Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Удовлетворен съм от оценката, която представителите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) дадоха за работата на българските институции за обезпечаване сигурността по време на изборния процес. Това написа във фейсбук профила си вътрешният министър Калин Стоянов.

"В изразената от делегацията позиция се посочва, че изборите за Народно събрание и членове на Европейския парламент са били прозрачни, свободни и конкурентни, предлагайки на гласоподавателите плуралистичен набор от възможности за избор", обясни той и допълни, че споделя мнението, че изборният ден премина спокойно, без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред. 

"1600 служители на МВР бяха ангажирани с охраната на изборните секции и отработване на получените сигнали за нарушения", разказа Стоянов. 

"Благодаря на служителите на Министерството на вътрешните работи, които работиха денонощно, за да гарантират в максимална степен както сигурността по време на изборния процес, така и политическите права на гражданите", каза той. 

Едновременните предсрочни парламентарни и европейски избори на 9 юни в България бяха свободни и състезателни, предложиха на избирателите плуралистичен набор от възможности за избор. Въпреки че изборните процедури бяха добре управлявани, избирателната активност отразяваше значителна липса на ентусиазъм, като по-малко от една трета от избирателите участваха в процеса. Това показва нарастваща умора и скептицизъм на избирателите към политическите промени, заключават наблюдателите. Това се посочва в съобщение за оценката на наблюдателите от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

✅ Удовлетворен съм от оценката, която представителите на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) дадоха за...

Posted by Калин Стоянов on Monday 10 June 2024