Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-жестокото наказание на Църквата аргос-лишаване от духовен сан, заплашва архиерейския наместник на Петрич Ангел Кочев за това че на светлия християнски празник Благовещение дръзна да освети ремонтираната къща на пророчицата Ванга в местността Рупите край Петрич.
Тържественият освет бе извършен само няколко дни след като новият Неврокопски митрополит Серафим обяви по БНТ, че ще забрани със заповед богослуженията в църквата на Ванга в местността Рупите, както и извършването на църковни ритуали в дома й.
За налагането на суровата църковна санкция по чл.191 от Устава на Българската православна църква (БПЦ) плюс
завеждане на църковно-наказателно дело срещу отеца
се обявиха свещеници от цяла България и игумени на манастири. Открито в църковните среди се заговори за низвержение на отец Кочев, който бил в особено близки отношения с един от последните архонти в Църквата - Иван Кочев -Чомбе. Не било изключено самият Чомбе да го спаси от наказанието, прогнозират висши духовници.
Клирици на БПЦ бяха единни в мнението си, че за соловото изпълнение в дома на Ванга петричкият поп трябва да бъде вторият аргосан след йеромонах Кирил от Троянския манастир. Наказанието на монаха бе наложено от Светия синод неотдавна заради хомосексуални връзки с расоносци от манастира.
" Отец Ангел Кочев извърши водосвета във Вангиния дом доста нагло. Като православен свещеник той много добре знае
крайно негативната позиция на Църквата за нейното дело - контакти с мъртви
и с тъмните поднебесни сили на злото. Такава дързост означава подкрепа за окултните практики на Ванга, навредила на доста хора. С водосвета петричкият отец създава ореол върху една врачка и магьосница", гневно коментира ритуала в Рупите игумен на манастир в Северна България.
В присъствието на стотици гости от България, Гърция и Русия отец Кочев поръси със светена вода и потопен в нея кръст трите стаи на пророчицата. Тук тя е живяла от 1979 година до смъртта си през 1996 г. Пророчицата, чиято мисия и дела и до днес провокират доста остри полемики и сблъсък с Църквата, е приемала хора със здравословни проблеми, както и такива, свързани с бизнес.
Без да пести от свещената течност, отец Ангел поръси и
любимите кукли - матрьошки на пророчицата
и плюшените играчки, застинали върху парапетите на грижливо подреденото обзавеждане от фондация "Ванга".

Още за скандала, както и интервю по темата с известния водещ Горан Благоев, четете в новия брой на в. "168 часа"