Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кой е човекът в ГЕРБ, който ще "отнема" по устав властта на Цветан Цветанов?
Голямата новина в партията на Бойко Борисов бе не толкова изборът на Йорданка Фандъкова, а третият зам.-председател - Димитър Николов.
Кметът на Бургас има профил, който е аналогичен на профила на столичната градоначалничка.
И двамата водят диалог с всеки. Дори с най-яростния си политически противник. И двамата са успешни кметове. Градовете им - Бургас и София, видимо се промениха, след като те застанаха начело. Не се забъркаха в нито един скандал, свързан със сделки или имоти. Хората ги обичат. Независимо дали са фенове на ГЕРБ, БСП, "Атака", или СКАТ край морето.
Ходът на Бойко Борисов с Николов и Фандъкова е гениален
- двамата шампиони по рейтинг са изключително почтени, деликатни, лоялни и най-важното добри хора. Те никога няма да тръгнат в битка срещу Цветан Цветанов. Така той ще продължава да си мисли, че нещата в ГЕРБ не са се променили. Независимо, че властта му се "нацепи" на три части.
Вероятно и Николов, и Фандъкова не са били щастливи, когато са получили офертата. Защото те не са партийци по поведение и възпитание. В партията на полицаите и спортистите на Цветанов, двамата се оказаха кръводарители с изключително рядка група, чиято кръв само може да спаси ГЕРБ.
Фандъкова и Николов знаят, че
кметския си шанс дължат на един човек - Бойко Борисов
Много хора получиха аналогичен шанс, но се провалиха. И двамата нямаше да имат проблем при следващи кметски мандати. И на двамата кабинетите в София и Бургас вече са тесни за мащабите, с които работят. Затова само Борисов може да сложи край на кариерата им или да им даде нов тласък. Зависи как ги употребява.
В ГЕРБ очакват тези хора да поведат партията в посока, която най-добре познават - диалог и край на противопоставянето. И да убедят повече хора освен своите съграждани в Бургас и в София, че в ГЕРБ има нормалност, предвидимост.
Нито Фандъкова, нито Николов спят спокойно в последните дни като висши партийци и се питат дали това е пътят им.
За кмета на Бургас по-малко се знае и по-рядко се появява в медиите. Кмет е от 2007 година, а неговото управление вече се нарича „златният век" на Бургас.
Действително в града влязоха стотици милиони левове от европрограми и държавни проекти.
Как стигна до партийния връх на ГЕРБ?
Като ученик Николов е бил един от най-силните математици. Запален спортист . като е тренирал баскетбол, лека атлетика и дори за кратко гребане. Според негови съученици, Николов е имал невероятно бърза памет за смятане и на ум е можел да умножава дори и петцифрени числа.
Всички забелязали, че е изключителен математик и много силен ученик.
Може би заради това е изпратен и приет да учи икономика в тогавашния СССР. Следването му продължава от средата до края на 80-те години в престижния Икономически университет в Москва. Там Николов е свидетел на перестройката, идването на Горбачов и промените в съветската държава. Негови състуденти си спомнят как по времето на сухия режим компанията ми от петима момчета плаща нечуваните 20 долара за бутилка "Московская водка", която се оказва самогон. Натръшкват се полумъртви.
Тогава Николов се отвращава от алкохола, и до днес не пие нищо. Позволява си по чаша вино или бира. След като завършва института в Москва, учи мениджмънт и получава професионален сертификат на Open University и НБУ. Специализира за кратко в САЩ.
Мечтае да е един от хората, които извършват промените в страната към реално пазарно стопанство. Заради това и става член на СДС, защото смята, че тази партия е способна да прави реформи.
Междувременно завършва и магистратура по финансов мениджмънт в Стопанската академия в Свищов. По този начин той получава отлична атестация за следващите си стъпки в кариерата.
През 1998 година захарният завод в Бургас - „Победа", е приватизиран. За дружеството са платени около 800 хиляди долара. Веднага е обявен и конкурс за нов управител на завода. Николов печели конкурса с голяма преднина.

Целият очерк, четете в новия брой на в. "168 часа"