Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йенс Столтенберг КАДЪР: Екс/@jensstoltenberg
Йенс Столтенберг КАДЪР: Екс/@jensstoltenberg

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова съюзниците да отменят ограниченията върху използването на оръжия от Украйна за нанасяне на удари по военни цели в Русия, предаде Укринформ.

"Мисля, че е дошло времето съюзниците да обмислят дали да не отменят някои от ограниченията, които са наложили върху използването на оръжията, които са дарили на Украйна", каза Столтенберг в интервю за сп. "Економист", като напомни, че се водят боеве в Харковска област. "Да се отнема на Украйна възможността да използва тези оръжия срещу легитимни военни цели на руска територия силно затруднява защитата ѝ", подчерта той, предаде БТА.

Генералният секретар заяви, че Русия води агресивна война, а Украйна има право да се защитава. "И това включва и нанасянето на удари по цели на руска територия", обясни той, като отбеляза, че някои съюзници вече са отменили такива ограничения и "е време и други съюзници" да обмислят това.

Столтенберг подчерта, че самоотбраната е "залегнала в Устава на ООН"."Тя е законна, легитимна и ние помагаме на Украйна да отстоява това си право, което трябва да включва и възможността да нанася удари по цели на руска територия", подчерта генералният секретар.

Агенция Укринформ вече е съобщавала, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и други членове на най-близкото обкръжение на президента Джо Байдън се опитват да го убедят да позволи на Украйна да използва оръжия, предоставени от САЩ, за нанасяне на удари по цели на територията на Русия. Великобритания и други държави вече отмениха тези ограничения.