Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Общественото внимание погрешно се фокусира тези дни върху разпрата между двама влиятелни мъже в България - Цветан Василев и Делян Пеевски. Банкер - един от няколкото, и депутат - един от многото. А разпрата между други двама наистина влиятелни - най-влиятелните! - мъже в България продължава с години, много по-остра е, но вече се е изтъркала, станала е банална. Бойко Борисов и Сергей Станишев.
При конфликта Василев-Пеевски явно става въпрос за милиони, нека да са десетки милиони. В другия конфликт - Борисов-Станишев, залогът е брутният вътрешен продукт на България. Милиарди, десетки милиарди. Усещате ли разликата? Тя е 1000 пъти. При евентуален 5-годишен мандат разликата е 5000 пъти.
Пеевски държал съдебната система. Съмнително е да заложиш свои пари като обезпечение в толкова рискова инвестиция. Съдебните решения у нас имат доста странни обрати, че един тукашен магистрат очевидно може да бъде подкупен повече от веднъж. А един Висш съдебен съвет - много повече от веднъж. Ако ли пък Пеевски го прави с държавни пари, това няма как да не отвори счетоводна дупка в бюджета с размерите на мъглявина.
Василев пък бил инвестирал състояние в своя мерак да стане министър-председател. Ако е вярно, значи се е вързал на нигерийската врътка, където лихвата е 300%. Кой банкер или обикновен богаташ обаче си е купувал власт в България? Всесилният уж Чавдар Кънчев през 90-те години? Или Венцислав Йосифов, Славчо Христов, Малката секира, Ковачки в по-ново време? Никой. Политиците си пазят хабитата, препикават си го. Колкото и висока ликвидност да имаш, власт с пари не се взема. (Виж, обратното е вярно - чрез властта се вземат пари, много пари.) Заради това погрешно се смята, че богаташите ламтят за властта. Всъщност те ламтят за нейната принадена стойност.
Ето защо, ако искате да научите името на бъдещия премиер, откъснете хипнотизирания си поглед от разпрата Пеевски-Василев. Както и от ВИП заседанието при президента, наричано КСНС.
То също фокусира погрешно вниманието тази седмица, а не можа да реши и най-лесното - датата на изборите. Повече от 20 години, щом у нас замирише на избори, бъдещият премиер се познава по внезапната му визита в Съединените щати за срещи на ниско равнище. Правили са го и Филип Димитров, и Костов, и Борисов.
Тази седмица в Щатите беше Бойко Борисов. Не Станишев, не Местан, не дори Бареков. Очевидно Борисов ще се тупа в гърдите наесен. Така че свалете погледи от дрязгата Пеевски-Василев. Кукловодите на България са в далечна чужбина. Там е и отговорът на "Кой?".