Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ружа Игнатова и Христофорос Никос Аманатидис КОЛАЖ: 24 часа
Ружа Игнатова и Христофорос Никос Аманатидис КОЛАЖ: 24 часа

Криптокралицата Ружа Игнатова, която е в топ 10 на най-търсените от ФБР лица, е плащала по 100 000 евро на месец на митичния Христофорос Никос Аманатидис - Таки. Подозира се, че дори е използвал OneCoin за изпиране на приходите си от трафик на наркотици. Това твърди в свое разследване BBC.

BBC Eye Investigations и Panorama са проверили близките връзки на криптокралицата Ружа Игнатова с Христофорос Аманатидис - Таки, предполагаем бос на българската организирана престъпност и твърденията, че е била брутално убита. 

През последната година в предаванията се цели да се даде яснота какво всъщност се е случило с нея и дали изобщо е жива. Ключово за това било да се разбере кой е бил близкия ѝ кръг.

Ричард Райнхард е започнал разследването на OneCoin в Службата за вътрешни приходи на САЩ заедно с ФБР. Той разказва пред BBC за ключов персонаж, който разследващите никога досега не са назовавали публично.

Мъжът, на когото е била поверена задачата да пази г-жа Игнатова, е Христофорос Никос Аманатидис, известен като Таки, пише BBC.

„Казаха ни, че уж голям наркобос е отговарял за физическата ѝ охрана. Таки изплува повече от веднъж, не беше като да е било еднократно. Това беше повтаряща се тенденция", разказва г-н Райнхард в първото си интервю, след като се пенсионира в края на 2023 г.

Това съвпада с информацията от 2019 година. Американски правителствени юристи са разкрили, че шефът на охраната на криптокралицата е бил основна фигура в българската организирана престъпност, но не е бил назован.

„Разполагаме с доказателства, че един от най-големите наркотрафиканти на всички времена в България, е бил тясно свързан с OneCoin, служил е като лична охрана на Игнатова", казва помощник-адвокатът. 

Това се оказва същия "шеф на охраната", за когото друг адвокат на американското правителство казва, че е замесен в изчезването на криптокралицата. 

Според Райнхард Ружа Игнатова е била много по-изкусен престъпник, отколкото повечето хора си мислят.

Тази теория изглежда се подкрепя от изтекли документи на Европол. От тях става ясно, че преди Игнатова да изчезне през 2017 г., българската полиция е установила връзки между нея и Таки.

Подозира се, че Христофорос Аманатидис е използвал финансовата пирамида OneCoin, за да изпира приходите си от трафик на дрога.

"В родната си България Таки има почти митичен статут. Нещо като Ел Чапо или Пабло Ескобар. Подозира се, че той е тартор на българска организирана престъпна група и изпечен контрабандист на наркотици. Той и неговите съдружници са разследвани за въоръжени грабежи, контрабанда на наркотици и убийства, но никога не са били подведени под отговорност за нищо", пише BBC. 

„Таки е главата на мафията в България. Той е изключително влиятелен. Като призрак е. Никога няма да го видите. Само ще чуете за него. Той говори чрез други хора", казва бившият заместник-министър Иван Христанов. Той през 2022 г. разследва твърденията, че Таки е ръководил престъпна мрежа с помощта на корумпирани служители.

„Единственият човек, който може да спаси Ружа от всички разследвания, включително от чуждестранни агенции, беше Таки", посочва Христанов. 

Смята се, че Таки в момента живее в Дубай, където Игнатова си е купила луксозен пентхаус. Там в банковите ѝ сметки са постъпили десетки милиони долари от измамата с OneCoin.

Не се знае как Таки и Ружа Игнатова са се запознали и дали той е участвал в OneCoin от самото начало. Много източници твърдят, че са имали близки лични отношения и че той е бил кръстник на дъщеря ѝ.

Български източник, близък до Игнатова, заяви пред BBC, че е възможно тя да е плащала на Таки до 100 000 евро на месец, за да я пази.

Съществуват и други финансови връзки между г-жа Игнатова и Таки. В документите на Европол се споменава за сложна сделка за продажба на парцел на българското черноморие, която свързва една от компаниите на г-жа Игнатова със съпругата на Таки.

Документите са предадени на BBC от Франк Шнайдер - бивш шпионин и съветник на криптокралицата, който междувременно е изчезнал. Той разказва, че бившата му шефка е работила с мошеници и гангстери.

Таки никога не е бил арестуван по обвинения, че е убил Игнатова, а тялото ѝ не е намерено, но според Райнхард тя вероятно е мъртва и това съответства на начина, по който действат наркокартелите. Ако Таки смята, че тя е заплаха, вероятно би предпочел отстраняването ѝ пред това да бъде хваната.

BBC е писала на адвокатите на Таки относно твърденията в това разследване, но не е получила отговор.

Доскоро Таки бе издирван от българските власти с червена бюлетина в Интерпол и се намираше в Дубай, но после той отпадна от списъка на издирваните, защото обвиненията срещу него са свалени.