Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Инстаграм профил на Клаудия Шейнбаум-Пардо
СНИМКА: Инстаграм профил на Клаудия Шейнбаум-Пардо
  • Корените на Клаудия Шейнбаум се простират в София, Пловдив, Русе и Монтана
  • Първият й съпруг, от когото има дъщеря, влиза в затвора за корупция
  • Тя открива ученическата си любов и преди шест месеца сключват брак

Корените на новоизбраната президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум се простират в 4 български града - Русе, Пловдив, Фердинанд (сега Монтана) и София, стана ясно след проучване на "24 часа" на родословното  дърво.

Според сайта geni.com бабата на Клаудия се казва Матилда Магдалена Семо Калев и е родена през 1923 г. в София. Преселва се в Париж и после в Мексико, където умира на 85 г.

Дядото по майчина линия, съпругът на Матилда, е Йосиф Пардо Бенжаминов и е роден през 1912 г. във Фердинанд, сега Монтана. Той умира в Мексико през 1979 г.

Тяхната дъщеря е Ани Пардо Семо, майката на президентката

Родена е на 6 юни 1940 г. в Мексико сити. Ани е първата жена еврейка, влязла в университет в Мексико.

Според geni.com прабабата на Клаудия Шейнбаум по майчина линия се казва Естер Калев Азария. Родена е на 5 август 1900 г. в Пловдив, умира в Хюстън, Тексас.

Родителите на Естер са Клара Азария и Нисим Калев - и за двамата не се знае къде в България са родени. Другите прапрадядо и баба са Хаим Хенри Семо и Мазал Матилде Беджет - те са родени някъде около 1828 и 1888, неизвестно къде. Те са родители на прадядото на Клаудия - бащата на баба  Матилда и мъж на Естер. Жак Яков Семо Беджет, е роден в Русе и също емигрира в Мексико, където умира. 

"Родословното дърво на новата мексиканска президентка е сложно, защото в него сплитат клони много хора", признава шефът на пловдивската организация "Шалом" Светлозар Калев. По думите му

Шейнбаум знае за пловдивския си корен и рано или късно ще дойде

у нас. Калев е категоричен, че той и Соломон Паси са далечни роднини с Клаудия Шейнбаум. Но още по-близък родственик с нея е пловдивският патоанатом доц. Бенямин Анави.

"Имам актуална пряка връзка с нейния чичо Енрико Семо Калев, който е на 91 години, известен учен. През 1969 г. той е гостувал в Пловдив на нашето семейство. Познаваме мексиканския клон на фамилията.  

Доц. Бенямин Анави показва снимки на бабата на Клаудия - Матилда (Мадлен), за която е категоричен, че е пловдивчанка.
Доц. Бенямин Анави показва снимки на бабата на Клаудия - Матилда (Мадлен), за която е категоричен, че е пловдивчанка.

Аз възстанових връзка през 2019 г. с него и оттогава следя развитието на Клаудия", разказа пред "24 часа" доц. Анави. По думите му Енрико Калев се явявал ментор на племенницата си.

"Вижте баба Матилда (Мадлен)", отваря компютъра той и показва черно-бяла снимка на момиче с панделка.

"А това е Енрико", сочи друг фотос и допълва, че той е чичо на Клаудия.

"Всичко тръгва от Елиезер Калев

- най-известната личност от еврейски произход у нас.

В началото на 1911 г. Нисим Елиезер Калев създава сарафска фирма в Пловдив. По-късно в нея се включва и Аврам Нисим Калев, банката върви добре, но в даден момент фалира", разказва доц. Анави, внук на Аврам.  

Матилда (Мадлен) - момичето с панделката е бабата на Шейнбаум, а на снимката до нея е чичо й Енрико, сниман в Пловдив през 1969 г. Снимки: Личен архив на Бенямин Анави
Матилда (Мадлен) - момичето с панделката е бабата на Шейнбаум, а на снимката до нея е чичо й Енрико, сниман в Пловдив през 1969 г. Снимки: Личен архив на Бенямин Анави

Категоричен е, че Матилда (Мадлен) Калев, бабата на Клаудия, е пловдивчанка, която се омъжва в София за мъж от рода Пардо. От този брак се ражда Ани, майката на новия държавен глава на Мексико.

Доц. Анави показа писмо от 6 март 2019 г. до него от Енрико Семо Калев, чичо на Шейнбаум, който е световноизвестен учен.

"Помня своето пътуване до София и Пловдив, родния град на майка ми. Имам голямо желание да се върна в България, но възрастта ми прави това трудно. Моя роднина е Клаудия Шейнбаум, дещеря на племенницата ми Ани Пардо Семо. Тя сега е кмет на Мексико сити", пише Енрико.

Той е роден през 1933 г. в София и през 1940 г. семейството му бяга във Франция. Там стои 1 г. и след нахлуването на Хитлер отиват в Мексико, тъй като са испаноговорещи.

"50 години нямахме никакъв контакт с тях,

докато не видях съобщение в български сайт, че новият кмет на Мекскико сити Клаудия Шейнбаум встъпва в длъжност", разказа доц. Анави.

Твърди, че подробности от личния живот на новата президентка не знае в детайли, макар да е следял нейното развитие.

"Клаудия е била женена за левичар анархист, уличен в корупция и влиза в затвора. Има от него дъщеря, която след развода си отглежда сама. По-късно - преди 8 години, казват, по интернет е открила своята ученическа любов. Заживели заедно и преди 6 месеца се ожениха във връзка с президентската кампания", разказа доц. Бенямин Анави.  

Тя е завършила физика в Колумбийския университет.
"Участвала е в екипа на Ал Гор за климата и пише главата "Икономика и климат", редактирана от човек с българско име.

Мисля, че е Нейков. По-късно Ал Гор е награден с Нобелова награда заедно с неговия колектив, т.е. и тя попада в групата на нобелистите", допълва Анави.

А Енрико Семо е бил министър на културата в правителството на град Мексико. В семейството непрекъснато се е говорило за политика. И ако някой е имал влияние над нея, това е той - крупен теоретик на марксизма.

"Зная, че Клаудия е близка с тогавашния кмет на Мексико сити - Обрадор,

и когато той става президент, я лансира за кмет", разказва пловдивчанинът.

Според него Шейнбаум имала успешно кметуване с принос в подобряването на екологията и транспорта. Успяла е да защити интересите на общината при няколко земетресения и други бедствия.

Печели симпатии и се отказва да е кмет преди няколко месеца, за да участва в президентската надпревара.

Междувременно и Соломон Паси изпрати снимка от 1915 г., където седналата жена е прабаба му Донуча Калев, дъщеря на Елиезер Калев, която се омъжва за прадядото на шефа на Атлантическия клуб Исак Соломон Паси. Той бил пловдивски търговец и дядо на проф. Исак Паси.

"Със сигурност Клаудия знае за пловдивския си произход, както всеки българин знае, че има роднини в някое населено място, но дотам", обобщава доц. Бенямин Анави.

Доц. Бенямин Анави
Доц. Бенямин Анави