Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЗАГАДКА: Всички в морския град са изумени как осъденият Дишков се измъкна.
ЗАГАДКА: Всички в морския град са изумени как осъденият Дишков се измъкна.

Сагата около бургаския ъндърграунд герой Пламен Дишков-Кела, обвинен като поръчител на убийството на Мастара, приключва с щастлив за него край. За последно стана ясно, че съдебното следствие е спряно с постановление на съдия Събчо Събев.
Процесът е в задънена улица и едва ли скоро ще бъде възобновен. Според бургаски магистрати това най-вероятно няма да се случи.
Всички в морския град са изумени как се случи така, че обреченият Дишков се измъкна без проблеми от затвора и сега купонясва в региона на свобода.
В последните седмици той може да бъде видян редовно в едно от култовите поморийски заведения - "Атриум". Там често е в компанията на бившия си враг Митьо Очите или на приближени свои хора от боксовите среди. Кела демонстрира отлично настроение и вече планира новите си бизнес начинания.
Как се случи така, че 20-годишната присъда е осуетена и той вече е спокоен и на свобода?
Сагата, която започна със залавянето му в Португалия, е била с предизвестен край. Това твърдят хора от неговото обкръжение, които са наясно с начина, по който той е процедирал.
Дишков сам е предизвикал своя арест в Португалия
през лятото на 2011 година. Като е планирал внимателно цялата операция, която е трябвало да доведе до неговото пълно оневиняване.
Бургазлията се е консултирал с виден руски адвокат, който е имал огромен опит с клиенти от ъндърграунда. Юристът е измъквал множество хора, за които се твърди, че са свързани с мафията в Москва. Негови клиенти са били дори чеченски бандити, изнасяли оръжие и наркотици за Западна Европа.
Въпросният адвокат е бил препоръчан на Дишков от френски контрабандист. Той е уредил и срещата, която се е провела в пристанищния град Марсилия. Там руснакът и Кела говорили в продължение на часове. В крайна сметка юристът е обещал, че ще изготви план за неговото измъкване. След месец схемата вече била готова и предадена на Кела.
За консултацията той платил солиден хонорар от 1 милион евро на руския адвокат. След това се заел и с реализацията на целия проект. Неговото желание било да се завърне в България, като легализира бизнеса си и се измъкне от правосъдието. Дишков вече имал 20-годишна присъда, която била издадена задочно през 2007 година. Именно оттам започнал да атакува родната правораздавателна система.
След като е върнат в България в началото на 2012 година, той наема огромен екип от юристи. Става въпрос за над 40 специалисти, които започват да работят денонощно за него. Кела наема големи офиси в София и Бургас, където осигурява всякакви условия на адвокатите си. Той обещава космически хонорари на екипа, ако нещата бъдат доведени до успешен край.
Според вътрешни данни договорената премия била в размер на 5 милиона лева за целия екип, който би трябвало да я разпредели според заслугите. Стимулирани от огромната сума, адвокатите се захващат с работата и я довеждат до положителен за клиента си край.
Юристите правят много точен анализ и отменят първата присъда на Дишков, издадена задочно. Той получи 20 години затвор, след като беше признат за виновен като поръчител на убийството на бургаския бизнесмен Димитър Стаматов-Мастара. Кела депозира молба делото да се върне в досъдебно производство. В жалбата си той твърди, че не е знаел, че срещу него се е водело дело и не е бил запознат с присъдата.
Отделно бившият сикаджия твърди, че не се е укривал никога от Интерпол и органите на реда и винаги е ползвал личния си паспорт. Тогава той се присмя на всички писания, че бил с пластична операция и е променил външния си вид.
ВКС прие неговите мотиви
и върна делото в досъдебно производство.
Кела обаче остана в ареста с мярка "задържане под стража". Тогава и започна акцията по изваждането му оттам.
Оказа се, че той има тежко заболяване - коксартроза, което налага оперативно лечение в чужбина. Бургаският съд обаче на няколко пъти отхвърля исканията на защитата за промяна на мярката за неотклонение.
Войната беше жестока. Адвокатката, която представяше в съда Кела - Пенка Мутафчиева, беше непреклонна и продължи битката докрай. Стигна се до няколко експертизи и дори до отвод на съдията по делото Захарин Захариев.
Междувременно в затвора в Бургас изригна чутовен скандал отново заради Дишков. При направена проверка в неговата килия бяха намерени няколко лаптопи, таблети, мобилни телефони, скъпи маркови питиета и други екстри. Заради скандала хвръкна главата на шефа на пандиза Диян Костов. Стигна се и до куриоза въпреки обявените конкурси да няма желаещи да заемат поста директор на този затвор.
В това време - през лятото на 2013 г., защитата на Кела издейства той да бъде опериран в София. Веднага след това адвокатите отново подадоха молба и съдът реши Дишков да започне да провежда възстановителни процедури. Мястото обаче беше интересно. Става въпрос за суперлуксозния петзвезден грандхотел "Поморие". Там Дишков ежедневно бе на специални процедури в спацентъра и в рехабилитационния блок. Вечер пък с патерици посещаваше ресторанта и приемаше гости.
Клиентите на хотела ставаха свидетели на странни гледки. Примерно как Дишков в компанията на Митьо Очите и няколко свежи дами купонясват с кеф, а край тях като охрана стоят полицаи от затвора. По закон те трябва да пазят Кела денонощно - дори и по време на процедурите. Според свидетели Очите и Кела често са предлагали на момчетата почерпки, но винаги срещали отказ от тяхна страна.
Докато Пламен Дишков се весели в хотела, неговата защита продължава да работи за каузата.
В крайна сметка той излиза на свобода през октомври миналата година
Причина за решението са пропуски при повдигнатото обвинение срещу него от страна на прокуратурата.
Отделно като мотив е посочено и здравословното му състояние. На 22 октомври пък Бургаският окръжен съд отново върна делото срещу него на фаза досъдебно производство. Адвокатите му за пореден път намериха пролука в обвинението, което не било отправено по необходимия законов начин. Така сагата продължи.
Междувременно чрез нов, много умел ход неговите защитници подготвиха следващите събития. Един от осъдените на затвор за убийството на Мастара - Тодор Неделчев-Недьо, неочаквано подаде молба за отмяна на своята присъда. Това става през есента на миналата година.
Той получи 16 години затвор като помагач при убийството на бургаския предприемач. Именно това негово действие стана причина съдия Събчо Събев да прекрати делото срещу Кела. Според неговото тълкувание първо трябва да се произнесе ВКС и след това да се реши какво ще стане с обвинението срещу Дишков. Смята се, че именно защитата на Кела е "посъветвала" Недьо да постъпи по този начин. Сега делото отново е в задънена улица, а силният човек на СИК за Източна България през 90-те години е на свобода.
Междувременно Дишков внесе и жалба срещу двама служители на МВР. Става въпрос за Росен Йорданов и Ралица Георгиева. Според него те са му нанесли обида и клевета. Това е станало през 2003 г. при разпит на обвиняемия Бойко Стоянов на детектора на лъжата.
При разпита според жалбата на Кела двамата са манипулирали Стоянов и са му задавали подвеждащи въпроси. Отделно те са клеветили пред него Кела и са му внушавали, че именно той е поръчителят.
По-късно Стоянов беше осъден като физическия извършител на убийството. Заради това сега Кела завежда иск срещу двамата служители. Искът е внесен от адвокат Валентин Калчев. В него се настоява за финансова компенсация и за отмяна на решението Дишков да плати 5 хиляди лева разноски по делото срещу него.
Така сагата около делото срещу Пламен Дишков-Кела е пред приключване. Според приближени до него хора
той е платил 8 милиона лева за свободата си
Разходите са по различни пера, но най-много са дадени като премии и хонорари на неговия огромен екип от адвокати. Щастлива развръзка или просто история с предизвестен край.
Факт е, че неговите защитници свършиха уникална работа по изключително професионален начин. На другия полюс е обвинението, което показа пълна некомпетентност и липса на професионализъм.