Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Къде една готварска печка може да струва 22 лв., дамска чанта - лев и петдесет, а детските дрешки по 20 стотинки бройката?
Само и единствено на митницата. Точно оттам в страната ни влизат стоки от Гърция и Турция, за които се плащат такси 22 пъти по-ниски от реалните. Проверка на "168 часа" в сърцето на контрабандните канали - Истанбул, показа, че цели 10 години след смъртта на известния трафикант Константин Димитров-Самоковеца този бизнес не само не е стихнал, но и процъфтява.
Както и в миналото трафикът функционира благодарение на т. нар. "водачки"
жени, които организират безпрепятственото преминаване на стоката, като плащат на държавните служители на границата в митническите бюра във вътрешността на страната.
"Водачките" и днес са същите, но фактурите, върху които се обмитяват стоките, са с все по-занижени стойности за сметка на държавата.
"Контролирана държавна контрабанда". Така запознати наричат една от най-големите схеми за укриване на ДДС и митнически такси. Определят я по този начин, защото в бизнеса са замесени хора от различни нива, политически организации и институции.
Изгода има за всеки по веригата,
а ощетена се оказва единствено държавата. Престъпленията, които се извършват по линията на трафика на стоки са поне три - освен спестяването на ДДС и митническите измами се осъществява и нелегално прекарване на пари през граница.
"Водачките" на контрабандата са тези, които се грижат схемата да работи. Печалбата им идва от разликата между парите, които вземат от клиентите за износа и тези, които дават за транспорт, подкупи и ДДС.
В Турция десетки българки се занимават с нелегалния бизнес. Участниците в схемата са известни от години, но така и все още не са заловени.
Работата на "водачките" е да организират транспортирането на стоките до България.

Цялото разследване четете в новия брой на в. "168 часа"