Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Италия Снимка: pixabay
Италия Снимка: pixabay

Абитуриентите празнуват по традицията на "стоте дни"

“Всъщност единственото, което всеки италиански ученик иска да направи след края на училището, е да избяга от него и да замине на ваканция колкото се може по-скоро. Още повече че последният изпит от матурата свършва през юли”, казват пред “24 часа” бивши възпитаници на римски учебни институции.

На Апенините всеки празнува така, както сметне за добре. Това, което обаче правят задължително всички абитуриенти, са т.нар. 100 дни. Това са празненствата, които се организират близо 3 месеца преди края на учебните занятия на 10 юни и матурата. През 2024 г. “стоте дни” се паднаха на 11 март.

Всеки клас събира преди това публично пари за провеждането им. Не е рядкост да срещнете по улиците в градовете ученици с кутии, които ви молят, ако искате, да пуснете в тях нещо “за стоте дни”. След това всеки клас решава как да си организира празника – някои избират това да стане в огромна къща за селски туризъм. Други в заведение в известен курорт или пък в голямата вила на някои от родителите.

Всеки регион в Италия има собствени традиции и ритуали в празнуването на “стоте дни”. Някои предпочитат вечеря с преподавателите си или мегапарти в дискотека. Други избират уикенд с класа на морето или в планината, или пък 2-3 дни в някоя европейска столица.  Много дискотеки в адриатическите курорти Римини и Ричоне организират вечери за абитуриентите.

Не липсват обаче и класове, които избират да направят поклонения пред известни храмове, до които се стига, вървейки десетки километри. След това  се отдават на молитви и присъстват на служби, а после и на специално “благославяне на писалките им”, които ще бъдат използвани от тях на изпитите за матурата. Подобни събития се организират например в област Абруцо. В Каляри и Палермо пък съществува традиция абитуриентите да изкачват на колене стълбищата на всички главни храмове. След това подскачат на площадите толкова пъти, колкото искат да е оценката им на изпитите от матурата.

Единствено някои училища имат традиция да организират балове на дебютантите всяка година. В Рим например това прави известният държавен институт “Виторио Емануеле  II”, който обединява няколко лицея. Балът му е предназначен “за дебюта в обществото на младите хора на 18 г.” и в него записването е срещу определена сума.