Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Директорът на СДВР Любомир Николов (вляво) и полицай Цветан Найденов, който се отзовава на сигнала за междусъседски скандал заедно с по-младия си колега.
Директорът на СДВР Любомир Николов (вляво) и полицай Цветан Найденов, който се отзовава на сигнала за междусъседски скандал заедно с по-младия си колега.

Парализирали познатия на властите рецидивист с тейзър за 5 секунди

Служителят на МВР е опериран и без опасност за живота

“Полицайчета, идвам” Това казал на двамата униформени Ники Плешивия, който малко след полунощ на 9 юни простреля с преправена въздушна пушка служител на МВР в местността Радини круши, Нови Искър.

Раненият бил в системата на вътрешното министерство от 6-7 месеца. Поради тази причина до него стоял старши комисар Цветан Найденов, който имал 24-годишен опит. Заедно

се отзовали на сигнала за междусъседски скандал

Той дойде от вилна зона, където беше доста неосветено - обясни комисар Найденов на брифинг пред СДВР. - Въпросното лице, срещу което беше подаден сигналът за заплаха за убийство, ни беше посочено. Като ни видя, то тръгна, но каза, че ще се върне след малко. После дойде с пушка и я зареди. Казах на колегата, че човекът има огнестрелно оръжие и трябва да се оттеглим. В същото време лицето възпроизведе изстрел, разказа още той.

Двамата униформени се прибрали в патрулката, където комисар Найденов видял, че младият му колега е ранен.

От адреналина не разбрахме, че е пострадал веднага - обясни той ситуацията. - Свалих колана и оборудването си и му оказах първа помощ, като го превързах. Докато докладвам за станалото на колегите, въпросният господин от дъното на улицата се насочи към нас с думите: “Полицайчета, сега идвам”. Пуснах дълги фарове, за да видя дали все още е с пушката, но видях, че е с нож. Прецених да взема електрошока от типа тейзър (уредът изстрелва кабели с течащ по тях ток на няколко метра - бел .р.), а не оръжието. Ако не бяхме преминали обучение (на тейзер - бел. ред.), човекът щеше да е с фатален край. Въпросният електрошок е безвреден за здравословното състояние, обясни Найденов. Директорът на СДВР Любомир Николов допълни, че

Ники Плешивия е стар познайник на полицията

с предишните си провинения.

От 1977 до 2021 г. имал присъди за различни престъпления - хулиганство, противозаконно отнемане на МПС, телесна повреда, домови кражби и за съучастие в опит за кражба на движими вещи.

Срещу него досега не е имало сигнали от подобен тип (междусъседски дрязги - бел. р.). Стари дрязги във времето назад са причинили последния спор, разказа Николов и допълни, че комисар Цветан

Найденов е спасил три живота, използвайки тейзъра

- своя, на колегата си и този на нападателя.

Във всеки един екип на територията на всяко едно столично управление полицейските служители имат такова парализиращо устройство - електрошок. Когато сигналът е горещ и касае агресия или насилие, се изпраща екип с помощни средства, изясни още шефът на СДВР.

В момента раненият полицай е в болница, претърпял е операция и няма опасност за живота му. Скоро го чакаме да се върне на работа, обнадежден е главен комисар Николов.

Ники Плешивия е задържан с постановление на наблюдаващия прокурор за 72 часа, но е в болница заради белодробна недостатъчност.

При процесуално-следствените действия са иззети използваната от него пушка, преработена за стрелба с бойни патрони, още една пушка и два ножа.