Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-скандалният готвач в Ню Йорк - така по целия свят е описван Антъни Бурдейн.

Той е груб, постоянно обижда и никога не се съобразява с мнението на хората около себе си. Прозвището му "лошото момче на кулинарния бранш" определно е заслужено не само заради твърдия му характер. Към биографията му без проблем може да се добавят употребата на неприлично количество алкохол, наркотици, а безразборният секс за Бурдейн е ежедневие. Всички обаче се възхищават на Антъни, дори и тези, които го мразят.

Освен на храната Бурдейн е ценител и на литературата

Кулинарните му книги се продават в цял свят, автор е и на два криминални романа - Gone Bamboo (1997) и Bone in the Throat (1995).

Редовно сътрудничи на списания и вестници и статиите му за тайните на кулинарите се появяват на страниците на The Times, New York Times, Observer, Face, Scotland on Sunday и Food Arts.

Статията му "Не яжте, преди да прочетете това", публикувана в The New Yorker, става завидно популярна, а като нейно естествено продължение се ражда автобиографичният му роман "Поверително от кухнята". Книгата излага на показ лъскавия свят на ресторантските салони и споделя личната история на Бурдейн. Превръща се в световен свръхуспешен бестселър. Преведена е и на български. На страниците й са поднесени историите от невероятните пътешествия на Антъни по света, затова книгата неслучайно

стига до върховете на литературните класации

в САЩ и Великобритания. "Поверително от кухнята" е написана с много чувство за хумор, присъщо за самия готвач. Той го ръси със същата лекота, с която слага и подправките на ястията си. На почти същия успях сред зрителите се радва и телевизионният сериал "Поверително от кухнята", базиран на автобиографията на нюйоркския готвач. В ролята на Бурдейн влиза актьорът Брадли Купър. На въпрос към Антъни Бурдейн кой актьор предпочита да изиграе неговата роля той отговаря: "О, Господи, не знам, но със сигурност да е

някой много по-грозен от Брадли Купър...

като Гари Олдман например."

Антъни Бурдейн е роден през 1956 г. Посещава колежа "Васар" и завършва световноизвестния Кулинарен институт на Америка. Работил е в множество луксозни ресторанти като Supper Club, One Fifth Avenue и SullivanТs.  Последната му работа в кухнята е за Brasserie Les Halles в Манхатън, Ню Йорк. Заведението е известно като "място само за богаташи". Бурдейн е един от най-добре платените майстори в кулинарния бизнес според класацията на сп. "Форбс". Той влиза е топ 10 на най-богатите готвачи в света.

По бащина линия кулинарната звезда е с френски произход, а дядо му е емигрант в Америка след Втората световна война. Любовта му към храната идва, след като за пръв път опитва стрида направо от рибарска лодка в Южна Франция.

Докато Антъни е тийнейджър, майка му домакинства вкъщи. Баща му по това време е продуцент на много млади изгряващи звезди, което за Антъни означавало много безплатни музикални записи. Баща му го запознава и с Джанис Джоплин. "Баща ми обичаше простите неща. Накара ме

да се радвам и

на малкото в живота

Имаше усет за удоволствията. Когато умря, аз бях в едно селце и белех скариди от черупките им. Сега, когато започвам да остарявам, все повече виждам в огледалото него вместо мен", споделя в една от книгите си Антъни.

Още от десетгодишен готвачът започва да взема наркотици, прави го и до ден днешен. Живее винаги на ръба, пие алкохол в особено големи количества дори когато е на работа. Успява да се задържи обаче и да изгради кариера въпреки буйния си нрав. В едно от интервютата си признава, че постоянно прави безразборен секс, затова се е разделил и с първата си съпруга. Любовта му към жените е описана и в автобиографичната му книга.

Семейството на Бурдейн е малко. След като се развежда с първата си съпруга, с която е заедно от гимназията, се жени повторно. През 2007 г. той сключва брак с Отавия Буся, популярна в Америка състезателка по борба. Двамата имат една дъщеря.

През 2002 г. телевизионен канал продуцира предаване в 22 епизода с участието на Бурдейн - "Пътешествието на един готвач в търсене на съвършеното ястие". У нас е преведено като "Гастрономическо турне". В шоуто Антъни обикаля целия свят и задоволява кулинарното си любопитство, като вкусва от най-екстремните храни, които може да открие в различните страни. Той опитва овчи тестиси в Мароко, яйца от мравки в Мексико и око на тюлен. Написва книга след края на пътешествието, която също става изключително популярна и стига до върховете на литературните класации. Кулинарните му книги с рецепти също имат изключителен успех сред професионалистите и любителите.

Най-известно обаче е шоуто му "Без задръжки", което Бурдейн води и в което приготвя странни вкусотии като

препечен ректум от африкански глиган

То е хит и у нас, излъчва се по 24 kitchen.

В предаването Антъни не спестява нищо и споделя, че за да работиш в този бизнес, трябва не само да не си с акъла си, а всъщност да си дори мазохист в някаква степен и повечето шоуготвачи биха се отказали изключително бързо.

"Освен това все още ми харесва да бъда главен готвач, тъй като този живот е единственият, който наистина познавам. Ако се нуждая от услуга в четири сутринта, независимо дали това е светкавичен заем, рамо, на което да поплача, хапче за сън, гаранция за кредит или просто някой, който да ме вземе с колата си от опасно предградие в проливния дъжд, определено не се обаждам на някой познат писател. Обаждам се на своя заместник главен готвач, или на предишния си, или на готвача сосиер, или на някого с когото работя или с когото съм работил през последните двадесет и повече години", категоричен е кулинарят.

Антъни е известен още с това, че

от години се изказва с презрение за свои колеги

Той често проявява и саркастични коментари към веганите и вегетарианците. Докато снимаше предаването си в САЩ, каза, че американците ядат прекалено много месо, а докато беше в Швеция, прзна, че презира групата АББА.

Последното му произведение алегорично е озаглавено Medium Raw: A Bloody Valentine to the World of Food and the people who Cook. В книгата Бурдейн обяснява какви необратими промени са настъпили в кулинарната индустрия. Заглавието излезе в началото на юни и предизвика изключителен интерес дори и сред непрофесионалната аудитория.

"Аз съм най-лошият човек, от когото да очаквате послание. Аз съм лош обект за подражание, лош адвокат. Ако става въпрос за нещо, книгата е за смесените чувства", казва Бурдейн.

Всяка вечер пие коктейл "Негрони"

Необходими продукти:

4 30 мл. джин

4 30 мл. сладък вермут

4 30 мл. кампари

4 2 резенчета портокал

лед

Начин на приготвяне:

Сервира се в ниска чаша, която първо се пълни с лед. Наиват се джинът, вермудът и накрая кампарито. Разбърква се бавно и се украсява с резените портокал.