Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Евелин Банев-Брендо
Евелин Банев-Брендо

Евелин Банев-Брендо ще посрещне 60-годишнината си през октомври в затвора, след като изненадващо се предаде в понеделник сутринта - дойде с адвокат в Софийския затвор.

Брендо бе обявен за международно издирване още от 2018 г.

Той има три присъди в три държави. Първо го наказаха с 10 г. в Румъния за трафик на кокаин. След това Италия го осъди на 20 г. за трафик на дрога от Южна Америка към Европа по делото "Коаинови крале". Накрая влезе в сила и присъдата му от 6 г. за пране на пари от наркотрафик в България. Делото започна първо от всички - през 2007 г., но приключи последно. Затова Брендо беше върнат у нас, но избяга, след като Върховният касационен съд се произнесе окончателно. 

След 5 г. в неизвестност го задържаха в Украйна - месеци преди избухването на войната с Русия. Разследваха го за фалшиви документи и нарколаборатория в къща до Киев, но той отново се измъкна. Оказа се, че е станал украински гражданин, а такива не се предават заради присъди в други държави. 

През 2023 г. Брендо изненадващо подаде молба до Софийския градски съд, за да излежи трите си наказания в България. Такава е процедурата, когато българин е наказан със затвор и в чужбина. Съдът трябва да реши дали ще ги излежи у нас, като определи едно общо наказание. Отказаха му два пъти по различни причини. В молбата си Брендо пишеше, че е български гражданин и иска да лежи в български затвор. 

Ако сега влиза в затвора само за присъдата си в България, а след като я излежи, трябва да бъде предаден на Румъния и Италия, ако го поискат. 

Брендо е една от най-мистериозните фигури в престъпния свят у нас. Успява да се издигне до най-високите нива в трафика на кокаин от Америка към Европа. Контактува с хора от високите нива в организираната престъпност, включително клана Ндрангета в Италия.   

Роден е през 1964 г. в Тополовград. Като дете тренира борба. За разлика от колегите си, които стават охранители, застрахователи, а след това и добре облечени бизнесмени, Брендо никога не е бил типичната мутра с анцуг и бухалка. В бизнеса прохожда покрай Иван Тодоров-Доктора, който беше убит през 2006 г. През 1998 г. Брендо регистрира фирма заедно с приближения на Тодоров Петър Петров-Амигоса. Години по-късно се разделят, а Брендо започва да работи с баджанака си - финансиста Константин Дишлиев, разстрелян в центъра на София през 2005 г. Според делата срещу него те перат пари от трафик, а след това ги легализират у нас и в чужбина.

Още от края на 90-те Евелин Банев пътува с фалшиви паспорти, създавайки канали за кокаин. През 2008 г. трябваше да бъде арустуван у нас по разследване в Италия. Тогава е имало съвещание между прокурори и полицаи от Италия и България, но информацията изтича към Брендо. Акцията се проваля. Арестуван е през 2012 г. до Созопол, отново по искане на Италия. огава е открит и документът, с който е информиран за предстоящия му арест 4 г. по-рано. По същото време срещу Брендо вече има дело и у нас за пране на пари. Затова първо е екстрадиран в Италия, а след това го връщат в България, за да се явява на заседанията в Софийския градски съд. Междувременно е осъден на 10 г. затвор за трафик на кокаин в Румъния, след това на 20 г. в Италия, но остава на свобода у нас, за да чака края на първото си дело. Избяга, а през 2020 г. го арестуваха в Украйна, когато стана ясно, че е техен гражданин.

Докато Брендо беше в ареста в Италия през 2013 г. въоръжени мъже отвлякоха дъщеря му Лара. Върнаха я мистериозно месец и половина по-късно. Не стана ясно кой е поръчител и извършител на престъплението. 

За бизнеса на Брендо в България и чужбина се носят легенди. Свързани с него са собственици и управители на фирми, които имат хотели в София и по морето. Срещу Брендо има и иск за 22 млн. лв. в съда от КПКОНПИ, но няма решение по него.