Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бръснати глави, татуирани свастики, кубинки с бели връзки и черни якета тип бомбер. Дори само погледите на скинарите понякога всяват страх.
Серията нападения срещу чужденци в София в последните седмици предизвика още по-голяма вълна от напрежение около националистите, но и интерес към тяхното тайно общество.
Без да споделя възгледите им, в. "168 часа" разговаря с представител на скинхедс, който е в организацията повече от 10 години. Младият мъж е от София, на 26 години, работи. Той настоява да запази анонимност, защото многократно е попадал в полезрението на полицията и принадлежи към общност, в която никой не желае да излезе на светло.


- Кога възприе идеите на скинхедс?
- Бях много малък, когато започнах да се интересувам. Още в четвърти-пети клас ми правеха впечатление подобни неща. Не се е случило нещо конкретно, което да ме провокира. Имал съм нормално семейство без конфликти. Никога не сме имали финансови трудности.
Чак впоследствие родителите ми решиха, че имам проблем
Скарахме се и аз се изнесох от вкъщи. Защитавах убежденията си пред тях и си тръгнах. Това е мое решение.
Виждах какво се случва на улицата. Всяка сутрин се возех в автобус 102. Там срещах ужасни неща. Група цигани например сяда до бременна жена и в един момент така я притискат, че на нея й се налага да стане. Грабежите бяха ежедневие.
Едно село, където семейството ми имаше вила, беше цялото обезлюдено от българи и на тяхно място се заселиха цигани. В 8-и клас вече имах ясна идея срещу всичко това. Търсех начин да се боря. 14-15-годишен започнах да опознавам движението скинхедс, прегърнах идеята. Започнах да чета на тази тема.
След първата крачка последваха и запознанствата с хора с подобни убеждения.
18-годишен станах активен член на това движение
- Как те приеха за член на организацията?
- По стандартната процедура. Преминах през посвещаването. Преди имаше такъв ритуал, който от години вече не се практикува. Всеки член трябваше да бъде "покръстен". Това означава да понесе поне един много сериозен бой. 20-ина души те ритат с кубинки. По този начин се преценява кой би дал заден в напечена ситуация. Отсяват се хората, които са слаби физически и психически.
Впоследствие за определени заслуги получих бели връзки - символ на white power. Значението им е, че си по-сигурен член на организацията, по-високо в йерархията. По принцип няма много такива символи. Ортодоксалните скинари, разбира се, носят излъскани кубинки, бомбери. Но това вече не е до такава степен задължително.
- Какви заслуги си имал?
- Действия, пропаганда на идеите. Доказал съм, че не давам заден ход. След 7-8 години в една среда хората се опознават и разбират на кого може да се разчита.
Преживели сме заедно районни, побоища, безпаричие
Всичко това ни прави братя не само по чашка, но и по оръжие.
- Колко души си пребил?
- Много са. Пребил съм стотици "гниди". За мен е съвсем различно, като се каже хора. Тези са друго.
- Какво може да те предизвика да скочиш на бой?
- Наглите малцинства ме предизвикват. Заради беззаконието и поведението им. Предизвикват ме всички "ултерменш" - идва от немски - подчовеци: наркомани, алкохолици, клошарите обикновено не, но и за тях никой не може да ме убеди, че не са си сами виновни.
И гейовете влизат доста сериозно в този списък. Тяхното общество е зараза. Напоследък са станали модерни, както и циганизацията. Нестандартното се котира и гейовете пропагандират прекалено много. Парадът им е зло. Как човек, който има повече права от мен, може да твърди, че няма права? Чалгарите също понякога гризват дървото. Техният живот провокира.
- Как приемаш събитията от последните седмици - засилените нападения на скинари над хора от малцинствата и случая на ул. "Пиротска" с Метин?
- Разграничавам се. Не съм убеден, че всичко това е дело на скинхедс. Задържаните не са от нашите.
Познавам хората в тези среди, задържаните не съм ги виждал преди.

За методите и оръжията използвани от скинарите срещу бежанците четете пълното интервю в печатното издание на в. "168 часа"