Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Българите са сред най-големите интернет търговци в световния сайт за продажби ибей. Подобни платформи за търговия предизвикват все по-голяма популярност у нас, като вече заемаме предните места по пласиране на стоки в Европа. Нашенците продават най-вече ненужни вещи, излезли според тях от употреба, но страниците на сайта са изпълнени и с много важни от историческа гледна точка предмети.
Кой и защо продава старинни и антикварни ценности, свързани с българската история, трудно може да се разбере. Профилите на продавачите са ограничени, но всеки от тях дава с продукта си сертификат или документ за качество и произход. На някои от вещите е разказана дори историята.
На страниците на сайта за продажби може да се намерят и уникални по рода си стоки, които в световен мащаб са с ограничен тираж. Сред родните предмети, предлагащи се за солидна сума, се отличава уникален персийски килим за 10 хил. долара. Ръчно изработената постелка е с лицата на българския космонавт Георги Иванов и руския - Николай Рукавишников. Изработени са само пет уникални бройки, което оскъпява стоката. Килимът е произведен през 1979 г. у нас. Разпределението на бройките било предварително обявено. Килими получили двамата космонавти, един останал за производителя. Другите два са разпределени между България и СССР. Продавачът твърди, че килимът, който е поставен на сайта ибей, е този, който останал за страната ни.
Един колекционер може да изгуби голяма част от времето си, разглеждайки хилядите стоки, продаващи се от България, събрали в себе си духа на миналото на страната ни. Сред най-скъпите неща се нарежда пълна колекция от пощенски марки за колосалната сума от 20 хил. долара, както и уникален плакат на националната лотария отпреди петдесет години. Антиките се търгуват прескъпо в ибей и във времена на криза българите се радват на големи печалби, продавайки някоя крита дълго време в прашни шкафове историческа вещ.
Голям интерес предизвикват предметите на цар Фердинанд, за някои от които се твърди, че са използвани лично от него. Всеки може да пренесе в дома си царска атмосфера, след като се сдобие с уникална ръчно рисувана чиния с лика на Фердинанд или лъжица за няколко хиляди. Старинните свещници и рамките за снимки от XIX век се търгуват за 400 долара. Истинска атракция за потребителите на сайта, за която имаше oжесточено наддаване, се оказа кама от 1898 година. Според продавача тя е използвана от наш въздушен офицер с висок ранг. Направена е от известна немска компания, острието е никeлирано. От едната страна на ножа стоят надпис на кирилица и монограм на цар Борис III. Съкровището има сертификат за автентичност, издаден от Националния исторически музей.
Оказа се, че и на доста други вещи мястото им е по-скоро в музеите, но голямата печалба кара собствениците да ги продадат. Най-често българските стоки се купуват от чужденци колекционери и почти никога не се случва да останат в страната ни. Според проучванията американците дават най-много пари за колекционерски и антични стоки.

$1000 за фотография на виетнамския лидер с Антон Югов

Фотосите със световни политически лидери, които са били на визита в страната ни, предизвикват интерес у световните колекционери. В сайта за продажби много българи, сдобили се с уникален кадър, могат да вземат поне по хиляда долара на фотос.
Точно толкова струва една от най-разглежданите снимки в интернет платформата. Тя е черно-бяла, но на нея ясно се вижда комунистическият лидер Хо Ши Мин заедно с бившия ни министър-председател Антон Югов и други родни комунистически членове в известен за времето си ресторант.
Снимката е направена по време на официалното посещение на Хо Ши Мин у нас през 1957 г. Фотосите, продавани в ибей от българи, са изключително интересни и обхващат голям период от време и личности.
Снимки от войната се продават най-бързо, но и цената им е значително по-висока. На сайта може да се намерят и няколко кадъра с бивши царе и князе.
Само за миналия месец са продадени поне десет снимки, разказващи моменти от българската история.

Златният орден "Георги Димитров" се търгува само за $1800

На интернет платформата срещу солидна сума пари всеки може да си купи някои от най-мечтаните в миналото отличия. Сред тях са ордените "Георги Димитров" и "Свети Александър". Наградите са давани само за изключителни заслуги и обикновено били придружавани с месечно парично възнаграждение. Орденът "Свети Александър" се търгува за колосалната сума от 76 хил.долара, с него са се оценявали български и чужди поданици по личното благоволение на монарха. Той е мечта за колекционерите от цял свят.  Днес лесно може да се сдобиете и с орден "Георги Димитров". Той също се давал за изключителни заслуги, а цената му в сайта е 1800 долара.

Битка за недокосвана колекция от всички броеве на сп. "Дъга"

Само за 500 долара всеки любител на комикси може да се сдобие с напълно запазена колекция от популярното за времето си списание "Дъга". Поредицата стартира през 1979 г. Продавачът предлага напълно запазена колекция от всичките 42 броя на изданието, което спира печата си непосредствено след политическите промени. Последният, 42-ри брой, излиза през 1992 година. За най-ценен се смята именно той. Всички колекционери по света са наясно, че ако списанието е отворено и ползвано, цената му драстично пада. Ако обаче всеки един брой е запазен в първоначалното си състояние, в зависимост от изданието може да струва милиони.