Агнешкото е противопоказно за хора с метаболитен проблем, защото крие риск от подагра
Как трябва да се храним и какво да избягваме по празниците, за да не съжаляваме по-късно? Тайната на здравословното и диетично меню разкрива диетологът проф. Донка Байкова пред Нова тв.
Дни преди Гергьовден тя развенча и тайните, които крие агнешкото месо. „То е богато на пурини. В човешкия организъм те се разграждат до пикочна киселина. Агнешкото е противопоказно за хората с метаболитен проблем, защото крие риск от подагра", подчерта проф. Байкова. Препоръката на експертите е месото от агнета да се консумира леко охладено и в никакъв случай горещо, за да може механично да се отстрани излишната мазнина.
Тя отрече мита, че замразените храни, включително месо, са вредни. „Те до голяма степен запазват своите нутриенти. Да, леко се окисляват, но е важно размразяването да не се прави в гореща вода", подчерта експертът. Този метод е безвреден за плодове и зеленчуци, но не и за месните продукти, допълни професорът. По думите ѝ месото трябва да се размразява в хладилник.
Проф. Байкова разкри как да разпознаем ако рибата е била замразявана, а ни се продава като охладена. „Тя започва да мирише на амоняк, защото белтъците се разграждат", обясни диетологът.