Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ГЕРБ-СДС финишира първа за 50-ия парламент с разлика над 10% с втория.

Това показваха данните към 21 часа снощи на четирите агенции, които правиха проучвания екзитпол пред секциите.

Кой обаче е втори? Социолозите познаха, че голямата битка ще е за трите места след Бойко Борисов.

Предстоят часове на напрежение, изненади, разочарования и вероятно рокади между трите политически сили след ГЕРБ - "Продължаваме промяната - Демократична България”, “Възраждане” и ДПС.

Разликата е минимална между тях и най-рано в понеделник може би ще има повече яснота.

Според “Маркет линкс” ГЕРБ и ДПС ще имат 121 депутати и мнозинство в новия парламент. В неделя обаче Бойко Борисов беше категоричен, че

правителство само с ДПС няма да прави

 Делян Пеевски, лидерът на движението, смята, че българите заслужават стабилен кабинет, за да са спокойни.

В неделя вечерта лидерът на ГЕРБ обяви във фейсбук, че “Уверените признаваме помощта!” и благодари на своята партия и симпатизанти. Кирил Петков пък разчете

по-малкото гласове за ПП-ДБ като знак, че избирателите им отреждат ролята на опозиция и бившият премиер е готов за нея

Голямото “откъсване” на ГЕРБ от ПП е ново в сравнение с предишните избори преди година и два месеца, когато двете политически сили финишираха с по-малко от 2% разлика. Явно разочарованието от 9-месечното управление на “сглобката” е ощетило повече ПП-ДБ.

ДПС и “Възраждане”, които през април 2023 г. бяха с по около 14%, сега запазват сходни нива на подкрепа.

Изненадата е, че “Възраждане” не вдига чувствително резултата си,

въпреки че турбулентното време работи в полза на популистки партии.

Социолози обаче казват, че част от тази вълна е отишла в урните за нов играч - партия “Величие”, която е идентична като профил на “Възраждане” - радикални, антисистемни и патриотични послания.

Всъщност резултатът на “Величие” - между 3,2 и 3,6% към 21 часа снощи, ги пращаше близо до прага на парламента с неговата 4-процентна бариера. Първите анализи на профилите на избирателите за Народно събрание снощи показваха, че към “Величие” са се прехвърлили и разочаровании от ПП-ДБ.

БСП финишира пета на тези избори с резултат малко по -висок от миналогодишния. А “Има такъв народ” на Слави Трифонов отново е шеста сила, но този път с около 1,5% повече вот.

Социолозите отчетоха, че част от натрупалото се разочарование от миналите парламентарни избори насам този път е отишло в посока по-малки партии.

Сумарно “Солидарна България”, “Синя България” и “Меч” на Радостин Василев, които получават по около 1,5%, имат проценти над прага за парламента

Избирателната активност е исторически ниска за всички парламентарни избори при прехода. По данни на “Тренд” към 20 часа е 32,3%. На последните парламентарни избори активността бе 40,7%.

Гласовете “Не подкрепям никого” са близо до бариерата от 4% по данни на “Галъп”.