Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на ДПС Делян Пеевски призова партиите в парламента за смирение.
Лидерът на ДПС Делян Пеевски призова партиите в парламента за смирение.

ИТН поиска равноправие, Пеевски - смирение, а Борисов - Алексей Петров да е жив, за да се разберат с ПП-ДБ в манастира и да направят правителство. Те отвърнаха, че ще са опозиция

Ако в четвъртък сутринта 73-годишният уролог Силви Кирилов удари звънеца в парламента, отиваме на нови избори в края на септември.

Не е ясно какви указания от “Има такъв народ” е получил най-възрастният депутат, който по правило води заседанията на парламента до избора на титуляр. В сряда Рая Назарян, предложението на ГЕРБ за шеф на юбилейното 50-о издание на Народното събрание, не мина.

Според правилника заседанието продължава и в четвъртък, и в петък, и по-нататък, докато Силви Кирилов не удари звънеца, което ще означава светкавичен край и на този нов парламент. Не е много ясно какво става след промяната в конституцията, която направи НС постоянно действащо - и по време на изборите, до клетвата на следващите депутати. Т.е. то трябва да работи, а в същото време няма как, ако първо не си избере шеф.

Кирил Петков разговаря с пиара Найо Тицин преди брифинга на ПП-ДБ.
Кирил Петков разговаря с пиара Найо Тицин преди брифинга на ПП-ДБ.

Д-р Кирилов е един от народните представители на Слави Трифонов. Лидерът на тази партия в сряда следобед предупреди, че

няма да подкрепи правителство нито с първия мандат на ГЕРБ,

нито с втория - на ДПС, но ако президентът му връчи третия, ще състави експертен кабинет.

Бурната реакция на политика - тв водещ, провокира бързи сметки във всички партии. Слави Трифонов е подозиран от конкурентите в парламента, че играе “двойна игра”, готвейки се за съвместно управление с държавния глава, ако той направи нова политическа сила.

Един от сценариите е, че ако Румен Радев наистина даде третия мандат на “Има такъв народ”, то Трифонов ще състави експертно правителство, за да даде време и на президента да структурира своята политическа сила. Затова за ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ било важно Радев да няма време за партийно строителство и изборите да са колкото може по-скоро.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дойде в парламента в добро настроение, но след като не бе избран председател определено не си тръгна така.

СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА, НИКОЛАЙ ЛИТОВ И ЮЛИЯН САВЧЕВ
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов дойде в парламента в добро настроение, но след като не бе избран председател определено не си тръгна така. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА, НИКОЛАЙ ЛИТОВ И ЮЛИЯН САВЧЕВ

В БСП, където водят тежки вътрешни войни, обаче виждат шанс за сплотяване и изява, ако Радев предпочете тях за третия мандат. Затова засега и Корнелия Нинова, и опонентите ѝ Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров

са в мълчаливо очакване рулетката да спре при тях

Цената на 16-имата депутати на Слави Трифонов рязко скочи още в нощта на вота, когато се разбра, че ГЕРБ и ДПС няма да съставят сами коалиция, а ще търсят за нея трети крак. Трифонов като реалист е приел, че ако влезе в подобно правителство, партията му ще изчезне на следващ вот. Затова и постепенно е започнал да вдига цената си до степен, в която май силно е изнервил някогашния свой приятел Бойко Борисов.

В сряда сутринта от ИТН в пленарна зала настояха за “равноправие” с ГЕРБ. След неуспешния избор на Рая Назарян се чу, че дори са пожелали д-р Силви Кирилов да бъде подкрепен за титулярен председател на парламента.

Никой не отрича официално и че Слави Трифонов е поискал 4 министерства

- енергетика, транспорт, финанси и строителство. Дори са били лансирани имена на бивши негови министри и депутати, сред които Александър Николов и Любомир Каримански.

Отлагане на влизането в еврозоната с поне 2 години, приемане на референдума за мажоритарен избор на депутати, сваляне на цени на ток и храни са сред исканията на “Има такъв народ”.

Силви Кирилов би първия звънец като доайен на 50-ото НС
Силви Кирилов би първия звънец като доайен на 50-ото НС

Затова и още във вторник - при първата среща с трите дами от екипа на ГЕРБ Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян, хората на Трифонов са чули, че подобни искания няма как да бъдат изпълнени.

Така още преди реално да заработи новият парламент, се оформи и постижима дата за избори - 29 септември.

А иначе на думи партиите започнаха първото заседание на 50-ия парламент с призиви за разум и със заявка, че на България е необходимо редовно правителство.

По-добре ужасен край, но не и безпринципни решения. Правителството трябва да е от първите 3 партии в парламента, така, както хората са ги подредили - ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

С тези думи Бойко Борисов поиска от ПП-ДБ да му “върнат жеста” и да подкрепят негово правителство

така, както ГЕРБ в миналия мандат подкрепи кабинета “Денков/Габриел” с техния мандат. ГЕРБ и ДПС заедно имат 115 депутати и не им достигат шестима за мнозинство

Само с ДПС и без широк формат не можем да направим коалиция, каза лидерът на ГЕРБ и пак се разгневи на твърдения, че били едно с партията на Пеевски. С ДПС при ротацията преговаряше Кирил Петков, той ни се обади, че Пеевски е съгласен, напомни Борисов на бившите си в сглобката.

Те нямат чувството, че са сгрешили, а се считат за жертви. Върнете на ГЕРБ жеста с отговорност към държавата. Алексей, Бог да го прости, го няма. Иначе щяхме да отидем в манастира да се разберем, върна се Борисов към приноса за сглобяването на убития бизнесмен Алексей Петров.

Ако Денков имаше малко повече самокритика, щеше да признае, че успехите, които иска да си припише, са направени повече от нас. Той стана премиер, защото имаше отговорната ГЕРБ. Видях как Денков днес си измисля какво е постигнал, ама как го постигна без ГЕРБ, половината им министри са днес в служебното.

Народът ги нареди 3 пъти зад нас заради корупционните им тежести

Сега има безотговорна ПП, която иска да хвърли държавата в хаос, предупреди Борисов.

Но отсреща пак му отказаха подкрепа. Борисов да не прехвърля отговорността на другите партии, той е първа политическа сила и по време на цялата кампания говореше, че ще е водеща и стабилна партия, отсече Кирил Петков. И допълни: Следващия път, когато Борисов събори поредното правителство и не си спази уговорката, да има предвид, че

съставянето на правителство е много по-трудно от неговото разрушаване

Всички партии да се смирят, нови избори не ни трябват, призова пък Делян Пеевски. Това, което започва днес, показва, че не разбрахме урока на българските граждани. Надявам се днес да им дойде акълът, заяви по адрес на останалите лидерът на ДПС. Спасители на България не ни трябват, заяви още Пеевски.

БСП е убедена, че трябва да има експертно правителство, което да работи за хората, обяви временният председател Атанас Зафиров. Но няма да подкрепят такова с мандата на ГЕРБ, защото спазват решението на Националния съвет на партията.