Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАПРЕЖЕНИЕ: Максим Генчев е категоричен, че между него и Алексиев няма конфликт.
НАПРЕЖЕНИЕ: Максим Генчев е категоричен, че между него и Алексиев няма конфликт.

"Имаше обществено нежелание от страна на хората да гледат Димо Алексиев в ролята на Левски.
Eдин от спонсорите ми, който ми беше пратил 10 000 лева преди три месеца, се обади едва ли не да си поиска парите обратно. Каза ми: "Извинявай, но аз не смятам, че тези пари, които ти пратих, са подходящи за този актьор. Мисля, че имам право на мнение." Тогава разбрах, че не мога да проявявам режисьорско вироглавие и да налагам собствената си представа за героя. Длъжен бях да се съобразя с хората, които са помогнали финансово проектът ми да се осъществи", разказа специално за вестник "168 часа" режисьорът на филма за Апостола на свободата Максим Генчев. Той разказа, че продукцията му се прави изцяло от дарения и благодетелите имат голямо влияние върху проекта.
Махането на Димо
не е било проблем,
защото са били заснети само петнайсет секунди екранно време. Режисьорът разказа, че кадрите, направени с Алексиев, също му показали, че не е подходящ за ролята.
"Не съм го махнал, просто се разбрахме, че работата не е за него. Поговорих с Димо и между нас няма никакъв конфликт. Когато започна да снимам филм за някой монах или зограф, ще го поканя в подходящата за него роля. Изборът му тук беше моя грешка", признава режисьорът.
Той категорчно опроверга всички слухове, свързани с отстраняването на Димо от продукцията. Според него последните обвинения, че Алексиев е наркоман, са просто нелепи. Казва, че
Димо имал странен характер, но това не пречило на работата му. "Аз съм режисьор, не психолог. Не се интересувам от артиста, с когото работя. Не карам актьорите ми да са близки с мен, а точно обратното. Аз лично съм се снимал в много филми и никога не съм бил близък с режисьора. Това е по-добрият вариант за отношенията на снимачната площадка. В противен случай се изкушаваш да работиш срещу или за някой артист. Те са просто типажи, които трябва да се наместят в ролите си", твърди Генчев.
Феновете на филма също дадоха да се разбере, че не желаят Димо да поеме ролята на Левски. Той предизвика истинско недоволство сред тях след участието си при Кеворк Кеворкян във "Всяка неделя". Там актьорът даде ясен знак, че не отдава голямо значение на тази работа. Според Максим хората, запознати с филма, не са харесали Алексиев още в самото начало, а участието му в предаването само допринесло за негативизма им.
"Димо е великолепен актьор, но не мога да позволя моята представа за Апостола да влезе в жесток разрез с общественото мнение. Сега осъзнавам, че чисто физически той не е подходящ. Но носи потенциал като артист, защото е особен. Той няма аналог. Такъв е бил и Левски. Това беше посоката ми, когато се насочих към Димо. Беше ми много любопитно какво ще стане. Но в крайна сметка творческата ми представа за образа не трябва да оронва авторитета на Дякона", категоричен е режисьорът на продукцията.
Максим Генчев разказа за пръв път пред "168 часа" идеята си за филма "Левски". Преди месеци актьорът сподели, че ще осъществи лентата си на всяка цена. Тогава режисьорът още не беше избрал главния си герой, но името на Димо Алексиев вече се спрягаше.
"Филмът ми ще бъде видян от 5 млн. души. Ако трябва,
ще създам киносалони
из цяла България, за да може да се гледа безплатно
Тази идея ще бъде осъществена от даренията на хората, защото държавата и никой управляващ няма да подаде ръка за проект, свързан с Левски. Апостолът е удар е по съвестта им", каза в интервюто си тогава Макисм Генчев.
След изхвърлянето на Димо Алексиев от продукцията, Максим имал малко време да открие новия си главен герой. Бързо се спира на Веселин Плачков, който по думите му е истински Левски.
"Плачков участва и в първия етап на кастинга, когато разглеждах снимки на осемнайсет момчета, които приличат поне малко на Апостола. На снимката си той беше гримиран и нагласен като Левски от портрета. Но не харесах как го бяха сресали. Искам да бягам от тази директна портретна прилика. Левски е екшън герой, действен мъж.  Той не е бил сресан постоянно. Като видях на снимката Плачков като изваден от кутия, реших да не го викам на видеопроба. Прецених, че ще рискувам с Димо. Мислех и за Калин Врачански, който има действителна прилика, но ми старее вече. Той е готин артист, но малко щеше да отиде към рецитал. Има хубав глас и щеше да злоупотребява с него. На мен ми трябваше ездач, побойник и мъж", категоричен е Генчев.
Когато маха Димо от първоначалния си план,
Максим се връща към по-старите предложения
Той разполага само месец, за да избере нов актьор, защото вече има график и план за снимки, които няма как да спре. При дарителския му филм всеки загубен кадър струва пари. Тогава си спoмня за Плачков и портретната му снимка.
"Имахме уговорка да се срещнем в Пловдив. Никога не се бяхме виждали. Когато го видях срещу мен, ми се подкосиха краката, беше идеален. Стисках палци да не сбърка на видеопробите и той се справи успешно", обяснява продуцентът.
Той е категоричен, че
идеята му за филма
не е да направи милиони,
както пишат повечето издания. Това е просто една негова мечта, която се опитва да осъществи.
"Всеки един създател на филм се стреми да го разпространи в страната и в чужбина. Нормално е да искaм и моят проект да бъде показан максимално. Имаме повече българи навън, отколкото у нас", твърди Максим Генчев.
В момента проектът му
е изцяло в ръцете
на дарителите
Много хора посрещат идеята на Максим за филма и се опитват да му помогнат. Всичко около кампанията е прозрачно, за да може повече хора да повярват в намеренията му. Няколко общини като Бургас и Карлово са подпомогнали продукцията с отделни суми.
Но Максим благодари и на благодетелите с по-дребни суми, някои от които давали по 4 лева.