Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гърция бе една от първите, въвели екоданък, който се плаща към туристическата такса и е до 10 евро на ден в зависимост от категорията на хотела.
СНИМКА: ГЕТИ
Гърция бе една от първите, въвели екоданък, който се плаща към туристическата такса и е до 10 евро на ден в зависимост от категорията на хотела. СНИМКА: ГЕТИ
  • Допълнителни такси, ограничения за ползване на плажове и посещения на градове, намалени и забавени полети, увеличени цени и проверки
  • Австрийско село издигна дървена ограда, за да се пази. Испания прие указ срещу пияните, глобяват и за шум
  • Рекорден данък в екзотичния Бутан – по 228 евро на ден на чужденец

След годините на ковид, когато туристите се брояха на пръсти и всички страни и компании се стремяха да ги привлекат, сега идва време на тормоз над пътуващите. В почти цяла Европа предприемат редица рестрикции, за да ограничат потока от хора.

Мерките най-често включват вдигане на таксите или въвеждане на нови, намаляване на броя на посетителите на известни атракции и плажове, както и акостиращите круизни кораби, налагат глоби за “лошо поведение”, забраняват алкохол през нощта или дори издигат ограда. Целта е да се запази комфортът на постоянните жители на тези места и да няма негативни ефекти върху културно-историческите забележителности.

Най-близката до нас Гърция, в която миналата година са гостували около 3 милиона българи,

започна сезона, като въведе екоданък за всеки турист от май до октомври. Според категорията на хотела той варира от 1,50 до 10 евро. С приходите Атина планира да се справя с екстремните метеорологични явления –

пожари, наводнения, земетресения

- и да възстановява щетите от тях върху инфраструктурата. Очаква се таксата да донесе около 300 млн. евро тази година. Но това увеличава разходите на туристите.

А желаещите да видят основната забележителност в столицата - Акропола, може да не успеят. Гърция е ограничила броя на посетителите на защитения от ЮНЕСКО обект до 20 000 на ден. Обикновено там влизат големи групи и това доста намалява шансовете на желаещите да разгледат древните руини, ако билетите им не са закупени много преди това.

За плажовете също важат нови правила. Според приет в началото на годината закон 70% от всеки от тях трябва да е свободен от шезлонги. Целта е повече хора да могат да си опънат кърпите и чадърите, но пък това значи, че курортите ще се пренаселят подобно на българските и няма да бъдат така спокойни, както сме свикнали в южната ни съседка.

На италианския остров Сардиния пък намаляват броя на плажуващите на най-известните плажове Cala Coticcio и Cala Brigantine, като изискват онлайн резервации и входна такса, за да се гарантира опазването на природата.

Предвидена е и глоба от 4000 долара за кражба на пясък. Най-висока е за този

с цвят на сьомга,

като плажът с такъв пясък е затворен за посетители от средата на 90-те години, за да се предотврати изчезването му.

Внимавайте със селфитата на рибарското Портофино в околностите на Генуа, Италия. Снимка на фона на цветните къщички в скалите може да ви донесе глоба от около 300 евро. Администрацията на селището я въведе, защото в двете най-атрактивни зони стават пешеходни задръствания заради “селфърите”. Така останалите не могат спокойно да се разхождат.

Венеция пък, която е един от най-пренаселените с туристи град в Италия, от април въведе

входна такса за еднодневен престой.

Тя е от 5 до 10 евро в пиковите часове от 8,30 сутринта до 16 ч. следобед. Хората могат предварително да я платят и да получат QR код. Данъкът не важи за тези, които ще нощуват в града на каналите. Но групите вече не могат да надвишават 25 души. Идеята е да се съхрани лагуната и да се регулира потокът от туристи. На практика обаче се стимулира по-дългият престой и повечето разходи.

Ако планирате да ходите в Испания, пийте умерено, защото там искат да намалят пиянските изпълнения. Приет е Указ за отговорен туризъм и благоустрояване на туристическите зони, който забранява консумацията на алкохол на улицата в Палма де Майорка, Калвия, Ибиса и други популярни ваканционни дестинации. Глобата за нарушение е между 500 и 1500 евро.

А тези, които са наели увеселителна лодка, трябва да са на 1,8 км от посочените зони. В магазините пък е забранено да се продават спиртни напитки между 21,30 и 8 часа сутринта, за да избегнат пиянските изпълнения през нощта. Дори налагат затварянето на всички търговски обекти, в които може да се купи алкохол.

В Севиля пък очевидно нямат толкова проблеми с пияни туристи, колкото с голи. Градът забрани облеклото по бански или по бельо, за да “не се нарушава общественото благоприличие” и да няма сексистки изпълнения. Всъщност мярката е заради буйните ергенски и момински партита, в които младежите се забавляват по всякакъв начин. Градът е известен не само с нощния си живот и безкрайните партита на открито, но и с културата си, и за да привлекат повече туристи към забележителностите, властите ограничават останалите.

Тези, които предпочитат Аликанте, трябва да знаят, че там има глоби за шумни туристи. Това означава да избягвате

не само силна музика на плажа, но и викове в квартирата или хотела,

който сте наели.

Испания и Португалия приеха мерки срещу пияните и шумните туристи.
СНИМКА: ГЕТИ
Испания и Португалия приеха мерки срещу пияните и шумните туристи. СНИМКА: ГЕТИ

Същото е положението и в Португалия, където на плажа трябва да се пази тишина и спокойствие, за да не бъдат смущавани местните жители. Предвидени са и глоби. Националната морска администрация забрани да се носят тонколони и заплашва да санкционира нарушителите с от 185 до 36 000 евро.

Дубровник е решил по друг начин как да ограничи туристите и шума. Общината се опитва да върне собствените си жители, които го напускат заради тълпите и шума. За целта са намалили разрешителните за отдаване под наем на жилища в старата част на хърватския град, известен със своите барокови църкви и ренесансови къщи в скалите на Адриатика. А щандовете за сувенири вече са с 80% по-малко от преди.

На пристанището акостират и много круизни кораби, откъдето също се изсипват големи групи в защитеното от ЮНЕСКО селище. От 2018 г. управата намали броя им до 4000 на ден, припомня Ройтерс.

Но може би най-бойно настроени срещу туристите са местните жители на остров Майорка в Испания, които продължават да поставят знаци по плажовете за несъществуващи опасности, за да възпрат хората да ги посещават. Намерението на организацията, която се занимава с това, е да съхрани естествената красота на острова, но туристите може да бъдат неприятно изненадани.

Подобно е положението и на друг известен остров в Испания – Тенерифе. В град Санта Крус през април бе проведен

многохиляден митинг срещу пренаселеността с туристи.

Една от най-посещаваните дестинации в страната е Барселона, където никой няма да ви попречи да се появите по бански, но пък ще платите допълнителна такса към вече съществуващия регионален данък. От 2 април общо двете заедно са до 7 евро на нощувка според вида на настаняването.

Екзотичен и екологичен начин да се справи с пренаселеността е открило и малкото австрийско село Халщат, което сложи дървена ограда на входа си. То е разположено в Алпите и е известно с живописните си пейзажи. Населението му е 800 души, а посетителите на ден – 10 000.

Но не само в Европа ще бъдете подложени на тормоз по време на почивката си. Ако сте се насочили към екзотичния остров Бали, ще ви поискат допълнителна такса. От 14 февруари 2024 г. всеки дължи по 9 евро.

Данъкът се плаща в специални кабини

на международното летище, а приходите са предвидени за запазване на природата, културата и околната среда. Но мечтаният райски остров таксува пътуващите доста по-евтино в сравнение с не толкова посещавания Бутан – там на ден във високия сезон чужденец трябва да плати по 228 евро.

Неприятностите за туристите могат да бъдат и от друго естество – недостигът на персонал и множеството стачки водят до милиони закъснели полети през най-ваканционните месеци. Влияние оказват и събитията – като европейското футболно първенство, заради което

Париж забрани за полети над определени зони.

Други авиокомпании като “Райън еър” намалиха курсовете си през лятото, след като бе забавена доставката на няколко от новите им самолети. Турнето на Тейлър Суифт в Европа също може да засегне вашата почивка, дори и да не планирате да ходите на концерт, припомня “Нешънъл Джиографик”. Но заедно с футболното първенство това ще увеличи търсенето на хотели и апартаменти, цените ще се вдигнат, транспортът ще е претъпкан, може да се затворят пътища или да се засилят проверките за сигурност заради повишения риск от терористични атаки. Разбира се, да не забравяме, че все още сме само в морски и въздушен Шенген и при преминаването на границите българите може да бъдат забавени.

И така мечтаната почивка може да се превърне в ад, ако не се подготвите за всички рестрикции и не вземете предварително мерки да избегнете възможни проблеми.