Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Задължения за около 640 хиляди лв. са имали три фирми на Гълъбин Боевски през 2010 г. според отчетите им.
След това компаниите на бившия шампион не са подавали финансови справки, въпреки че са задължени по закон. Последните им отчети съвпадат по време с момента, в който той бе задържан в Бразилия с 9 кг кокаин на летището в Сао Пауло.
Тези задължения от 640 хиляди лв. са на фирмите "Боевски 2000", "Боевски и Боев" и "М-юнайт", от която шампионът е излязъл през 2012 г. Според отчетите
първата има
235 хиляди лв.
задължения, а втората -
159 хиляди лв.

Към кого и за какво точно са те, не става ясно от документите, подадени в Търговския регистър. Също така без отговор остава и въпросът дали тези задължения са покрити през следващите 2011 и 2012 г., защото за тези финансови години фирмите не са подали отчети.
"М-юнайт" пък има фиксирана неустойка в размер на 140 720 лева през 2012 г.
"Боевски 2000" е фирмата, която отвори фитнес залата на Националния стадион "Васил Левски" преди години.
Спортното съоръжение продължава да работи, но под ново име - "Стадиум"
Въпреки това информация за фитнеса, цените и услугите в него продължава да стои на уеб страницата с името на Боевски. Още първата седмица, след като се върна в България, той е забелязан от редовни посетители да тренира във фитнеса, без да се крие.
"Беше облечен по анцуг и маратонки - като за тренировка. Обясняваше на една жена как да изпълнява упражненията и по колко бройки да прави като обикновен инструктор. Изненадах се, като го видях, даже си помислих, че се припознавам и се обърнах да го погледна още веднъж - но беше той", разказа свидетел.
Друга компания, в която Гълъбин Боевски е собственик - "Скандал ВИП", е нямала задължения през последната година, за която е показала отчета си - 2011 г. Офисът на фирмата в столичния кв. "Лозенец" обаче е видимо занемарен, дори и в работно време са спуснати решетки.

Самият Гълъбин Боевски не пожела да коментира дали има заеми и към кого са те. "168 часа" се опита да се свърже с него, но той отказа да говори. Негови близки обаче твърдят, че шампионът няма никакви заеми, за каквито излязоха информации.
"Не мога да ви кажа нищо по този въпрос. Не съм чул Гълъбин да дължи на някого дори една стотинка. Той е честен човек. Ако ми поиска,
на минутата бих
му дал заем,

няма да се поколебая”,
разказа Пламен Аспарухов, бивш селекционер на националния отбор по вдигане на тежести и личен треньор на Боевски. Двамата вече са се видели, след като шампионът се завърна от Бразилия, но нищо не са коментирали по тази тема.

"Желая му на Гълъбин да е жив и здрав, въобще не знам какво е станало в Бразилия. Много отдавна не чета никакви вестници и не сме коментирали как и какво се е случило с него. Но той е мой състезател, как няма да си общуваме?", допълни Аспарухов.
На Боевски
няма да му бъде
повдигнато обвинение за наркотрафик в България
От Софийската градска прокуратура заявиха, че според нашите закони няма как да се повдига обвинение втори път за едно и също престъпление. В този смисъл случаят за българските правораздавателни органи е приключил.
Още повече че тежкоатлетът би доизлежал присъдата си в български затвор, ако има подобно искане от страната, в която е осъден - в случая Бразилия.
"Нямаме отправено питане от колегите, с което да се предлага подобно нещо. Боевски не може да влезе в наш затвор, без Бразилия да е поискала писмено това изрично", коментира говорителката на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова пред "168 часа".
От Министерството на правосъдието заявиха, че за тях случаят "Гълъбин
Боевски" не съществува, защото няма правна спогодба с Бразилия за прехвърляне на присъди от едната в другата страна. Нямало как да се приложи автоматично присъдата на техния съд у нас, без да имаме спогодба.
Според различни информации Гълъбин Боевски е имал спешна нужда от пари, заради което се е случила и историята на летището в Бразилия. "Това е най-логичното обяснение. За да предприеме подобна рискова стъпка, олимпийският шампион е бил притиснат от обстоятелствата. Най-вероятно е дължал пари на хора от подземния бизнес у нас", смята бившият шеф на отдел "Наркотрафик" в ГДБОП и бивш заместник-шеф на дирекцията Калин Михов.
Печалбите от пренасянето на кокаина само от разликата в цените между България и Бразилия би била поне 20 пъти. Ако стоката е купена за 2-3 хил. долара за 1 кг, печалбата от нея може да достигне до над 200 000 евро след продажбата на дребно тук. Друг е въпросът обаче, ако искаше сам да продава у нас, дали Гълъбин Боевски би оцелял на наркопазара.
"Ако беше влязъл в бизнеса тук, най-вероятно другите играчи щяха да се ядосат и да го издадат на полицията", коментира Михов. Така разликата между ареста в Сао Пауло и евентуалния у нас би била няколко месеца.
Специалистът по борба с трафика на наркотици е сигурен, че няма как Боевски да не е знаел какво има в куфара му.
“Възможно е някой да го е изпратил”, предполага Михов
Разследване за действията на Боевски у нас е имало през 2011 г. Непосредствено след ареста му са провярявани неговите контакти в родината му, както и телефонните му разговори от последните месеци. Според Михов е възможно българските служби тогава да са обменили неофициално получената тук информация с бразилските разследващи органи.
"Между полицейските служби в различните държави има обмен на информация. Когато няма договор за юридическа помощ, както е между България и Бразилия, нашите служби не са задължени да предоставят данни", пояснява Михов. В момента обаче няма причина да започне нова проверка срещу шампиона по вдигане на тежести.
Постъпката на Боевски, ако е знаел какво има в куфарите му, е изключително рискова,
твърди бившият зам.-шеф на ГДБОП. Вероятността да не бъде проверен на летището у нас, защото е известна личност, наистина е голяма. Въпросът обаче не стои по същия начин в Бразилия, където не е познат.
Ако всяка година дъщеря му Сара ходеше да играе тенис в латиноемариканската държава, пристигането на двамата наистина не би породило съмнение у служителите на реда. Когато обаче това се случва за първи път, ситуацията буди съмнение, уточнява Михов.

 

Интервю

Пламен Аспарухов, бивш треньор на шампиона:

Нямаше финансови затруднения, ако има заеми, сигурен съм, че вече ги изплаща

 - Г-н Аспарухов, знаете ли как се чувства Гълъбин Боевски след завръщането си?
- Щастлив е, че е при семейството си.
- С какво се занимава в момента?
- Той има два фитнеса, с тях се занимава. Такива са ни отношенията, че не любопитствам. Приятели сме. Там ходи редовно, той е собственик, нормално е да стои там.
- Виждате ли се с него след завръщането му?
- Всеки божи ден се виждаме.
- Как се е променил след дългия си престой в чуждестранния затвор?
- По-кален е.
- Вие виждали ли сте се със семейството му, докато той беше в затвора?
- Ние живеем в един блок, виждаме се. Те се чувстваха зле, докато го нямаше.
- Спомняте ли си дали, преди да замине, е бил притеснен финансово?
- Не, не.
- Помагали ли сте му някога с пари?
- Не. Напротив, той ми е помагал на мен. Нормално е между приятели да си помагаме, когато някой има нужда от помощ.
- Имали ли са фирмите му дългове?
- Нормално е човек да има кредити. Няма бизнесмен в голям мащаб, който да няма заеми. Не ми е казвал, но е нормално, ако има. Сигурен съм, че ако има заеми, ги погасява. Не ми е споделял.
- Как си обяснявате случилото се на летището?
- Не си го обяснявам. Не съм го питал, защото това е тежко за него. Аз му вярвам и повече няма какво да коментирам.

 

Интервю

Янко Русев, бивш световен шампион по вдигане на тежести:

Може да е имал кредити, кой ги няма?

- Г-н Русев, видяхте ли се с Гълъбин Боевски, след като той се върна в България, приятели ли сте?
- Не сме се видели, само се чухме. Приятели сме, разбира се.
- Говорихте ли за неговия престой в затвора в Бразилия?
- Не сме, то не е удобно да започна аз такъв разговор. Може би като се видим. Трудно ми е да коментирам това, но според мен нещата не стоят така, както ги писаха в България.
- Да не би да се съмнявате, че има присъда в Бразилия?
- Имаше присъда, но как точно стоят нещата, не знам.
- Знаете ли дали е имал заеми, преди да замине в Бразилия, да е бил притеснен финансово?
- Не знам да е имал заеми, преди да замине за Бразилия. Не се е оплаквал. Може да е имал кредити, то кой няма? Той има фитнес центрове, те изискват пари. На мен не ми е искал пари назаем. Напротив, мисля, че беше добре финансово, защото тогава искаше заедно да правим бизнес с Азербайджан.