Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се появи пред затвора понапълнял и с лека усмивка.

СНИМКА: “ФЛАГМАН”
Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се появи пред затвора понапълнял и с лека усмивка. СНИМКА: “ФЛАГМАН”

Ивелин Банев - Брендо е един фосил. Той е от последните големи играчи на бурния български преход. Човек с дълга кариера и замесен с далавери. Подобен тип хора в началото работят каквото падне и в последствие се издига в кариерата. Споменаваха се негови връзки с Таки и Доктора. Сега престъпността се лустроса и поизчисти - сложиха се белите якички, легализираха си бизнесите и т.н. Това каза пред bTV криминалистът Иван Савов. Според него има нещо, което го притеснява да остане навън, а в затвора ще бъде защитен и ще остане жив.

Както "24 часа" писа Брендо е пускал 4 пъти молби до Софийския градски съд да влезе в затвора през последните 2 години, но магистратите са отказвали да гледат молбата му по разни причини. Във всички свои молби обявеният за "кокаинов крал", настоявал да се признаят присъдите му от Италия и Румъния, за да ги излежи у нас заедно с българската. А след неуспеха това да се случи официално, Брендо се появи на собствен ход пред Софийския затвор.

 От 2018 г. в издирването на Брендо са впрегнати много сериозни институции, а в един момент се появява със сакчето на вратата на централния затвор и чука на портата. Това е много добре обмислен ход,  каза адвокат Димитър Марковски. Според него е много трудно да се реализира убийство в затвора - "по-добре вътре но жив, отколкото навън, но мъртъв". Това означава, че г-н Банев е направил един избор за оцеляване, каза още Марковски. При залавянето на Брендо преди години пък в него са открити секретни документи от Италия. Това е човек легенда с контакти и връзки, каза още той.

В голямата трафиканската дейност за главата на човек се плащало в тонове кокаин. И в Антарктида да сте ще ви намерят, каза още Иван Савов. Според него той е бил агент на някоя голяма служба. В последно време пък Брендо проявявал психическа нестабилност, която можело да е и от употреба на наркотици. 

Вероятно Брендо ще започне да излежава българската си присъда от 6 години лишаване от свобода, с това ще се инициира и процедурите по адаптиране на 20-годишната присъда от Италия, но горната граница у нас ще е 15 години. Той имал и малко над 3 години арести, които се приспадали и можело да лежи 5 години и при добро поведение да поиска предсрочно освобождаване. 

Няма никакъв проблем да се влезе от няколко места в България, каза още криминалистът.

Хора от службите пък са знаели още преди 10 г., къде са братя Галеви. И това можело да означава, че те съдействали на службите, обясни още Савов.