Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел Снимка: Twitter/@Megatron_ron
Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел Снимка: Twitter/@Megatron_ron

ЕС разполага с 6,9 милиарда евро за осигуряване на военна помощ на Украйна и търси начини как да преодолее пречките пред предоставянето на тези средства на Киев. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел преди началото на днешното заседание на европейските министри на отбраната в Брюксел, предава БТА.

Той уточни в отговор на въпроси на журналисти, че Унгария засега блокира необходимите стъпки с обяснението, че в Украйна унгарските дружества изпитват трудности и че има проблеми с отношението на украинците към унгарското малцинство. Всяка държава има право да защитава своите интереси, но трябва и да държи сметка за последиците от решенията, които взима, коментира по този повод Борел.

Нашата военна подкрепа става още по-важна и решаваща за Украйна, каза той. По неговите думи някои държави от ЕС обмислят предложението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг предоставените на Украйна боеприпаси да бъдат използвани по цели в Русия. Тези решения стават все по-важни, защото ударите по Киев са от руска територия, поясни Борел. По неговите думи е вероятно Русия да се опитва да възпрепятства доставките на боеприпаси за украинската страна.

Той съобщи, че през юни ще бъде представено предложение с европейски средства да се подпомогне разгръщането на европейското отбранително производство. Борел подкрепи предложението за обособяване на европейска противоракетна отбрана.

Според него това, че Москва се старае да отклони участници в предстоящата в Швейцария среща за Украйна, означава, че тази среща ще бъде важна.