Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РАЗКОПКИ: Това е входът на мистичната пещера.
РАЗКОПКИ: Това е входът на мистичната пещера.

В Странджа се крият злато и съкровища за сумата от над 500 милиона евро. Сметката направи стар археолог, който се е преквалифицирал в иманяр. Според него имущество на стотици кервани, заграбено злато, ценни камъни и метали имало буквално под всеки хълм.
В началото на XX век турски изследовател е направил подробна карта на вероятните места, където има злато и скъпоценности. Той е обиколил цялата планина, посетил е многобройни селца, овчарски колиби и е разговарял с много стари хора, които помнят преданията на своите баби и дядовци. На базата на тази информация турският археолог е направил много пълна карта с описание на местните хълмове и районите с ценности. Той е бил пратен тогава от последния турски султан Мехмед Шести да направи проучването. Размирните години около Първата световна война и тогавашното съюзничество между България и Турция са позволявали тази разходка. Независимо от това изследователят е поел и огромен риск, защото точно в този период Странджа е гъмжала от разбойници главорези. Така или иначе той се е завърнал в Истанбул и е предал картата на своя господар. Малко след това обаче султанът е бил детрониран от Кемал Ататюрк и Турция е провъзгласена за република.
Съдбата на картата не е известна
Най-вероятно тя е приложена в турския държавен архив.
В последните седмици в Странджа се забелязва нова активност на иманяри. Според слуховете те атакуват точно определени места с надеждата, че ще намерят злато. Търсят и съкровища, за които се смята, че още не са намерени.
Големият слух е, че те са успели да намерят копие на турската карта и сега търсят по нейните описания. Иманярите са разделени на няколко групи, които методично работят търсейки, своето ел дорадо.
На атака е подложена и пещерата в близост до седловината Градище. За нея се говори, че е нещо като и гробница на богинята Бастет и крие нечувани богатства в недрата си. Според очевидци на моменти от тъмнината на самата пещера може да се види холографско изображение на богинята, която е нещо средно между жена и котка.
Самата Бастет е египетско божество, но според историческите проучвания тя е била и
нормална земна жена,
която е била погребана именно в тази местност край Малко Търново. След това останали митът и култът към нея.

Цялата история четете в новия брой на в. "168 часа"

КУЛТ: Изображението на богинята Бастет, която била жената котка.
КУЛТ: Изображението на богинята Бастет, която била жената котка.