Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Във века на информацията и технологиите в интернет пространството е пълно с диети. Някои са написани от компетентни лица, други - от лаици, затова и някои са полезни, а други са опасни.
"Ако беше толкова елементарно поддържането на хармонична фигура, нямаше да има диетолози и фитнес инструктори. Думата диета означава лишаване от определен тип храна, което няма как да бъде здравословно. Затова има разлика между диета и режим на хранене. За да се изготви правилен режим на хранене, е от значение възрастта, полът, начинът на живот. Трябва да се прецени и колко енергия изразходва човек, колко пъти в седмицата тренира и какъв спорт или въобще какво натоварване има. Но универсална диета няма. Знаем, че без основните хранителни вещества въглехидрати, мазнини и белтъчини/протеини организмът не може да функционира правилно. Когато не приема някое от тях, метаболизмът се забавя и затова често след диетата се качват килограми и се получава "йо-йо" ефект", казва Ина Бобева, която е персонален фитнес инструктор. Тя развенчава митовете при храненето и спортуването, които мнозина, решили да редуцират теглото си, сляпо следват и се чудят защо няма ефект или понякога "резултатите" водят до болести.
Основни грешки при храненето, на които вярваме
1. Не се яде след 19 часа
Това не е вярно, защото забавянето на метаболизма е в основата на трупането на килограми. А когато е нарушен, организмът не може да разгради цялата храна и започва да образува мастни депа. При жените те най-често са в областта на бричовете, дупето, корема заради наличието на естроген. А при мъжете най-проблемен е коремът. За да ускорим метаболизма, трябва често и по малко да приемаме храна. Доказано е, че е най-добре да се храним по 5 пъти на ден, през интервал от около 3 часа. Действително след 19 ч. не трябва да се приемат въглехидрати, но не и да гладуваме.
2. От плодова диета
се слабее
Да, ако сме само на плодове, ще загубим килограми, но дали ще изразходим мазнини? Плодовете са захари, и то бързи захари, които вдигат нивото на инсулина в кръвта, а когато то е високо, е невъзможно да се горят мазнини. Има случаи, в които може да се прави по един разтоварващ ден и тогава да се ядат само плодове, но ако това е обсъдено със специалист. При хора с огромен излишък на тегло, които са с висока кръвна захар, е опасно по един ден да са само на плодове, защото захарта им ще се вдигне още.
3. Зеленчуковата диета
прави мускули
Зеленчуците наистина са сред храните, които са най-богати на фибри. Задължително е да приемаме зеленчуци, но в никакъв случай не трябва да ядем само това. Ще отслабнем, мозъкът ще остане гладен, тъй като няма да има наличие на въглехидрати и мазнини, необходими за изграждане на клетъчната мембрана на новите клетки. Липсата на протеини или белтъчини кара организма да се самоизяжда, защото мускулите се хранят с тях. Така че, ако ядем само зеленчуци, нежеланите заболявания ще са налице.
4. Млечните продукти са богати на протеини и животински мазнини
Ако приемаме само млечни храни, отново се лишаваме от останалите полезни за организма вещества. И отново последствията са същите, както, ако ядем само плодове или само зеленчуци. Особено жените, които искат да свалят килограми, трябва да избягват всякакъв вид млечни продукти, защото те съдържат лактоза, която повишава нивото на естрогена - причина за затлъстяването. Не случайно протеинът е на млечна основа, но с изолирана лактоза.
5. Разделно хранене
Не се отрича този начин на хранене, при който идеята е протеините, въглехидратите и мазнините да не отсъстват от менюто, но да не се приемат наведнъж. В частност тази диета е полезна за хора със здравословни проблеми, тъй като облекчава черния дроб. Но отново трябва да е консултирана със специалист, за да е изградена правилно.
6. Протеинова диета
Всички сме чували за подаграта, наричана още "царска болест". При свръх употреба на протеини, месото се кристализира в ставите, уврежда се цялата храносмилателна система и най-много се натоварват бъбреците. Мозъкът също остава без храна, липсват мазнини. Цикълът на Крепс, чиято основна функция е да служи като общ краен път за окислението на въглехидрати, липиди и белтъци, не работи и съответно въглехидратите не се разграждат.
7. Диети без хляб
и тестени продукти
Факт е, че трупаме килограми от въглехидратите, но в никакъв случай те не се съдържат само в тестените продукти. Но в тях има витамин Д, необходим за съсирването на кръвта и за работата на бъбреците и сърцето, за предотвратяването на мускулната слабост и остеопорозата, повишаването на имунитета, подпомагането на функцията на щитовидната жлеза. Затова хлябът не трябва да е тотално изолиран от менюто ни.
8. Лечебен глад
Раковите клетки се хранят с въглехидрати и 80% от болестите са следствие на лоши храни. Това са храните с високо съдържание на консерванти и нитрати, комбинацията от животинска и растителна мазнина, полуфабрикатите. Действително с глад се лекуват болести, но гладуването може да е опасно. Ако стриктно не се спазва специфичното захранване, което е задължително след гладуване, това може да доведе до отравяне на организма, както и до по-тежки последици. Така че не си правете експерименти и бъдете под лекарско наблюдение по време на гладуването.

Легенди за физическото натоварване 

1. От секс се отслабва
Факт е, че когато се чувстваме добре в кожата си и спортуваме, либидото се повишава. Но в никакъв случай сексът не е гимнастика, от която да се свалят килограми. Ако се отслабваше със секс, всички слаби жени трябва да са нимфоманки, а всички пълни или едри дами - фригидни.
2. Само аеробно натоварване е достатъчно
Да, с тичане, плуване, ползване на кростренажори и т.н. ще отслабнем, но и ще "омекнем". При аеробно натоварване започват да се горят мазнини след 40-ата минута от тренировката. Колко хора могат да тичат интензивно един час? До 20-30-та минута изхвърляме вода, калориите от приетите през деня храни, соли, минерали. След това идва ред на мазнините, белтъчините и съответно се разгражда мускулна маса. Няма как да премерим кога и какво горим. Няма как да стегнем и мускулатурата, ако разчитаме само на джогинг, кожата ни ще увисне. Същото важи и когато правим диети, без да спортуваме. Затова оптималният вариант, ако искаме стегнато дупе и бедра, е първо да се натоварим с тежести, да изчерпим гликогена, който е аминокиселина, от мускулите и след това да се качим на пътеката, за да изгорим мазнините. Съветът към тези, които карат колело и плуват, е да ходят и на фитнес.
3. С тежести се трупа мускулна маса
И е така, и не е така, зависи какво искаме. Фитнесът е единственият спорт, който моделира тялото по наша поръчка. Жените не могат да натрупат мускулна маса без допълнителни суплементи - добавки, стероиди и т.н. Женските хормони не позволяват да правим мускули. Тежест, с която се правят минимум 20 повторения, е доказан метод на действие при нежния пол. При мъжете е лесно да се качи мускулна маса с тежести, но при правилно изготвена програма от специалист.
4. От фитнеса се дебелее
Когато не се натоварим достатъчно, а просто минаваме по уредите с ниска интензивност и тежест, единственото, което правим, е да тонизираме организма и да подобрим кръвообращението, което увеличава апетита ни. Така че да не си измиваме ръцете с фитнеса, ако хапваме повече и не тренираме правилно.
5. Правя всичко,
но не отслабвам
Повечето хора, които посещават фитнеса, искат за седмица-две да направят чудеса с тялото си. Те ползват тренировките в залата като претекст, че полагат усилия. Затова преди да тръгнем на спорт или да спазваме хранителен режим, наистина трябва да осъзнаем необходимостта от това и да имаме положителна нагласа за промяна. Идеалната хармония е връзката между мозъка и тялото и трябва да полагаме грижи и за двете. Няма човек, който да се натоварва физически и да спазва хранителен режим, и да не е постигнал желан ефект от това. Има такъв, който не иска.