Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като предприемач Ясен Василев е застроил десетки хиляди квадратни метра площ, платил е милиони левове корпоративни данъци. Има няколко регистрирани фирми - сам или в съдружие.
Сега обаче финансовото му състояние не е цветущо. Кризата удря сериозно и неговия бизнес. Проблемите пред него обаче идват в последните две години. За да финансира бизнеса си, той взема големи кредити от три банки.
Повечето от тях са просрочени
Строителните му проекти са реализирани, но той не успява да продаде жилищата. Заради кризата търсенето на луксозни имоти е силно ограничето. Той губи милиони евро от икономическата стагнация в страната. В последните години бизнесът му страда много.
Иначе за него всичко започва като в приказка. В началото е дистрибутор на горива и фирмата му - “Василев ойл”, бързо става една от големите в страната. Впоследствие огромната междуфирмена задлъжнялост довежда "Василев ойл" до невъзможността да събере парите си. Тогава младият предприемач намира мястото си в строителството и трайно се настанява на пазара като инвеститор.
Съвместно с "България пропъртис лукс имоти" Ясен Василев в качеството си на инвеститор започва строителството на ваканционни селища. Съдружниците изграждат над 70 хиляди квадратни метра застроена площ в Равда, Лозенец. Само през последните 4-5 години
двете фирми са внесли като корпоративен данък над 3 млн. лв.
Най-големият инвестиционен проект - край с. Кошарица, е с близо 30 000 кв. м разгъната площ, на стойност 10 млн. евро и е изцяло финансиран със собствени средства - резултат от динамичната политика по продажбите. Стопирани от кризата обаче, сега 130 апартамента в тези селища остават непродадени.
Преди три години в Бургас бе открита нова уникална с екстрите и луксозното си изпълнение сграда - Бизнесцентър Вая. Инвеститор на проекта е Ясен Василев.
Локацията в един от най-бедните бургаски квартали Акациите, не е избрана случайно
Като прокурист на архитектурно бюро "Гевренов и Стоев", участвало в конкурса за ОУП на Бургас, Василев знае, че градът ще се урбанизира приоритетно в южна посока и все още неустроените промишлени зони скоро ще е превърнат в административно и бизнессредище.
Преди пет години със своя партньор той регистрира две нови фирми с намерението да се впусне в производството на енергия от възобновяемиизточници. Съдружниците купуват няколко парцела в района на гр. Стралджа и започват процедура по промяна на статута им с идеята да изградят там соларни паркове. Изготвят проект на стойност 36 млн. евро, а за финансиране разчитат на кредит от Дойче банк. През април 2009 година банката одобрява проекта, но не отпуска заема заради ниския кредитен рейтинг на страната ни. Уверява инвеститорите, че при еветулано повишаване на рейтинга в края на 2009 г. може да поднови преговорите.
В края на 2010 година той започва реализацията на поредния си проект. В центъра на Бургас, на ул. “Цар Симеон”
изгражда жилищна сграда за богати хора - "Вила Елена",
вероятно кръстена на плеймейтката
Върху парцел от 800 кв. м с разгъната площ 3200 кв. м, има изграден голям двор с барбекю и детски кът, 19 апартамента, подземен паркинг, зали за фитнес, сауна и джакузи, химическо чистене и рецепция. А на последните два етажа са разположени 4 мезонета и всеки от тях има на покрива градина от по 70 кв. м.
Любопитен факт е, че Ясен беше и приятел с убитият бивш президент на “Нефтохимик” Георги Танев. Двамата имаха съдружие в няколко фирми и участваха в общи проекти.
Справката показва, че Василев има участие в над 20 фирми. Той е инвестирал и в селското стопанство. Участва в проекти в европейски финансиране.