Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Схема с рекорден не само за България, но и за Европа трафик на 17 тона хашиш е разкрита от прокуратурата. Холандец, белгиец и общо 11 българи са замесени в аферата, която до този момент е пазена в тайна от държавата.
Двамата тартори на организираната престъпна група са все още в неизвестност, издирвани навсякъде по света с червена бюлетина на Интерпол. Специализираната апелативна прокуратура е повдигнала обвинения на българите, които участват в схемата, и съвсем скоро предстои делото да стигне до съда.  Преди две години в рамките на 4 дни в операция "Сахара" бяха заловени общо 17 тона хашиш, които са били предназначени за белгийския пазар. За първи път в. "168 часа" разказва цялата схема, по която е бил организиран трафикът на наркотика. 
Начело на престъпната група са Атанас Спасов и Людмил Герасков, чиято дясна ръка е синът му Бойко Герасков. Двамата лидери са единствените от разследваните, които
все още не са заловени и са издирвани в шенгенското пространство
Кирил Кирилов пък е шофьорът на камиона, чието залавяне доведе до удара в мировянския склад. 
Сигналът, че през България преминава канал за износ на хашиш от Мароко за Белгия, е подаден от холандските спецслужби още през 2011 г. Българските спецполицаи работели с конкретни данни в какъв камион ще бъде укрита рекордната пратка. Бил посочен дори регистрационният му номер - български. Въпросният тир обаче минал чак 8 месеца по-късно. 
Европол - Холандия, подава сигнал до бившата ГДБОП на 29 ноември 2011 г., че през България ще премине товарен автомобил "Скания", който пренася наркотици. Българските власти веднага поставят под наблюдение автомобила. Оказва се, че той е собственост на Атанас Георгиев. На всички гранични пропускателни пунктове у нас се следи за преминаване на въпросния "Скания". Той обаче дълго не влиза в страната. 
Осем месеца по-късно подаденият сигнал все още не е забравен
На 1 юли 2012 г. товарният автомобил най-сетне влиза у нас. На пръв поглед превозва напълно легален товар - палети от гипсокартонени плоскости, произведени във видински склад. Граничните полицаи обаче правят щателна проверка.  На рентгена се вижда, че  ръбовете на гипсокартона не са достатъчно прави и напаснати. За завода във Видин се знаело, че палетите винаги са добре подредени.
Странният им вид подсказал, че са размествани
Така се стига до разтоварване на стоката и се казва, че в гипсокартона са направени кухини, в които са скрити 132 пакета, грижливо опаковани в зелена обвивка, отгоре облепени с кафяво тиксо. В тях се съдържат общо 4 тона хашиш. Пратката е придружена с документи - като изпращач е посочена българска фирма, а получател е белгийска компания. 
Това обаче може да не е окончателната цел на изпращачите. В камиона е намерен още един адрес - в Холандия, за който се предполага, че е истинското разпределение на стоката. 
Като организатор на групата и пряк участник в товаренето на палетите разследващите са установили Людмил Герасков. Името му се оказва замесено в две големи афери с хашиш преди това. През 2005 г. в Солун са заловени 4  176  550 кг хашиш.
Тогава са арестувани
трима българи
За техен лидер гръцките власти посочват Атанас Спасов, с когото по-късно се оказва, че Людмил Герасков има връзка. В крайна сметка се стига именно до Спасов като лидер и в схемата през 2012 г.
През април 2006 г. пък при операция на Национална служба "Полиция" в склад в София в кв. "Военна рампа" са намерени още 318 кг от същия наркотик, разпределени в 11 пакета. Складът е нает от Николай Николов, зет на Атанас Спасов. 
След успешната операция
по залавянето на камиона "Скания" в отдел „Наркотици" на ГДБОП е получен нов сигнал. Този път следите водят до складова база в софийското село Мировяне. Само 3 дни след първия удар - на 4 юли 2012 г. , са намерени и нови 366 пакета хашиш, които тежат общо 11  765,205 кг. 
Складът е атакуван през нощта. Тогава бил охраняван от трима млади мъже, които не подозирали, че пазят незаконна стока за милиони. Наркотикът в Мировяне е укрит в специално направени кухини на 16 палети с гипсокартонени плоскости.

Кои са главните действащи лица в престъпната схема, четете в новия брой на в. "168 часа"