правителството на Пламен Орешарски, е много тежко. Сектор "Театър" е оставен в безобразно състояние. С ясното съзнание какво може да се случи.
- Оценявате наследството от бившия кабинет като катастрофално. Може ли така да ви разбирам?
- Не точно. Но близко до катастрофа. За мен е изключителна наглост да лъжеш до последно, че ще решиш проблемите на най-изтъкнатите български творци. Но да не го направиш. Какво имам предвид - актьорите и техническият състав в театралните трупи в София и страната са работили. Зрителите са си платили билетите за постановките, които са гледали. А хората, които ходят на театър в България, не са най-богатите. Има възвръщаемост.
И отделно разписана методика задължава Министерството на културата да изплати полагащата ни се държавна субсидия от порядъка на 4 милиона и 700 хиляди лева за всеки скъсан билет. Именно отчетеният всяка година ръст на зрителите задължава експертите на културното министерство на тази база да предвидят съответното дофинансиране при формирането на бюджета. Но това не се случи. Въпреки че ни обещаха да очакваме превод до 21 юли.
- Какъв е изходът в такава критична ситуация?
- Вярвам, че новият екип на МК ще намери алтернатива в нашия случай при такъв огромен, хлъзгав камък, подложен от предходния кабинет.
В тази обстановка има реална опасност театрите да не могат да функционират. Сегашното ръководство на МК е оставено едва ли не да се гърчи при допуснатите грешки от предишното. И най-голямата грешка - непреведената държавна субсидия.
Вече се срещнах с новия министър на културата Мартин Иванов. Обнадежден съм от срещата при цялата плачевна ситуация в министерството. Важното е, че има воля и желание за решение на проблема. За разлика от бившия министър, който изобщо не се интересуваше от състоянието в театрите и проблемите на актьорското съсловие. Театърът не беше негова любима тема. Подиграха се с нас.
- Доста сте критичен.
- Много ми е чудно как никой от МК не си направи труда да огледа всеки театър поотделно. Регионите са различни, театрите като специфика са различни. И е непочтено да са работили 2000-3000 души, актьори и сценични работници. Едва ли имате представа какво значи да се вдигнеш от Хасково, да пътуваш до Варна, да играеш и да се върнеш в София през нощта. И на тези хора няма да им бъде платено. А ти да си отидеш, без да ти пука. Говоря за предишното правителство.
При нас в театъра е така. Но съм сигурен, че и в другите сектори е пълен хаос и има нерешени проблеми.
За мен това е липса на вяра. Защото ти лъжеш. И Бог по някакъв начин ще те накаже. Няма да минеш метър.
Не става дума само за някакви си парички. Защото тези хора гледат семейства. Отглеждат деца. Чиновниците, които заложиха тази бомба, обричат на глад стотици семейства. И възрастните актьори, които получават малко над минималната заплата от 300 лева в нашия сектор. На всичкото отгоре да не им платиш това, което са си заработили. Това е цинизъм! Вбесявам се , когато трябва да говоря по тази тема.
Дано сегашният екип на МК се опита да подобри ефективността на самата система. Никъде да не изтичат напразно пари. Или поне да подготви почвата за новото правителство.
- Председателят на САБ - актьорът Христо Мутафчиев, обяви в телевизионен ефир, че е готов за поста министър на културата, ако му предложат от новото редовно правителство на ГЕРБ. Но има определени условия. Вие готов ли сте да станете зам.-министър, тъй като от години работите в тандем?
- Не съм мислил. Високите постове никога не са ме блазнили. По простата причина, че те изискват много неспецифична за мен работа. Въпреки че съм трудолюбив човек. Стихията ми не е административната работа, а сцената. Както се казва, точните хора - на точните места.
Мога да бъда полезен с мнения, идеи, съвети.
Но ако трябва да бъда откровен - получавал съм предложения за висок пост в МК от предишни правителства. Отказвал съм офертите.
- Докъде стигна проектът на САБ за създаване на социален фонд, който да подпомага големи български актьори, изпаднали в беда?
- Разговорът за съдбата на тези бедстващи колеги беше прекъснат при управлението на предишното правителство. Въпросът продължава да виси открит. Нужни са промени в законодателството. А настоящото правителство и при наличие на добро желание да помогне на колегите с проблеми няма физическата възможност да го направи.
Сега се опитваме заедно с една банка да търсим възможности за подпомагане на актьори с най-ниски пенсии. Тоест да получат допълнителна финансова помощ. И да се надяваме, че до Нова година идеята ни ще се реализира.
Има колеги, които са си отдали целия живот на театъра. Един ден си направих труда и погледнах документите - ужасих се.

Цярото интервю четете в новия брой на в. "168 часа"