Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Живков е един от най-успелите ни актьори, но е по-търсен в чужбина, отколкото у нас. Световна слава добива с ролята си на Йоан в холивудската суперпродукция на Мел Гибсън - "Страстите Христови".
Живков получава ролята на Йоан след кастинг с жестока конкуренция в Италия през 2002 г. Но това съвсем не е дебютът на световно кино на българина. Животът му се стича така, че стартира кариерата си в няколко чужди продукции и рядко е попадал под прожекторите в България. Участвал е в много италиански филми.
Първият триумф на Христо е участието му в "Занаятът на оръжията" на Ермано Олми с 9 награди "Давид на Донатело".
Точно тази продукция е поводът да посети Рим. Отива за кинофестивал, но се явява на кастинг за филм на Мел Гибсън
няколко дни преди събитието. Пробите за "Страстите Христови" се пазят в тайна. Само избраните актьори разбират, че световноизвестният режисьор прави проби.
На кастинга Христо се налага да чете на арамейски, но това изобщо не го затруднява. Справя се отлично, а Гибсън е впечатлен.
Разбира, че е избран
за ролята две седмици
преди снимките
Заминава за Рим и започва усилено да взема частни уроци по арамейски, за да бъде максимално достоверно представянето му. Ицо е изключително религиозен човек и това му помага да изиграе ролята си перфектно.
Филмът е за последните 12 часа от живота на Исус - от тайната вечеря до мъчителния му път към Голгота. Сценарият се основава на Новия завет.
"Това са последните няколко часа от живота на човек, осъден на смърт. Искам да разкажа за него от историческа гледна точка, не толкова от религиозна", разказва за намеренията си Мел Гибсън по време на снимките.
Драматичните сцени на последните стъпки на божия син към Голгота са направени в Матера в Южна Италия. Градът е първият, в който има проява на човешка цивилизация и страшно много прилича на Ерусалим.
Снимките продължават в "Чинечита", където е построен цял град, както и в прословутото "Пето студио", в което е творил Фредерико Фелини.
Мел Гибсън е възхитен
от Христо Живков,
но и актьорът е впечатлен от него.
"Притежава изумителен усет. Страхотен, интелигентен, сериозен човек", категоричен бе актьорът след снимките.
Решаваща роля в избора на режисьора Йоан да бъде изигран от Христо е участието на българина именно в "Занаятът на оръжията". Сюжетът разказва за Джовани де Медичи, изигран от Христо. Актьорът се класира за главната роля при огромната конкуренция от 1500 кандидати. На кастинг се явява дори Рики Мартин. Но режисьорът Ермано Олми е категоричен в избора си. Търси чувствителен и красив мъж, който не е известен. Намира го в лицето на Живков.
Българинът се превръща в един от любимците на Олми, а филмът стига и до червения килим в Кан. Това е първият триумф на Живков. Тогава критиците дават доста добри отзиви за младия актьор и се оказват прави. Малко след това Христо снима още един филм на друга италианска легенда - Марко Белокио.
През 2007 г. бе един от двамата актьори попаднали на официалната селекция на Берлинаре заедно с Иван Бърнев. Той е
един от първите българи, номинирани
за "Златна мечка"
за ролята си в "В памет за мен" на Северио Костанца. Живков играе младия монах Андреа, който отива в манастир. Не се явява на кастинг за ролята. Получава я при среща с режисьора. Българинът изигра и роля в "Невидимото момче" на номинираният за "Златен лъв" и "Златна мечка" режисьор Габриеле Салваторес.
По това време в Италия на екран тръгват едновременно 3 италиански филма с българина.
Христо е бил вече
добре познат на кинокритиците
и всички му предвиждат голям успех.
Софиянецът има голям опит със световноизвестни продукции. Играл е с едни от най-популярните имена в киното.
Дебютира в киното точно с италиански филм, който се снима в България. В "Добрата война" играе с Рой Шайдър. Влиза в образа на негов син.
В "Страстите Христови" си партнира със сексапилната Моника Белучи, която изиграва Мария Магдалена. Христо има доста сцени с нея. Двамата се сприятеляват и близостта им дава повод на медиите да ги забъркат в любовна афера.
"Останах изненада от нея. Моника е чудесна, много е човечна. Тя е точният партньор, не е егоист. Станахме добри приятели", заявява Живков след снимките. Слухът така и не се доказва. Актьорът има дългогодишна връзка с писателката Виргиния Захариева. Разликата във възрастта им е 15 г., но това не им пречи от години да живеят заедно и да се допълват.
Живков е впечатлен и от участието на своя сънародник в "Страстите Христови" - Христо Шопов. Изключително щастлив е, че е работил с актьор, способен да влезе в образа си с такова достолепие и достойнство, както сам признава преди години.
И на него, както на Христо Живков, му се налага да учи арамейски език. Двамата се сприятеляват в почивните дни в Рим. Обикаляли из италианските улици през уикендите. Сближава се и с главния актьор във филма, който изиграва Исус - Джеймс Кавийзъл. Христо и Джеймс играят заедно и в "Аз, Дейвид".
Двамата българи се озовават на страниците на авторитарното американско списание "Нюзуик" под скандалното заглавие

"Кой уби Исус?"
Две от снимките в статията са именно на нашите актьори.
Мел Гибсън се спира на Шопов по интересно стечение на обстоятелствата. По-възрастният от двамата Христовци участва в италианската продукция "Аз, Дейвид", заснета в Бълагрия. Героят, избран за Пилат, отпада от продукцията. Тогава асистентката на "Аз, Дейвид" препоръчва Христо за ролята. Актьорът е избран без кастинг. Само един разговор е нужен на режисьора, за да разбере, че Христо е правилният човек.
Изборът им се оказва правилният, защото
Шопов взема награда
"Златен Витяз" за
най-добър актьор
от 13-тото издание на кинофестивала в Иркутск през 2004 г.
Облечен в истинска желязна ризница, българинът влиза в образ точно по препоръките и представите на Мел Гибсън: "Искаме да променим мнението за човек, който си измива ръцете от отговорността. Вътрешно иска да спаси Исус, не желае да го съди. Но трябва да се съобрази със ситуацията. Срещата с Исус е силно драматична за Пилат", коментира Шопов малко след снимките.
Холивудският режисьор е на мнение, че всеки един от екипа трябва да бъде награден, но отличава трима свои фаворити от актьорския състав, които трябва да вземат "Оскар" - Джим Кавийзъл (Исус Христос), Мая Моргенщерн (Дева Мария) и Христо Шопов (Пилат Понтийски). "Христо Шопов заслужава награда "Оскар", коментира Гибсън в интервю пред "Нетскейп". Филмът получава три номинации от американската филмова академия, но не взема статуетка. Преди церемонията в Холивуд тръгва слух, че кин критиците няма да позволят филмът да вземе статуетка, защото Гибсън показал активното участие на юдеите в смъртта на Спасителя.
Ако беше отличен, щеше да бъде първият филм с този приз в историята, който е забранен за лица под 18 г.
Христо Шопов е работил с много световни звезди и не само в продукцията на Мел Гибсън. В "Разслведване, година 23" играе с Орнела Мути, Мъри Ейбрахам, Долф Лундгрен. Застава зад камерата и с брата на Джулия Робъртс Ерик в "Деца от восък".
Плавен преход в кариерата си прави с участие в "Спартак".


Във филма играе
римски генерал
Влиза и втори път в образа на Пилат Понтийски в италианската продукция "Разследване, година 23-та" на прочутия режисьор Дамяно Дамяни за предполагаемото възкресение на Христос. Въпреки че образът е един и същ, историята е съвсем различна, но пък интересна за актьора. Медиите в Милано зашумяват, че Шопов е избран от режисьора, защото се е представил блестящо в "Страстите Христови".
По стечение на обстоятелствата  Христо Шопов и Христо Живков се срещат на снимачната площадка и на още една продукция Участват в италианския сериал "Барбароса". Историческият епос се отличава с интернационално участие на актьори, заснети в автентичен декор насред Алпите. Филмът бе излъчен и в българския ефир.