Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политико:Шарл Мишел планира да отстрани Урсула фон дер Лайен от ключови преговори в ЕС
СНИМКА: Х/@CharlesMichel
Политико:Шарл Мишел планира да отстрани Урсула фон дер Лайен от ключови преговори в ЕС СНИМКА: Х/@CharlesMichel

Най-новият план на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да отстрани председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен включва това да я държи далеч от разговорите за настоящия ѝ пост и бъдещите ѝ перспективи, пише брюкселската редакция на „Политико".

В разговори с лидерите на ЕС и техните екипи председателят на Европейския съвет е предлагал изключването на председателката на ЕК от планирана на 17 юни среща с ръководителите на страните членки на ЕС, на която ще се обсъдят най-висшите постове в ЕС, твърди изданието, позовавайки се на европейски дипломати, високопоставени чиновници и служители от националните правителства.

„Държавите членки са все по-раздразнени от ролята на Шарл Мишел в процеса на подбор за председател на Комисията. Изглежда, че е воден от чисто лични мотиви", заяви европейски дипломатически източник, говорещ при условие за запазена анонимност, предаде БТА.

От Мишел зависи да реши кой може да се присъедини към вечерята с лидерите, като се има предвид, че тя е неформална среща на високо равнище.

Според източниците на „Политико" се наблюдава силна реакция от страна на европейските столици срещу предложението на Мишел, като историческото му съперничество с Фон дер Лайен играе ключова роля в раздразнението им. Няколко европейски столици смятат, че Мишел се стреми да се отърве от Фон дер Лайен в края на техните мандати, като се опитва да осуети потенциалното ѝ преназначаване начело на ЕК.

Лидерите трябва да се координират за следващите председатели на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейски парламент, както и за следващия ръководител на европейската дипломация.

Някои подозират, че Мишел измисля схема, за да участва в надпреварата за най-високите позиции като следващ върховен представител на ЕС.

Говорител на Мишел не отговори на искането на „Политико" за коментар.

Сегашната дилема е безпрецедентна. Откакто през 2014 г. беше приета идеята за система с водещи кандидати, досега настоящ председател на ЕК не се е надявал на втори мандат, посочва изданието.

„Има известно раздразнение", каза друг дипломат относно манипулациите и договорките на Мишел. И според него това раздразнение е както в кабинета на Фон дер Лайен, така и сред европейските лидери.