Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Марин льо Пен
Марин льо Пен

Крайнодесните партии оправдаха прогнозите, че ще направят пробив и засега в Австрия и Франция те водят, а в Холандия и Германия вероятно ще са на второ място, в Испания засега са трети. Това сочат данните от първите екзитполове от вота за избор на 720-те евродепутати. 

Прогнозите бяха, че те ще са големите победители, но това все още не може да се твърди със сигурност, тъй като няма яснота какъв процент от местата ще получат.

Най-убедителна е победата на "Партия на свободата" в Австрия, която по всяка вероятност ще получи 27%, а "Народната партия" и соиалдемократите ще получат по 23 на сто. 

Засега е иизвестно, че резултатът на партията на Марин Льо Пен е над 32%, а на партията на президента Макрон е 15,2 на сто. 

В Германия крайнодясната "Алтернатива за Германия" ще увеличи депутатите си вероятно на 17 от сегашните 11, а коалицията на премиера Олаф Щолц според екзитполовете ще получи 31. 

В Нидерландия крайнодясната партия на Герт Виндерс се пребори за 7 места в ЕП, а социалистите и зелените заедно ще имат 8. 

В Испания крайнодесните също подобряват представянето си като вместо 4 места както досега ще имат 7 евродепутати. По този начин те ще са на трето място след консерваторите с 22 депутатски места и социалистите с 22. 

Нещо повече, нидерландските десни обявиха, че ще стартират преговори с партията на Марин Льо Пен за сформиране на нова фракция в ЕП на базата на общите им идеи.