Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МОЩИ:Архивна снимка на костницата на въстаниците.
СНИМКА: АРХИВ НА АВТОРА
МОЩИ:Архивна снимка на костницата на въстаниците. СНИМКА: АРХИВ НА АВТОРА

Вместо да рови вампирските гробища, Божидар Димитров може просто да обходи бунището на Перущица. Ще си напълни музея с експонати за най-славния период от историята на града - Априлското въстание.
В дните около Великден например в градската река били изхвърлени документи от местния музей. Жителят на Перущица Пейко Тотов видял как буйните води отнасят няколко броя от грамофонната плоча "Достойно есть" и разни пожълтели книжа.
Плочата съдържа старобългарска църковна музика в изпълнение на хора "Йоан Кукузел Ангелогласният" с ръководител Таня Христова. В нея има запис на столетника дядо Згуро Згуровски, който пее любимото на Апостола "Достойно есть", както го е пял пред него. Има и записи на песнопения, пети от въстаниците. Например "Возбранной воеводе победителная", изпята при освещаване на знамето на клисурските въстаници, или "Господи, сил с нами буди", която защитниците на Дряновския манастир пели в най-критичния момент от битката.
В плочата има и артистични рецитации на Коста Цонев, Васил Михайлов, Виолета Бахчеванова и др. разкази на участници в Априлското въстание. Записът е от 1975 г. Сам Александър Лилов от Политбюро на ЦК дал партийна благословия "Балкантон" да издаде плочата. Казал:
"Достойно ще е
"Достойно есть"
да се запише"
Цялото тичане около записа се паднало на местния патриот Михаил Кръстев, тогава журналист от в. "Антени". Днес той се отдава на краеведение и наскоро издаде "Виното на надеждите" - епопея в три романа за въстанието.
Кръстев смята плочата за своя рожба и разказва как подарил 200 бройки от нея на музея в борбеното градче.
"Потърсих оцелели плочи в реката и открих две под стените на музейната сграда. Така и не разбрах кой извърши този вандалски акт", каза Кръстев.

Целият скандал четете в новия брой на в."168 часа".