Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СЪДБА: Николай Банев тази година ще се раздели и с къмпинг “Каваци”.
СЪДБА: Николай Банев тази година ще се раздели и с къмпинг “Каваци”.

Стотици хотели и къщи за гости по Черноморието са обявени за публична продан през последната година. Собствениците фалират заради кризата и силната конкуренция на големите вериги.
Повечето от тях са теглили кредити, които сега не могат да връщат. Допълнително бреме е и фактът, че банките са вдигнали лихвите заради повишения пазарен риск, което буквално доубива предприемачите. Те не могат да се мерят и ценово със силните вериги хотели, които предлагат дъмпингови цени и много добри условия за чуждите туристи на база ол инклузив.
Така само за една година са фалирали близо 100 хотела, които са обявени за продан. Част от тях вече са изкупени от нови собственици.
Много показателен е фактът, че повечето от тях са чужденци. Основни играчи на пазара са руски граждани и фирми, които са активни участници в търговете. Така след като руснаците масово изкупуват жилищни имоти, вече се включват и в наддаването за хотели и големи къщи за гости. Според последните данни собственост на руски граждани са над 350 хиляди жилища в цялата страна, повечето от които по Черноморието.
Активни са и турски фирми и физически лица, като те съставляват около 20 процента от желаещите да купуват хотелите за продан.
В последните месеци в търговете участват сирийски, ливански, египетски и дори судански фирми и граждани
Арабската инвазия на този вторичен пазар става все по-осезаема. Причините за това са няколко и са свързани както с икономическите, така и с политическите условия в региона. В голяма част от тези страни има хора с огромни финансови ресурси, които не искат да инвестират в държавите си. Те търсят нови, по-перспективни пазари основно в страни от ЕС.
България е една от подходящите дестинации за техните пари заради ниските цени и рехавото законодателство по отношение на чистотата на капиталите. От кризата в Арабския регион забогатяха доста хора от различни дейности, много от които извън закона. Сега тези пари трябва да намерят реализация.
Към днешна дата чужденците са налели над 100 милиона евро на пазара на вторичното предлагане. Очаква се сумата да набъбне значително. В периода 2003-2008 година по Черноморието се изградиха жилища, комплекси и хотели за над 15 милиарда лева. Част от тези проекти се оказаха неефективни и техните собственици вече са фалирали, притиснати от банките. Така се стига до търговете за публична продан у нас. В момента по Черноморието се предлагат голям брой атрактивни хотели и имоти на добри цени.
Баровският комплекс в средиземноморски стил "Коста Булгара" край Черноморец в местността Аклади, рекламиран повече от 5 години в медиите като перлата на Южното Черноморие, е обявен за продан и е в ръцете на частен съдия-изпълнител.
Фирмата собственик "Царски залив" повече от две години не може да обслужва ипотеката си към ОББ. Цената, от която ще започне наддаването на публичния търг на 16 декември т.г., е 1 616 170 лева. Самият комплекс е недовършен и част от сградите са все още на ниво груб строеж. Това сваля цената драстично. До този момент
към наддаването са проявили интерес само клиенти от чужбина
Става въпрос за две руски компании и турски гражданин.

За останалите имоти по морето, които са изнесени на публична продан четете в новия брой на в. "168 часа"