Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кървава драма, разиграла се преди 15 години в Русе, все още не е разкрита докрай.
Така смята нумизматът Красимир Дуницов, известен с прякора Холандеца, който два пъти се спасява от разстрел по случайност.
"Убийството през 1998 г., когато застреляха по погрешка съседа ми, не е единственият случай, когато за малко да ме ликвидират", разказва пред в. "168 часа" Дуницов. По думите му общо
14 са опитите за неговото убийство Двама мъже умират вместо него.
Късно вечерта на 18 септември 1998 г. Красимир се прибира в дома си в крайдунавския град, когато вижда суматоха около съседна на неговата къща. На мястото се прави оглед, а фотографи снимат местопрестъплението. Часове по-рано на улица "Филип Тотю" 13 е загинал бившият полицай и началник на смяна в ТЕЦ-изток Йордан Йорданов.
Дуницов обаче бързо разбира, че убитият не е бил истинската цел. От седмици нумизматът знае, че някой е поръчал убийството му и предприема всевъзможни мерки, за да се предпази.
"Аз бях предупреден, шефът на подслушването в Русе ми е приятел и ми беше казал да внимавам, че ми гласят нещо", споделя Красимир Дуницов.
Причината да бъде организирано покушение срещу нумизмата е находка, с която той се е сдобил наскоро преди нападението.
"Имам монети, които съм събирал от детинство. Тогава обаче бях купил нещо по-знаково за момента, по-интересно. Една находка, заради която убийците бяха изпратени да ме ликвидират. Не малка находка, но не си заслужава да умре човек за нея.
60-70 000 марки струваше за онова време
- разказва Красимир.
Впоследствие нумизматът разбира подробности около случая, които потвърждават представата му, че именно той е бил "поръчаният" в случая.
Двама мъже са задържани и осъдени за престъплението. Това са Здравко Петров и Пламен Радков, които получават доживотни присъди. Красимир Дуницов обаче твърди, че с тях е имало още двама души - Камен и Петър. Според него те са стояли в кола до трафопоста на улицата, където се намира къщата му, и са чакали убийците да си свършат работата.
Двамата осъдени правят пълни самопризнания, от които обаче се отказват впоследствие по време на делото.
"Думите на Здравко са, че човекът, който им посочил къщата, бил много страхлив и я показал отдалече.
Тогава отиват на другата улица и застрелват комшията вместо мен", спомня си Красимир. Нападението е трябвало да бъде извършено на 20 септември, но убийците избързват
с 2 дни
Къщата на Йордан Йорданов се намира на гърба на тази на Дуницов. "Привечер там отиват четирима души. Двамата стоят в колата, а другите двама отиват с автомати калашници да обират един нумизмат", коментира Красимир.
Този фатален 18 септември обаче не е единственият случай, когато е имало заплаха за живота на Дуницов. Той е убеден, че още едно убийство е свързано с поръчение срещу него.
"Втория път, когато объркаха, ходих във Варна в една частна клиника. При излизането ми на магистралата, реших да мина през Нови пазар.
Стреляха по един друг джип, който ме изпревари - улучиха шофьора в сърцето.
Така и не разбрах какво е станало с него след това, дали е оцелял", разказва Дуницов.
Красимир твърди, че има общо 14 опита той да бъде убит.
"Дебнат ме, обикалят къщата. Стреляха по джипа"
- с ужас си спомня мъжът. По думите му обаче осъдените Здравко и Пламен са само изпълнителите на поръчка, която идва от сериозни лица в бизнеса с антики. Именно затова, дори и след като двамата са в затвора, заплахата за живота му не е отпаднала.
"Здравко и Пламен, Камен и Петър са тези, които наказваха непослушните иманяри, дилъри и колекционери. Има жестоки изпълнения, но хората се страхуват да говорят", обяснява Красимир.
За себе си Дуницов казва, че е нумизмат, откакто се помни."От 1-2-ри клас се занимавам с нумизматика, това ми е хоби. С течение на времето започнахме да купуваме продаваме, законът го позволяваше.
Навлязахме в тези среди, нямаше го сегашния монопол", разказва Дуницов.
Преди седмица в. "168 часа" публикува позицията на Мирослав Димитров, по прякор Абдерата, който твърди, че бива разпитван и претърсван от ГДБОП за притежание на антики, защото именно Дуницов насочва спецполицаите към него.
Мирослав Димитров е разследван за поръчителство за опита за убийството на Красимир заради показанията, които дават задържаните. Поради липса на доказателства името на Димитров обаче е изчистено от всякаква връзка със случая. Дуницов обаче до ден днешен продължава да твърди, че именно Мирослав Димитров го иска мъртъв.
Красимир признава, че в дома му е имало общо две претърсвания от страна на полицията. Едното е било три дни преди да бъдат прочетени присъдите на Здравко и Пламен.
"Иззеха ми нещата, след това ми ги върнаха,
моите монети вкъщи. Не ме вълнуват античните предмети, интересува ме само нумизматиката", разказва Дуницов.
При другия обиск - преди 2 години, спецполицаите са иззели монети, които и досега се намират в музей.
"Ритони, каменни статуи - да, аз съм съгласен, трябва да се върнат, но монетите не могат да бъдат паметници на културата. Те са сечени в милиони екземпляри и е куриозно, че този закон в България прави нас, които обичаме нумизматиката, престъпници", недоволства Дуницов.
С повечето големи колекционери, нумизмати и собственици на антични предмети, някои от които дори посочвани като част от престъпните схеми, Дуницов поддържа добри отношения.
"Всички останали, с изключение на тази група, които искат да станат монополисти, сме приятели", твърди Красимир.а
Когато той и приятелите му са навлезли в тези среди, все още не е имало такава организираност, каквато съществува в момента, спомня си нумизматът."Когато започнаха бурните години на прехода, решиха да направят монопол - да заплашват по телефони, с по-слабите действат лично - разказва нумизматът. - Заплашват с полицаи. Не е тайна за никого в България, че те са с много силни позиции в регионалните полицейски звена. На по-слабите им пращаха мутри, обираха ги, биеха ги. Това продължава и сега."
Дуницов и до ден днешен живее със страх за себе си и семейството си. Според него зад това, че убийците на Йордан Йорданов са оттеглили признанията си, стои силен натиск.
"Здравко сега иска да даде пълни самопризнания и за други убийства, но някой не му разрешава", твърди Дуницов.
Доживотните присъди на Здравко и Пламен не са само заради убийството на грешния човек. Двамата са извършили
общо 5
убийства
в периода 1998-1999 г. От 2002 г. Здравко се намира в Белене, но преди това е излежавал друга присъда - за изнасилване и грабеж, в Софийския затвор. След като е зад решетките за втори път, успява да избяга и след 36-часово преследване отново е заловен.
Враждата в средите на колекционерството, която стига до подобни опити за покушения, отдавна е известна.
Не само за Мирослав Димитров-Абдерата е казвано, че е сред основните фигури в бранша, което самият той опровергава, но и за Красимир Дуницов.
Името му последно се споменава като участник в канал за трафик на антики преди 2 години, както и за основен конкурент на Мирослав Димитров. Категорични доказателства и срещу двамата обаче засега няма.