Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тодор Батков обяви, че ще продава акциите си в Левски на сериозни кандидати.
Тодор Батков обяви, че ще продава акциите си в Левски на сериозни кандидати.
Компании, които в последните години работят с всички правителства, подготвят спасителен план за "Левски".
Основните играчи са две фирми в бизнеса с производство и дистрибуция на алкохол и алкохолни напитки и преработка на тютюн и създаване на съответните производни продукти. Те са осигурили над 15 милиона лева за клуба от 2010 г. насам и сега имат претенции да откупят акцииите от собственика на софийския гранд Тодор Батков. Самият той вече обяви, че е готов да се оттегли от поста си и да продава собствеността си в клуба.
По времето на мандата на предишното правителство техните собственици са поддържали отлични контакти с експремиера Бойко Борисов. Според някои по негова молба те са отпускали средства, за да поддържат финансово АД - то на Батков.
Може би затова от 1-2 месеца вървят слухове, че Борисов и група бизнесмени около него ще се ангажират със спасяването на клуба. Пред "168 часа" бившият премиер категорично отрече това.
"Исках да помогна на клуба да имат спонсор като "Газпром" по същия начин, както съм помагал на ЦСКА, на "Локо" Пловдив и др. Но тези слухове за някакви бизнес кръгове около мен определено са измишльотина. А и около мен няма кръгове", коментира Борисов.
Въпреки позвъняванията и SMS съобщенията
Батков не коментира
пред "168 часа"
дали има разговори за продажба.
По неофициална информация след последните скандали бизнесмените кандидатспасители на клуба, са дали гаранции, че могат да поемат властта в "Левски" и да съставят оздравителен план, за да излезе клубът от незапомнената криза, в която е изпаднал. Става въпрос за сума от 30 милиона лева, която компаниите са готови да гарантират.
Източници от столичния клуб споделиха, че Батков е ползвал техен ресурс за ремонта на сектор А и за издръжка на тима в последните години. Той обаче е получил и ултиматум в определен момент да сдаде властта. Случката с треньора Ивайло Петев се смята за подсещане в тази посока. Идеята е то да катализира процеси, които ще имат необратим характер за събитията в клуба. Сигурно е, че промени ще има. Това, което на този етап не е ясно, е дали корпоративният адвокат ще продава и ще бяга, или пък ще остане на първо време в ръководството. Яснота ще има до Нова година. Дотогава трябва вече
да бъде структурирана нова схема на управление
и промяната в собствеността на акционерите в АД- то.
В момента в клуба е хаос. Феновете и шефовете се обвиняват взаимно, а играчите не знаят какво да правят и имитират тренировъчен процес. Самият Тодор Батков вече обяви, че ще напуска "Левски" и е готов да продава акциите си на реален купувач. Корпоративният адвокат вече напълно е абдикирал от управлението, след като четири години поред клубът потъва в постоянен темп, а вече има и проблеми с финансирането. Той сподели пред медиите, че е осигурил за издръжката на "Левски" 41 милиона лева лични пари, което било прецедент в родния футбол.
Справката показва, че в момента "Левски" има дългове за над 28 милиона лева, а през последните години е на постоянна загуба. Отделно клубът е и с отрицателен капитал от 16,195 милиона лева. Това го прави финансово неатрактивен за купувачите. Проектът е консорциум от фирми да закупи акциите и да се ангажира с издръжката. Става въпрос за 10 -11 дружества, които ще отделят по 1,5 милиона на година за бюджета. Отделно новото ръководство ще се ангажира и за намирането на допълнителни спонсори.
Ако консорциумът успее да откупи акциите,
те могат да бъдат предложени на руския гигант "Газпром"
с нова концепция за сътрудничество. Според нея "Газпром" ще вземе част от акциите срещу ангажимент за финансиране, което все още не е уточнено. При преговорите между шефовете на сините и "Газпром" преди време се спрягаше сумата от 4 милиона евро на година. Тогава имаше постигната договорка, но промяната в политическото статукво у нас провали сделката.
На този етап не е ясно каква цена ще поиска Батков. Ако реши да си върне личните вложения от над 40 милиона лева, сделка със сигурност няма да има. Във футболните среди се коментира цифрата 10 милиона евро плюс поемането на дълговото бреме и инвестициите около стадион "Георги Аспарухов".
Консорциумът-кандидат-спасител иска да управлява в сянка. Със сигурност ще бъде назначен нов президент, който ще има оперативната власт. Финансирането и главните решения обаче ще се вземат от новите бизнес партньори.
Голяма е вероятността
начело да застане
отново Иво Тонев,
който е в отлични отношения с тях. Не е ясно каква ще е съдбата на Наско Сираков, който вече обяви, че няма да стъпи на стадиона. След просташката издънка на сините фенове двамата с Иво Тонев подадоха оставки в знак на протест срещу хаоса в клуба. Реално "Левски" е вече на сергията.
За да заработи сериозно машината, ще е необходима и първоначална инвестиция от поне 30 милиона лева. Тук са включени средства за ремонт на сектор А и стартирането на допълнителните дейности по реконструкцията и пари за издръжка и селекция. Новите собственици със сигурност ще направят тотална чистка, след като стана ясно, че сега структурата не работи, а футболистите не отговарят на изискванията да носят синята фланелка. Това ще бъде процес от няколко месеца, в който от продажбите на играчите се очаква да влязат и свежи пари в клуба.