Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Уличеният в черно тото и уреждане на футболни мачове по цял свят български бизнесмен Костадин Хаджииванов-Коце Маца е успял да се изплъзне за пореден път от властите и сега се крие някъде в пиратския архипелаг Сулу.
Това е едно от най-опасните и затънтени места на планетата и се намира в южните райони на Република Филипини.
Самият архипелаг е съставен от три големи острова - Басилан, Холо и Тави-Тави и още поне 30 по-малки.
Тук е пълно с пиратски кораби и с контрабандисти и районът е напрактика извън контрола на филипинскотно правителство. На юг се намира зловещото море Сулавеси, където нападнатите и похитени кораби са много повече от тези в Аденския залив преди години.
Познатият още като Коце Маца българин на няколко пъти сменя местонахожденията си след като
преди две години изчезна от страната,
а малко по-късно бе обявен за международно издирване във връзка със световната тото мафия. Преди това той беше президент на Беласица - Петрич и една от знаковите фигури във футболния ъндърграунд у нас.
Хаджииванов притежаваше и складове на едро, фабрика за мебели, хазартни зали, както и фирми за търговия. Смяташе се, че чрез тях той прави и контрабанда със съседните държави Македония и Сърбия. Облаците около него се сгъстиха, когато официално бе заподозрян като един от кардиналите на световната футболна мафия.
Заради това и се наложи да се крие на екзотични места. Той пребиваваше последователно в Сингапур, Тайланд, Австралия, а сега е и в архипелага Сулу.
Не е сигурно на кой точно остров е Хаджииванов. Негови приближени разкриха, че той
от няколко месеца ползва руски паспорт
и по този начин се придвижва, когато е необходимо. Като цяло Коце Маца е избягвал да преминава през официални проверки и се е придвижвал чрез алтернативен транспорт. Това обикновено са малки частни самолети, корабчета, дори и хеликоптери, които са ползвани именно за тези цели.
В Югоизточна Азия това е един особено почеливш бизнес, при положение че там има висока концентрация на престъпност. Според последни данни бившият футболен президент е
закупил имение на малък остров
и на този етап смята да живее там.

В новия му дом е имало всякакви средства за комуникации и удобства. Затова той не смятал да излиза от него поне два-три месеца.
За Коце Маца се грижели и няколко наети прислужници, които били обучени в пълна лоялност от техните господари.
Причина за поредното бягство на бизнесмена са последните скандални разкрития за тото мафията в Австралия. Там отново беше спрегнато и неговото име.
Престъпната група беше сгащена да урежда резултати от футболни мачове
в държавата континент. Тя въртяла черно тото с помощта на треньор и играчи, внесени от Великобритания. Деветима души вече са арестувани, съобщи пресата в Мелбърн и Сидни. Доказано е, че става въпрос за същата банда, която по-рано се оглавяваше от сингапуреца Уилсън Радж Перумал, а в нея сред главните действащи лица беше и Хаджииванов.
Полицията в Австралия вече е заловила единия от лейтенантите на Перумал и Коце Маца. Той е 45-годишен малайзиец на име Сегаран Гсубраманиам, който е осъществявал връзката с играчите и разнасял подкупите. Задържаните играчи и треньор са от отбора "Саутърн Старс".
В жилището на Гсубраманиам били намерени 185 000 щатски долара,
а самият той е имал самолетен билет за напускане на Австралия.
Според "Сидни Морнинг Хералд" зад мрежата за уреждане на мачове стои най-голямата известна фигура от тотомафията - сингапурецът Перумал. В момента той е задържан от унгарската полиция заради разследване на тотоскандал на територията на страната. Перумал уж е със статут на защитен свидетел.
Кореспондентът на "Сидни Морнинг Хералд" в Будапеща Крис Милър обаче твърди, че е напълно възможно сингапурецът и бандата му да продължават да се занимават с уреждане на мачове тайно от унгарските власти.
Президентът на "Саутърн старс" Ерджан Чичек разкрива, че
тото-мафията му вкарала играчите от Великобритания без пари
В момента от шефовете на старата групировка е останал на свобода единествено Костадин Хаджииванов.Смята се, че той продължава да движи бизнеса, прикрит внимателно и чрез подставени лица.
След последния скандал в Австралия той отново е предпочел да мине в пълна нелегалност. Заради това е избрал и място като архипелага Сулу. То му е било предложено от сингапурски трафикант на дрога и също участник в схемите за уредени мачове.
Според последни информации Хаджииванов смятал да бяга и от този район и да се пресели в Южна Америка. За целта той подготвял необходимите фалшиви документи и пускал връзки, за да бъде уреден с виза
Бил готов да плати колосален подкуп, за
да напусне Азия и да изчезне от континента
Обръчът около него се стягал постоянно и полицията била по следите му. Той се опасявал и от предателство, защото голяма част от престъпния синдикат, в който участвал, била заловена.
След последните разкрития в Австралия българинът твърдо бил решен да бяга от района. Намерението му било да се крие известно време в архипелага и след това да бяга в Южна Америка.
Най-вероятната му нова дестинация ще е Бразилия
Там смятал да продължи дейността в съдружие с местните тотокартели.
За повече от 15 години Хаджииванов се превърна в една от солидните фигури на черното тото в световен мащаб.
В най-силните си години той е контролирал десетки сайтове за залагания в интернет, имал е нелегални пунктове за кешово залагане в Китай, Русия, Тайланд, Сингапур, Индия и Тайван. Чрез посредничеството на неговата организация са се нареждали стотици мачове годишно, което пък му носеше колосални печалби.
Това е ставало чрез различни мениджъри, чиновници в отделните федерации, игри със собствениците на клубове и други схеми. Всеки по веригата е получавал своя процент комисиона и така всички са били доволни.
Коце Маца и неговите партньори са
уреждали мачове в над 60 първенства,
а в организацията са участвали над 2000 души. Манипулирани са дори и мачове от юношеското първенство.
Името му се спрегна дори и с националния отбор на България и мача с Естония.
Според различни източници Костадин Хаджииванов има банкови сметки за над 400 милиона евро. Отделно той притежава и множество недвижими имоти, които се оценяват за над 50 милиона евро.
В България на негово име са регистрирани няколко фирми. На посочените телефони обаче не отговаряше никой, а някои от номерата дори бяха закрити.
Самият бизнесмен е неоткриваем и информации за него идват по отделни канали и чрез най-приближените му хора край футбола.